facebook
twitter

Наблюдател

Игра на ядрени тронове

"Чернобил" - парадоксът да съпреживяваме собственото си минало през холивудските културни кодове
4783
 снимка: HBO

Има някаква интересна ирония в това Холивуд да разказва собствената ни история и да я съпреживяваме, 33 години след събитията, чрез неговите културни кодове. Досещате се, че става дума за сериала на HBO "Чернобил" - рекордьор по рейтинг в новата история на телевизията и предизвикал ядрен взрив от емоции и коментари. Говорим за същия онзи Холивуд, на който се подиграваме с леко снизхождение, когато чете - като дявола евангелието - гръцката митология или пък европейската литературна класика с "благородната" цел да ги доведе до масите. 

Това показва няколко неща. Няма спор за първото - че катастрофичното събитие от 26 април 1986 г. е вече обрасло с всевъзможни митове, страсти и пристрастия, макар всички да сме по-малко или повече очевидци ако не на инцидента, то на последиците му. Второто е, че престъпното мълчание, с което бе обвита аварията в края на развития социализъм (а отчасти и до днес)

 

води до отчаяна нужда от ясен наратив,

 

с който да ни бъде обяснено какво, аджеба, стана в Чернобил и какви още трикраки пилета можем да очакваме в дългосрочен план. С тази задача се е заел възможно най-изненадващият човек - сценаристът на комедията "Последният ергенски запой". Трагедията се повтаря като фарс? За разлика от "Смъртта на Сталин" тук е избран сериозен драматичен подход с елементи на хорър. 

Третото е по-скоро напомняне, че ядреният полуразпад продължава със столетия, отколкото новина - проектът АЕЦ "Белене" тъй и не е замразен, а Студената война очевидно продължава поне на културния фронт. Само вижте официалната реакция на Кремъл спрямо филма, да не говорим за яростните и идеологически подплатени дискусии в социалните медии. 

Струва ми се съществено да напомним, че "Чернобил" на HBO не е документалистика, както може би го приемат някои. Той е измислено авторско произведение, което изкривява и моделира фактите в интерес на своите художествени цели, свободно базирайки се на реално съществували персонажи и детайли (сред източниците, които ползва, са официални документи, както и "Чернобилска молитва" на нобелистката Светлана Алексиевич). Но когато фактите са ти представяни толкова апокрифно, оскъдно и лъжовно, дори един холивудски сценарий може да бъде припознат като така жадуваната истина. Особено ако филмът е добър. 

 

А "Чернобил" е извънредно добър и професионално пипнат

 

Не че е нещо новаторско по отношение на актьорска игра, представяне на сюжета или естетиката - както отбелязват критиците му, изпълнителите на главните роли дори не са си направили труда да имитират руски акцент. Сериалът на режисьора Йохан Ренк следва дословно правилата на своя жанр, произвел редица въздействащи филми за близкото минало. Той работи с кинематографично внимание към детайла и мизансцена (нещо не толкова характерно за тв продукциите и до днес, въпреки все по-нарастващите им бюджети), отнася се почтително с героите си, без да героизира и осъжда прекалено, и разчита на сурово, реалистично изображение на ужаса. Всичко това обяснява защо високи оценки на "Чернобил" дават не само зрителите в Източна Европа. То може да ни е донякъде чудно - "ама те, западняците, какво разбират?" - също както "Оскар"-а на Флориан Хенкел фон Донерсмарк за ЩАЗИ драмата "Животът на другите" или наградите в Кан за балканските феерии на Кустурица. Но такава е природата на изкуството, да въздейства независимо от биография и локална чувствителност. 

По-важен е другият симптом -

 

защо не можем да се изправим срещу собствените си демони,

 

ами чакаме големият бял брат да свърши тази работа вместо нас? Защо не се заснеме подобен филм на мястото на трагедията? Един от уроците на сериала очевидно е, че нямаме смелост да си спомняме или да се ровим в миналото с достатъчна страст и постоянство - също тъй, както ровим плахо и на парче в досиетата вече три десетилетия. Дори когато някой се осмели, той остава в сянка до официалното си признание - "Чернобилска молитва" например излиза през 1997 г., но става масово четена и популярна и на изток, и на запад едва преди 3 години, след Нобеловата награда на Алексиевич. 

