Quantcast
Има опасения за хаос при броенето на бюлетините | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Интервю

Има опасения за хаос при броенето на бюлетините

Ако опростим протокола, ще ни обвинят в манипулации, казва говорителят на ЦИК Таня Цанева
845
 Илияна Кирилова
Таня Цанева

- Г-жо Цанева, изборният протокол се превърна в "ябълката на раздора", а управляващата ГЕРБ обвини БСП и в частност нейн представител в ЦИК, че едва ли не саботира целия процес и поиска да ревизирате протокола. Ще го направите ли?

- Какво правят политиците си е техен проблем. Към настоящия момент в комисията не е обсъждана каквато и да е промяна. Ние спазваме закона и се ръководим от него при взимането на решения. Затова ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията на Изборния кодекс. Участниците в изборите искат да получат протокол, който да е попълнен с цялата информация - колко са гласували, колко преференции имат, както от хартиените бюлетини, така и от информацията, която излиза от машините.

- Все пак кажете в какво се корени проблемът с този протокол, че членове на СИК и РИК, както и шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов обявиха, че ще се създаде голямо напрежение и е възможно немалко объркване?

- Проблемът е, че са по-трудоемки и обемни протоколите. Специално за районните избирателни комисии за София, защото към тях има повече секции. Протоколите са абсолютно съгласно Изборния кодекс и не са много  по-различни от предишни години. Проблемът идва от това, че има много партии, които се регистрираха за изборите на 4 април – 30 партии и коалиции. Имаме и гласуване, което е на хартия и на машини. След като се преброят хартиените бюлетини, съгласно ИК, а не по желание на ЦИК, резултатите се записват в протокола. След което се вади финалният протокол от машината. Тези резултати също трябва да се приобщят към резултатите от хартиената бюлетина и да се сумират.

Имаме и преференции. Получават се много числа и няма спор, че е така. В едни комисии ще има повече, в други по-малко. В близо 2000 секции, в които няма машинно гласуване, ще е много по-лесно преброяването на вота и да се изготви протокол. Където има машинно гласуване, определено ще бъде по-сложно. Такава е нашата система и това е проблемът.

- Казвате, че не е по-различен протоколът от предишните парламентарни избори преди 4 години, но не можеше ли да се опрости? Все пак отдавна е ясно, че изборите ще са в условията на пандемия и че ще има вот с машини.

- Няма как да се опрости. Дори това, което проф. Константинов каза, че предлага да не се сумират резултатите в секционните комисии от хартиения и машинния вот. Законът е такъв. Всеки участник в тези избори иска да се види още на оригиналния протокол – секционния, колко преференции има примерно. Ако не сумираме гласовете от хартиените бюлетини и преференциите от машината, той няма да знае. Ще отиде в информационния център и там компютрите ще го сметнат, но тогава вече може да се създаде недоверие по отношение на резултатите.

- Тоест съмнения за манипулиране на вота?

- Разбира се. Съгласно Изборния кодекс протоколът на секционната комисия, когато го представят в районната, той се качва в този вид, какъвто е на страницата на ЦИК с резултатите. Ако нямаме сумиране, какво ще има в този протокол? Брой получени бюлетини и брой гласували.

- Нека така да ви попитам – от няколко дни насам представители на СИК и РИК алармират, че заради обемния протокол отново ще се създаде хаос, напрежение след гласуването.

- Да, те имат своите опасения. Няма да е лесно. Никой не отрича. Но при добра организация и при добър график за приемане на документите на секционните избирателни комисии част от проблемите могат да бъдат елиминирани. Проведохме среща с изпълнителния директор и с екипа на „Информационно обслужване“, което отчита гласуването, уточнихме и изяснихме доста въпроси от организационно-технически характер. Действаме, за да се елиминира напрежението.

- Правителството отпусна колосалните над 100 млн. лв. за провеждането на изборите, та те не можеше ли да се използват именно да се тушира това напрежение? Казвате и че с елка ще се пресмятат гласовете в СИК, а пари можеше да отидат точно за модернизиране и улесняване на този процес?

- Така е. Напълно ви разбирам. И аз бих желала да има подобни възможности.

По отношение на парите – голямата сума е за машините. Най-голямото перо е. А по другия ви въпрос – ще трябва да се обърнете към бъдещия парламент да направи промени в Изборния кодекс. Защото  при така разписаните норми, които съществуват от години и към момента, броенето на хартиените бюлетини е ръчно. Няма машина, която да ги брои. Да, ще бъде облекчен процесът и човешката намеса в него.

- Като страна вие от ЦИК обжалвате решението на Върховния административен съд, което разреши видеозаснемането на изборния процес. Защо го правите и с какви мотиви?

- Мотивите да обжалваме ще ги представим в съда. Не се обсъждат медийно. И каквото реши ВАС, ще бъде крайното решение.

- Има и друг проблем – за първи път правим избори в условията на пандемия и се оказва, че доста избиратели ще бъдат „отрязани“ от вот. Освен карантинираните пречки да гласуват имат и хората с ТЕЛК, трудноподвижни и др.

- По отношение на хора с ТЕЛК не е вярно, че не могат да упражнят правото си на глас. За съжаление срокът мина за тези хора да се регистрират. Но могат, подавайки заявление, да искат да гласуват чрез подвижна избирателна секция.

Имаме решение на ЦИК, с което разделяме на две подвижните избирателни комисии. Едните ще бъдат за хората с увреждания, с ТЕЛК и съответната епикриза, а другите за поставените под карантина от ковид. До три дни преди изборния ден карантинираните трябва да обявят пред общинските администрации, че искат да гласуват.  Могат да подават заявление. Не знаем дали всички хора, които са карантинирани (които вероятно ще са хиляди – б. р.), ще дадат заявление. В близките дни ще разберем колко такива секции ще трябва да бъдат назначени.

Хората с увреждания не само чрез подвижна секция могат да пуснат бюлетина. Те имат право да гласуват в най-близката до тях секция, независимо че не е тяхната. Създава се и една секция, където има повече хора с увреждания. Тя е на партерен етаж. Има правила и трябва да се подадат съответните заявления. Ако не се направи, няма да се знае колко подвижни  секции са нужни и да бъдат образувани.   

- Заявихте, че е стартирало онлайн обучението за членовете на СИК за гласуването с машини.

- Започна онлайн обучението за членовете на районните комисии, което се провежда от членове на ЦИК. А РИК ще обучават онлайн представителите в СИК, като ще има и представители на фирмата, която достави машините. Тоест двете обучения ще бъдат паралелно в едно време. Членовете, които не ползват електронни платформи, ще се обучават на малки групи, спазвайки противоепидемичните мерки.

- Но нали членовете на СИК, РИК и ЦИК трябваше да са ваксинирани до вота и съответно да могат да се обучават присъствено, а не онлайн?

- Така е, но няма да може физически да се случи. Особено заради въведеното ново затваряне. 

Още

А. Арестович: Държавна тайна е дали имаме българско оръжие

14.05.2022

4660
Директори вещаят затваряне на училища заради скъпия ток
Финландия е с една крачка по-близо до НАТО

21.04.2022

1559