Quantcast
Европейският демос се пробужда | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Европейският демос се пробужда

Вече не е без значение с какви гласове ще бъде избран следващият шеф на ЕК, нито пък ставащото в една страна членка е изолирано явление
1 858

Най-големият страх на политическия елит в Европа за изборите за Европейския парламент тази година е нашествието на крайнодесните и антиевропейски формации, подпомагани от Кремъл по вече изпитаната рецепта за влияние върху западните демокрации – дезинформационни кампании, трол- и бот-кампании в социалните мрежи, хакване на електронни пощи. За ужас на хибридчиците бумерангът се върна и ги удари силно през лицето. Това съвсем не означава, че опасността е отминала, но ставащото през последните седмици е ясен знак, че в Европа в момента тече мащабно социално и политическо явление - зараждането на жадувания от десетилетия европейски демос – най-важният елемент, който липсваше досега, за да направи от европейския проект пълнокръвен политически проект. 

Само че Европа днес е много по-различна. За разлика от тогава либералната демокрация е вече утвърден стандарт - не навсякъде в еднаква степен, но тя е еталон, станал възможен благодарение на ЕС. Днес тя се приема за даденост, тъй като за първи път донесе на Европа десетилетия на мир, просперитет и стабилност. Доскоро европейската интеграция вървеше някак незабелязано от европейските граждани, които основно беряха плодовете или пък се фрустрираха от нея. Но със Съюз от 28 разнородни членки, динамично променящ се глобален ред и поредицата от кризи се повдигна въпросът за издигането на демокрацията на наднационално ниво. От Лисабонския договор насам много неща се промениха, но нуждата от още европейска демокрация се повиши драстично. За да се стигне до 2014 г., когато за първи път се заговори за общоевропейска кампания за избора на шеф на ЕК. Уви, тогава гражданите гледаха с неразбиране и дори само като чуеха сложната германска дума шпиценкандидат, сменяха канала. И имаше защо – преградата между националната и европейската политика все още си остава много силна. Тази преграда са националните партии. Някои европолитици решиха да се възползват от незнанието и липсата на интерес на европейските граждани, като изтъргуваха подкрепата на антиевропейски политически сили, за да се домогнат до високия европейски пост на шеф на ЕК. Развитието на европейските събития обаче ги хвана неподготвени. Оказа се, че европейският демос вече се заражда. Някои от най-важните причини това да стане са:

Бризходът отвори шлюзовете

Кампанията на искащите напускане на Великобритания беше базирана на невярното твърдение, че ЕС е империя, диктатура, която налага на гражданите неща, които те не искат. Привържениците на напускането успяха да убедят над половината граждани, че ги чака много по-добро бъдеще извън ЕС. Обещаваха, че ще се борят с всички недостатъци на политическите елити и ще решат проблемите на хората. Оказаха се измамници, които са получавали незаконно финансиране на кампанията си. В момента едно от водещите им лица Найджъл Фараж е подложен на силен огън заради това, че новосъздадената му партия „Брекзит“ получава незаконно финансиране от чужбина. Много е възможно срещу него да започне разследване и ако то завърши успешно, го чака затвор. Европейският парламент също започна свое разследване, след което следват глоби. Освен това така както той и останалите брекзитъри обвиняваха ЕС в непрозрачност и корупция, оказва се, че г-н Фараж не иска да отговори на много въпроси, които му се задават през последните 3 години за парите, с които разполага, имотите, които има, хората, с които се е срещал. Ставащото във Великобритания всъщност стресна мнозина, които се бяха увлекли по вълшебните приказки на антиевропейците, и подкрепата за ЕС в момента е на рекордно високи нива. В същото време в почти всички членки представящите се за бунтарски политически сили набират паралелно скорост, но и смекчиха тона. Вече не се говори за напускане на ЕС, а за Европа на нациите. Тезите им са изпълнени с множество противоречия, но това, както знаем от опит, не е достатъчно, за да донесе бърза промяна. Нещото, което всъщност шокира цяла Европа, е скандалът, който се разрази в Австрия.

Скандалът „Щрахе“

Точно в мига, когато националистите и популистите от цяла Европа започнаха да обединяват сили, за да сформират силен фронт в Европарламента, избухна скандалът с шефа на австрийските неонацисти от Партията на свободата. Този скандал показа особено ярко, че демокрацията преля националните граници. Правителството в Австрия падна благодарение на разкритията на германски вестници. Това може да се обясни с факта, че Партията на свободата, която участва в коалиционното управление, е враждебно настроена към медиите, както всички националисти и популисти впрочем, и за времето на престоя им в правителството медийната ситуация в Австрия се влоши. Фактът, че на помощ дойдоха германски вестници, подсказва, че вече можем да говорим за демократично преливане, тоест демокрацията излиза извън националните граници и добива европейско измерение. А това е първото и най-важно условие за принципа на субсидирността, който повелява, че за да се мине на наднационално ниво, трябва да се вижда, че членките не могат сами да се справят с даден проблем. Все повече и повече демокрации са атакувани (Великобритания, Австрия, Италия) или направо превзети, както е в Унгария, Полша, България, Румъния. Разбира се, твърде рано е да се очакват фундаментални промени, но явлението е факт. Трансформирането в конкретни действия, като например създаването на общоевропейски служби за сигурност или доразвиване на механизма за защита на върховенството на закона и демокрацията или нещо друго ще отнеме време. Но се вижда, че моментът назрява.