Реакциите на публиката ясно демонстрират, че около темата "Чернобил" и досега витаят множество табута. Ако сте били на 10, яли сте радиоактивни марули и имате днес Хашимото, за вас навярно аварията е страшна приказка, за която сте чували от възрастните най-страховити, странни и противоречиви неща. Един атомен Торбалан, който все идва и идва да вземе здравето на няколко поколения жертви на дезинформацията. То и какви факти и доказателства да очакваш в страна, където част от хроникьорите на чернобилските лъжи още шестват из централните ежедневници?

"Каква е цената на лъжите? Не е, че ще им повярваме. Истинската опасност е, че ако чуем достатъчно лъжи, ще престанем да разпознаваме истината." Това е част от монолога на ядрения физик Легасов (в ролята Джаред Харис) в откриващата сцена на сериала. Това е и хамлетовият въпрос на "Чернобил", който има повече и по-дълбоки измерения от ефектно документиране на един зловещ инцидент - дали в свят на пропаганда, фалшиви новини и "алтернативни факти" можем да съхраним сетивата си за истината. 

Ключови думи:

Чернобил, сериал, HBO
33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лий Чайлд "завеща" Джак Ричър на брат си

22.01.2020

764 7
Тарантино станал режисьор благодарение на Елвис

10.01.2020

199
Води и бози

20.11.2019

414

Коментари

Страници

Минал оттук

И няма  да има ..коментари.  Чернобил си свърши работа и тук

Boev
снимка на Boev

Не претендирам, че съм капацитет в сферата на киното.
Според мене филма си е постигнал целта, щом различни хора възприемат филма по различен начин. Тоест, не се опитва да натрапва внушения.
Аз възприех сериала като едно преклонение пред човещината и човешкото. Хората са различни, и при еднаква ситуация реагират различно. Важното е да останат хора.

Johnny B. Goode

?  Ей, най-после едно мнение необременено от вечната краварско/русофилиатска шитня в този форум.

Salvatore

Добре де, къде изчезна страницата за руския поглед към Чернобил, диверсантите от ЦРУ и смелите кагебейци, барабар с коментарите? Защото повечето по темата беше казано там.

 

https://www.segabg.com/hot/rusiya-snimat-svoy-seri...

Yantar

Това е фалшива новина впрочем. Проблемът се корени в това, че всеки по-запознат си дава сметка колко напълно незапознати сме с причините за аварията. От там тръгват и конспиративни теории за ЦРУ и пр.

Ace_

Къде изчезна другата страница?

crossfit75

Boev, 

Когато си прав, прав си. 

Напълно съм съгласен с теб. 

Леля_Стойка_III

Всеки гледал оскарите няколко години поред вече се мисли за филмо-разбирач. Стига сте се опетлавали в разни сериали, то не беше Игра на тронове, че и съвременна политика обясняваха с филма. Сега тоя Чернобил ... аман вече, досадни сте.

Сгугню
снимка на Сгугню

защо не можем да се изправим срещу собствените си демони,

Защото недоизмрелите соцносталгици все още имат обществено влияние и поради това им влияние не може да се кажат и обсъдят спокойно истините за тогава, вкл. и истината за Чернобил.

Защото соцносталгиците, а покрай тях и нормалните хора, които са живели част от съзнателния си живот тогава, са възпитани в рефлекс да се отрича, потулва, замазва, манипулира и неглижира всичко лошо и некачествено за онази система.

И този рефлекс е все още действащ.

Настоящият форум и неговата соцносталгична част са много ясен и прегледен пример.

mustak
perge1

Е, точно това е една от идеите в сериала 

"хора, които са живели част от съзнателния си живот тогава, са възпитани в рефлекс да се отрича, потулва, замазва, манипулира и неглижира всичко лошо и некачествено за онази система."

Затова пенсионерския прогресариат във форума се възбужда толкова от него. 

Васик

Не разбрах от кого се е очаквало да заснеме филм за Чернобил - от българите ли? Не се съмнявам, че това някога ще стане, защото с темата Чернобил българинът все едно си е вкъщи. Т.нар. истина за Чернобил не е нищо друго от отдавна изтъркалия се рефрен за българина като "жертва" на този, онзи или международното положение. Това е удобен повод да се прехвърли вината за историческите несполуки на българина на някой друг и заемайки позата на невинна жертва, да се очаква милостинята от добрия Запад, който може да се яви под формата на Гладстон или Хилари Клинтън, в зависимост от случая.

Що се отнася до Русия, първият филм за Чернобил е от 1990 и дори това е съветски филм. Казва се "Разпад".

 

Nonameman

Съвсем скоро историята ще се пише от Холивуд.

Вместо да я учат от учебници, хората ще я учат от филмите.

 

Augereau

....както отбелязват критиците му, изпълнителите на главните роли дори не са си направили труда да имитират руски акцент

Не мога да повярвам, че това изречение е написано от кинокритик. Няма нищо по дразнещо от английски актьори да говорят английски с руски акцент, когато играят руснаци. Анита, този подход не се използва в сериозните филми от години. 

Иначе както надълго и нашироко беше обсъждано вчера, сериалът е прекрасен, заснет с уважение към обикновените хора, руските учени, че дори и руските политици. Всички те правят всичко възможно да намерят решение на катастрофата. Не са спестени нито пари, нито усилия, нито дори човешки животи. А вечните защитници на Русия и на тогавашния режим само показват в този форум, че не са гледали сериала с инфантилните си реакции. Ако го бяха гледали, щяха да знаят, че дори шефът на разузнаването е представен не като някакво чудовище, а просто като човек, който си върши работата. 

Е, да, шефът на АЕЦ-а и главният инженер са обрисувани в негативна светлина, но все пак ИМАМЕ ВЗРИВ В ЯДРЕНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА.  Толкова ли сте идеологически обременени, че дори и срещу тях не можем да се възмущаваме. Още повече имайки предвид, че съветски съд ги намира за виновни и ги осъжда на затвор. Още повече, че самите руснаци признават, че реакторите от този тип имат конструктивен проблем и след аварията другите реактори от този тип се преработват. Както винаги - някои форумци са по католици от папата. Смешен плач. 

За десети път - гледайте сериала. Ама го гледайте като художествено произведение. Не като идеологически наръчник. Нито като документален филм, какъвто не претендира да бъде. 


 

dream team
снимка на dream team

Плащат ли ти да правиш реклама на филма? Ако не, остави всеки да направи своя избор.

Augereau

Никого не съм накарал да гледа филма. Освен тези, които спорят за филма, без да са го гледали, защото заради такива хора качеството на дискусията във форума пада драстично. Това е. Та, да, всеки да си направи своя избор, но, ако изборът е да не се гледа филма, добре е тези хора да си спестят и коментарите относно качеството на самия филм. Мерси. 

 

lubomir

Всъщност, става дума за "Игра на ядрени троЛове"...

Тъжно е като си помислиш, че с парите, прахосвани днес за пропаганда, може да се изхранят половината от гладуващите деца в Африка.

Michael_P

Филмът е добър. Но!

България е малка страна. Авариите, да пази Господ, са сравнително малки. Някой двуместен самолет да падне, язовир да прелее или автобус да се разбие. Взривът на гара Хитрино не може да се сравнява с аварията в Чернобил. Сигурен съм обаче, че добър филм няма да има. И не защото "болшевиките" са виновни. А като няма добър филм авариите се повтарят.

Лoвkия

Ако не, остави всеки да направи своя избор.

И твоят избор е?

Yantar

Вижте, сериалът е добър и си струва да се изгледа. Но ще ви улесня с някои истини:

 

1. Лигасов и Щербина са истински образи, но са пресъздадени по напълно неверен начин. Смехотворно е Лигасов да живее в малък апартамент с котки, а Щербина да е викач. Щербина е изключителен човек и за съжаление филма не му отдава дължимото. Ще ви дам жокер - чернобилската авария не е най-голямата трагедия с която му се налага да се оправя. А статуиите му из Русия са свързани с напълно различни от Чернобил неща. 

 

2. Битката на ликвидаторите за овладяване на последстията на аварията са невероятни и това което сериала прави най-добре е да пресъздаде тази битка и да опресни паметта на днешното поколение. Това, че Пикалов сам е подкарал камиона да измери радиацията, като и хората спуснали се в радиоактивната вода да предотвратят експлозията са истина.


3. Фактологията е объркана, за да се подсили фиктивното нехайство на съветската власт (напр. шведите улавят радиацията преди да се евакуира Припят!!?!). Извършват се безброй грешки, но като цяло комисията и ликвидаторите действат изключително адекватно, предвид обстоятелствата и достъпната информация.

 

4. Причината за аварията е забулена в мистерия - да, няма да намерите достатъчно убедителни обяснения за експлозията. Дори в скоро време се намериха улики сочещи ядрена експлозия, вместо парна (пак от шведи). Разбира се, че отношението на оператори и проектанти е било безотговорно в много отношения и това е плод на системата в СССР. Но причините за аварията не са добре разбрани и са в сферата на теории.

                   

5. Сценарият е вдъхновен от Молитва за Чернобил, която в голямата си част изкривява истината, за да напасне на идеологията на автора. Пропуснати са руски източници (като например книгата на Дятлов - да има такава), а и добри западни такива (Полунощ на Чернобил). 

 

6. Никой не знае колко са жертвите на Чернобил. 38 са официалните (и трагедията за тях и семействата им е огромна) - от там нататък почва безумна спекула за колко десетки или стотици хиляди хора са били покусени от рак. Гаче ли пушене и пиенето не са виновни - а именно Чернобил. Докладът на СЗО на 20 годишнината говори за психологически фатализъм налегнал огромна популация.

 

7. Не съм правил пълно проучване, но не съм срещал текст на български в който покрай споменаването на Чернобил да няма споменавани и марули. Кога всички се извъдиха такива маруладжии не ми стана ясно.

 

8. Нямало е тайни марули "по второ направление" за българските политици. Живков беше с всички останали на парада на първи май (когато валя дъжд), а след това отиде на Боровец. Информацията която идваше от СССР беше объркваща, особенно в началото. След като се разбраха мащабите на трагедията започнаха редовни измервания на радиационния фон в България. Накратко - не беше повишен. Нагълтали сте много повече радиация от френските ядрени опити в Сахара отколкото от Чернобил.

 

9. Днес 70 милиона души получават обещетения заради Чернобил в бившия СССР... ясно ви е, че има разхищение на средства и те не стигат правомерно към тези които са наистина засегнати. 

 

10. АЕЦ Белене няма нищо общо с Чернобил. Дори да се случи същата експлозия в реактора (което по ред причини е невъзможно), няма да има никакви последствия отвъд обвивката на реактора. РБМК реакторите (чернобилските) са много специфични. Тези от Фукушима са подобни единствено в това, че няма защитна обвивка. АЕЦ Козлодй (и прокси Белене) и цунами и метеорит да го удари е напълно все едно. 

 

И накрая, да, руснаците трябваше да направят този сериал. Но не го направиха. Така че, това е.

 

 

 

 

Kurt Meyer

Ти марули не ядеш ли?

Yantar

Рядко. Не е първото за което се сещам при ядрени аварии.

дъртреалист

радиационния фон в България. Накратко - не беше повишен

Aha. Това го разправяй на гинеколозите. Що докторати се написаха за аномалиите по бебетата заченати след аварията.

 

Yantar

За това не знам - но тези написали за аномалии свързани с аварията са точно 0.