Антилиберализмът на Орбан

Почвата за ефекта, който австрийският скандал изглежда има в цяла Европа, ако се съди по реакциите в почти всички кътчета на Съюза, беше добре подготвена от границите, които премина ЕНП не просто в толерирането на антиевропейската политика на унгарския премиер Виктор Орбан, но в сключването на фаустовски договор с него за шпиценкандидатурата на Манфред Вебер за шеф на ЕК. Всяко изказване на г-н Вебер от страна, в която има проблеми с демокрацията, върховенството на закона, национализма, отношението към малцинствата, се посреща вече на нож и с отвращение в социалните мрежи. То се разпознава без никакво съмнение като лицемерие. Ако преди 5 години хората наистина се чудеха какво е шпиценкандидат, днес в цяла Европа хората питат новопоявилите се партии и кандидати за евродепутати към коя политическа група ще се присъединят. Това е много силен признак за осъзнаване на важността на ЕП като институция и за политическата хигиена, необходима на европейско ниво. На все повече избиратели не им е все едно дали онези, на които симпатизират, ще си легнат в една политическа група с подобните на Салвини, Марин льо Пен, Хайнц-Кристиян Щрахе, Герт Вилдерс и др.

Това показва още, че ставащото в Австрия, Унгария, Полша, Румъния или България вече засяга европейския изборен процес до самите му корени. Вече не е без значение с какви гласове ще бъде избран следващият шеф на ЕК, нито пък ставащото в една страна членка е изолирано от останалите.

Това, което липсва, за да може европейският демос да стане пълнокръвен, са наднационални медии, което всъщност предвид провала на медиите и журнализма в немалко страни членки, които имат проблеми с демокрацията, може да се окаже и плюс. Предстоящите в неделя евроизбори ще бъдат едновременно крачка назад за европейската интеграция, но и крачка напред. Назад, защото се очертава силно фрагментиран парламент и вероятно следващият шеф на ЕК няма да е избран през процеса на шпиценкандидатурата, което е отнемане от властта на ЕП. Но в същото време тези избори ще отбележат крачка напред, защото разкриват наличието на европейски демос. 

Уви, за нас в България битката за демокрация и особено за надевропейска демокрация е все още твърде далечна. Ние отдавна сме свикнали нашите политици да са корумпирани, да ни продават на чужди интереси, да работят непрозрачно. Ние нямаме представа какво е да живееш в демокрация, ерго нямаме какво да губим. Въпреки това си мисля, че ставащото в ЕС в момента рано или късно ще достигне и българските брегове. Вероятно не като цунами, както ще се случи другаде, но ще усетим вълнението. Тези избори не са фундаментални за мнозина българи, но все пак, когато застанете пред урните, запитайте се онези, за които ще гласувате, в коя политическа група ще бъдат в ЕП и това как ще се отрази на вашия личен живот като европейци. За финал ще перифразирам Марк Хамил – нека на 26 май разумът бъде с вас!

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Унгарските власти: Вече може да ползваме руската ваксина

07.02.2021

Обновена

9564 153
Австрия въвежда 10-дневна карантина за пристигащите от България

15.12.2020

299
Австрия разпореди да се излиза от дома в краен случай

14.11.2020

Обновена

4983 19

Коментари

Страници

Kultura

"За ужас на хибридчиците бумерангът се върна и ги удари силно през лицето."

 

Кога т'ва?

Kultura

Що пък "демос"?

 

И защо досега европейският проект е бил непълнокръвен?

 

"за да направи от европейския проект пълнокръвен политически проект"

Kultura

"Само че Европа днес е много по-различна. За разлика от тогава либералната демокрация е вече утвърден стандарт"

 

За разлика от кога? Ва???

Kultura

"либералната демокрация е вече утвърден стандарт - не навсякъде в еднаква степен, но тя е еталон, станал възможен благодарение на ЕС. Днес тя се приема за даденост, тъй като за първи път донесе на Европа десетилетия на мир, просперитет и стабилност."

 

Как така ЕС бил станал еталон, пък от десетилетия носел мир и стабилност на Европа?

Косово? Мир, просперитет и стабилност?

 

Освен това, нали "тази година е нашествието на крайнодесните и антиевропейски формации"--и изведнъж хоп, либералната демокрация била утвърден стандарт?!? Ми явно е НЕутвърден!

Kultura

"издигането на демокрацията на наднационално ниво"

 

Т'ва ще да е, защото на национално ниво е цъфнала и вързала!

Kultura

"нуждата от още европейска демокрация се повиши драстично"

 

Ахахахаха!

Kultura

"Развитието на европейските събития обаче ги хвана неподготвени. Оказа се, че европейският демос вече се заражда."

 

Очевидно е, че "събитията" са зараждането на "демос". Именно последното е заварило европолитиците "неподготвени".
 

Kultura

"Кампанията на искащите напускане на Великобритания беше базирана на невярното твърдение, че ЕС е империя"

 

Хммм, Leading Eurocrat Guy Verhofstadt Admits EU Wants an ‘Empire’:

 

“The world is developing into one not of nation states, but of empires. China is an empire. India is an empire. The US is an empire. We need to create a European Union that is capable of defending our interests,” Mr Verhofstadt stated during the interview, speaking to the leftist American news network in what was described as his “spacious” Brussels office.

 

Искащите напускане на Великобритания са формулирали вярното твърдение!

Kultura

"брекзитъри"

 

Аааа, к'во стана с "Бризход"??? За по-любознателните--Бризход е оригинален неологизъм, съчинен от ... автора на горната дописка.

Kultura

"Много е възможно срещу него да започне разследване и ако то завърши успешно, го чака затвор."

 

Че първо, че второ, че трето, фюуууууууу!!!

Kultura

"Европейският парламент също започна свое разследване, след което следват глоби."

 

Но само "ако то завърши успешно", нали? Да не се наказваме, ей!

Kultura

"подкрепата за ЕС в момента е на рекордно високи нива"

 

Ей ги тука нивата, ще ви се завие свят от рекордност!!!

 

https://www.pewglobal.org/2019/03/19/europeans-credit-eu-with-promoting-peace-and-prosperity-but-say-brussels-is-out-of-touch-with-its-citizens/pg_2019-03-19_views-of-the-eu_0-01/

Kultura

"Тезите им са изпълнени с множество противоречия"

 

Присмял се хърбел на щърбел!

Kultura

"Все повече и повече демокрации са атакувани (Великобритания, Австрия, Италия) или направо превзети, както е в Унгария, Полша, България, Румъния. Разбира се, твърде рано е да се очакват фундаментални промени, но явлението е факт."

 

Превзети от кого/от какво? Уау!!! И какви са "фундаменталните промени", които ще трябва да очакваме? Военни трибунали? Народни съдилища?

Kultura

"ще си легнат в една политическа група"

 

???????!!!!!!!!

Kultura

"едновременно крачка назад за европейската интеграция, но и крачка напред."

 

ВидЕхте ли ся!!!! Едновременно! А? Как ви се струва таа диалектика?!

Kultura

Този път паразитните думички са две:

 

демос

 

и

 

шпицентамкаквотобеше

IvanM

Таз мома, с този твърд и непоколебимо вперен в светлото бъдеще поглед щеше да бъде сред най-известните и успешни агитпропчици от не толкова далечното минало. Тя и сега е такава, но вече не им тепат агитпропчици.  Сега са "активисти" и прочия интелектуалци. Но са същите диванета, дето не признават за вярна линия, различна от правата.

 

От друга страна, пък, си мисля, щото таквиз, кат' нея, са много полезни. Те разсипаха "комунизма", с твърдоглавието си, догматиката и вечната правота. Ще разсипят и това, което пропагандират

Денебал

 онези, за които ще гласувате, в коя политическа група ще бъдат в ЕП и това как ще се отрази на вашия личен живот като европейци

Със сигурност тези избори ще се отразят по различен начин на моя личен живот и на личния живот на г-жа Марини, разбира се , на нейния повече?

Kultura

"Те разсипаха"

 

Липсата на талант в каквото и да е разсипва всичко, по принцип. Корупцията разсипва само до едно положение -- крадецът, ако се случи умен индивид, в един момент разбира кога трябва да спре, за да не се самоунищожи. Глупакът, от друга страна, не знае нито кога да започне, нито кога да спре, нито пък знае какво, за Бога, се случва с него и около него. Има и трети тип люде, на които просто не им пука какво ще се случи -- изморени от живота и неговата суета, те избират съзнателното приключване на цялото шоу.

Kultura

"ще се отразят"

 

Особено пък ако Фараж наистина е набрал тази скорост, която му приписват статистиките!