Дежурния

радиационния фон в България. Накратко - не беше повишен

Aha. Това го разправяй на гинеколозите. Що докторати се написаха за аномалиите по бебетата заченати след аварията.

Радиационният фон в България е бил повишен.

В България няма докторати за аномалии на бебетата свързани с Чернобилската авария. Има обаче медицинска статистика. Можеш да дадеш резултатите за бебета родени с малформации, например от 1984 до 1989. Само дружески съвет, много внимавай, защото ако го направиш наистина, веднага ще спрат грантовете за твоите НПО-та. Стипендиите ви се дават за лъгане, не за обсъждане на реалните неща.

Yantar

Ами. Няма проблем - безплатно ще ти кажа, че пишеш измишльотини, за които нямаш каквото и да било покритие. Да се твърди, че в България е имало малформации в новородени заради Чернобил спада или към глпост или към онзи психологически фатализъм, на който обърнах внимание по-горе (документите за него са в интернет). 

Дежурния

Ами. Няма проблем - безплатно ще ти кажа, че пишеш измишльотини, за които нямаш каквото и да било покритие. Да се твърди, че в България е имало малформации в новородени заради Чернобил спада или към глпост или към онзи психологически фатализъм, на който обърнах внимание по-горе (документите за него са в интернет). 

Грешен прицел, колега. Изобщо не пиша такива неща. Медицинската статистика показва, че няма никакво реално изменение при броя на децата родени с малформации преди и след Чернобил. Другият колега обаче се опитва да внушава обратното (купища докторати на тема...), а същият колега е прокламирал многократно наличие на сериозно медицинско образование. Това променя нещата от възможно незнание и  неразбиране към умишлена агитация и пропаганда с лъжи.

Същата е и историята с филма. Ако се разглежда като зрелище, създателите му са се справили изключително добре. Ако се разглежда като документален филм, нещата са доста трагични. Ако пък се смесят двете възможности, просто се получава боза.

Yantar

Да - сега препрочетох и съм в грешка, за което се извинявам. 

дъртреалист

 към умишлена агитация и пропаганда с лъжи.

А, благодаря за добронаменрената оценка. Предполагам, че много пъти си ме хващал в "умишлена агитация" (интересно към какво).

Медицинската статистика показва,

Първо ми е интересно къде я намери, второ, какво очакваш да видиш в соцстъкмистиката по политически въпрос като Чернобил?

И трето, синът ми се роди 2 мес. след аварията, т.е. И следихме какво става с ражданията в края на годината и следващата година.

НЯМА къде да ги прочетеш тези работи.

И накрая, дежурен - по какво си? 

Mrx

 

По-важен е другият симптом -

защо не можем да се изправим срещу собствените си демони,

ами чакаме големият бял брат да свърши тази работа вместо нас? Защо не се заснеме подобен филм на мястото на трагедията? Един от уроците на сериала очевидно е, че нямаме смелост да си спомняме или да се ровим в миналото с достатъчна страст и постоянство - също тъй, както ровим плахо и на парче в досиетата вече три десетилетия. Дори когато някой се осмели, той остава в сянка до официалното си признание - 

 

Уфффф, кога разни Анитки почнат да пишат, ей едно такова изтаковат. 

 

 Не го гледам този филм, защото се дразня, когато западняци пишат за Русия. Не могат да излязат от пропагандната си конструкция, колкото и да се напъват да бъдат достоверни. Все някъде нещо дразнещо избива. 

Аз и друг път съм го казвал. Бях химик в казармата- радиационно разузнаване. Точно на 1-ви май бях запас във Враца. както си играех с Гайгер-Мюлеровият брояч забелязаах, че има малко отклонение, от общия радиационен фон. Очудих се. После разбрахме, защо е това отклонение. Но то беше много малко, далече, ама много далече от някаква опасна доза (доколкото си спомням тя беше 50 ренгена).  

Така, че госпожат ли е госпойца ли е Анита е нямало за какво да пише този материал. 

Не знам дали хамериканците ще направят филм за Фукушима. Обаче съм слушал, че рибата почти в целият океан е заразена. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)