Kultura

В крайна сметка "демосът" "заражда" ли се или се "пробужда"? Заглавието твърди едно, "текстът" -- друго. Зараждането не е като пробуждането -- има хронологично отместване от едното към другото; първо е зараждането, а после е пробуждането. Някъде между двете е "раждането", примерно.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Грешката на двамината, ривали над писаното от Аделина, е в това, че предполагат пропаганда.

Да ама не.

 

Забравили сте (ако някога сте го имали като понятие), че разсъждаващият и чувстващ човек е винаги по-силен от пропагандата, защото говори като търсещ истината, а не далаверата.

Всъщност далаверата на хора като Аделина е именно истината.

Странно, нали?

ssto

Много странно твърдение, Simplicissima. На преценките ви винаги обръщам внимание и се замислям, дали не греша, когато се разминават с моите, но за това:

 

"Най-големият страх на политическия елит в Европа за изборите за Европейския парламент тази година е нашествието на крайнодесните и антиевропейски формации, подпомагани от Кремъл по вече изпитаната рецепта за влияние върху западните демокрации – дезинформационни кампании, трол- и бот-кампании в социалните мрежи, хакване на електронни пощи"

 

- са ми нужни доказателства.

 

Само защото някой иска да изглежда така, не го прави истина. Изглежда ми като нечистоплътно внушение и го третирам като такова.

 

Разбирам, че авторката живее в Европа и се издържа от дописки, написани според политиката на медиите, които са готови да платят точно тази пропаганда. Можете ли да ми обясните, защо трябва да приема авторката като търсач на истината, а не като търговец с истината? По-вероятно е да е второто, след като не сочи доказателства за тезите си.

 

Защо проблемите на Европа трябва да търсим в Русия, а не в липсата на здрав разум при анализа на проблемите си? Наистина ли сте сигурни, че причина за проблемите на Европа е Русия? Дали проблемът не е в неадекватното мислене, което авторката ни демонстрира и което Вие защитавате? Сигурни ли сте, че със статии като тази, правите услуга на европейците? Дали точно с такива материали не залагате мини под европейската интеграция?

 

По-подходяща и полезна би била дописка, изследваща как политкоректното празнословие маскира европейските проблеми и така отлага и отдалечава решаването им. А дали представите на европейците за проблемите им съответстват на действителността? Защо не изследвате тази тема? Сигурно защото текстовете ще съдържат критики на сегашната несъстоятелна европейска политика и ще са извън добрия тон. Защо не напишете такива материали и после да споделите, коя европейска медия е склонна да ги напечата и плати, ако откриете такава. Не е ли това истинският проблем на Европа?

 

Политическите процеси сега в Европа най-кратко могат да се опишат с думите на Еврипид: „Когато боговете искат да накажат човека, те най-често го лишават от разсъдъка му.“

Карапетров

Това сериозно ли го мислите или се шегувате (малко неумело)?

ssto

Неумела шега е някой да внушава твърдения като факти, без да може да ги докаже. Наивно и жалко е да се приемат на доверие чужди тези, без да бъдат проверени.

 

Това е въпрос на професионализъм, г-н Карапетров. Твърденията не са доказателства - в учебниците ми го пише. Твърденията подлежат на доказване. Иначе се поема рискът, някой да осъществи състава на престъплението по чл. 147 от НК - клевета, а в някои по-специални случаи - и по чл. 408. Омръзна ми правно неграмотни публицисти и политици да си играят с общественото мнение, нарушавайки законите.

 

Да разбирам ли, че подценявате правния принцип за доказването и пренебрегвате НК? Намирате ли за приемливо политическите интриганти да водят за носа невежи и наивници, играейки си с пристрастията им, или забележката Ви е към някоя друга от тезите ми?

 

Дали се шегувате неумело, г-н Карапетров?

Карапетров

Г-н/г-жо ssto, допускам,че не сте обърнали внимание към кого е "въпросът" ми. И "казусът" не е правен (струва ми се).

Мнението Ви за "авторката" споделям напълно. Така не се излагаха дори някогашните "работници на идеологическия фронт".

 

ssto

Честит празник, г-н Карапетров!

SvSophia
снимка на SvSophia

Грешката...

Грешката е да се губи време да се четат, че и коментират, насипани накуп пропагандни клишета, които нямат качества на “свързан, логически издържан и обективно аргументиран текст” (написаното в кавички е само част от изискванията към последната задача на държавния зрелостен изпит по български език и литература, за да получат матуритантите поне някакви точки).

SvSophia
снимка на SvSophia

Ако някой в късните 80 години на ХХ век ни беше казал, че една тоталитарна пропаганда ще бъде заменена с още по-тоталитарна, че и съвсем куха, защото зад нея няма да стоят никакви реални икономически и социални основания, причини и следствия, нямаше да му повярваме.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш