Quantcast
В епохата на лъжата ново просвещение е повече от нужно | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

В епохата на лъжата ново просвещение е повече от нужно

„Не вярвай на непознат в социалните мрежи, който изчезва в нощта“, или как "Йоркшир пост" отговори на своя читателка
2 435
 архив
Аделина Марини

Бризходът е най-малкият проблем на Великобритания. Далеч по-големият е как да опази демокрацията си и правовия ред. Всъщност Бризходът е нулевият пациент на страшната епидемия, която помита демокрация след демокрация наред, носеща различни имена – популизъм, антилиберализъм, крайна десница, дезинформация. Резултатът е системното и умишлено унищожение на демократичния и правовия ред с цел узурпация на властта. Симптомите на болестта си личаха още преди три години в кампанията за референдума за членството на Великобритания в ЕС. Тогава, а също и покрай президентските избори в САЩ, когато спечели Доналд Тръмп, с огорчение забелязах, че ужасно много хора приемаха за даденост, че политиците по принцип лъжат. Вероятно затова мнозина не успяха веднага да разберат, че тук не става дума просто за предизборна лъжа, а за гигантска измама. Може би най-голямата на XXI век. Цялата кампания за напускането на ЕС беше базирана на лъжи, митове и легенди за ЕС до степен, че се създаде алтернативна реалност. Дотолкова, че всичко започна да прилича на заговор за преврат. Този заговор обаче нямаше да бъде възможен, ако британската журналистика, някога еталон за целия свят, не се беше сринала до балканското дъно, в което нашите общества се тровят вече десетилетия.

Краят на журналистиката на неназованите източници

Медии, към които доскоро гледахме с респект, се превърнаха в пропагандни машини на „заговорниците“. Ярък пример от съвсем скоро е признанието на един от емблематичните редактори на „Файненшъл таймс“ Лайънел Барбър в Туитър. Той сподели линк към съобщение на социалната мрежа Редит, в което се посочва, че е много вероятно руска дезинформационна кампания да стои зад една от най-обсъжданите теми по време на предизборната кампания този декември във Великобритания, а именно намеренията за приватизация на британската здравна каса NHS. От Редит установили, че „изтеклите“ документи с подобни твърдения са дошли от свързани абонати и най-вероятно става дума за организирана цифрова акция. По този повод Лайънел Барбър написа, че това е лоша новина за „Лейбъристите и медии като нас, които съобщиха тази история“. Рядко признание за журналистически провал в епохата на лъжата, когато устоите на обществата на свободния свят зависят от това как журналистите и медиите като цяло ще си свършат работата.

Уви, ние сме твърде добре запознати с провала на журналистиката и резултатът е пълният разпад на българското общество. Във Великобритания, вероятно поради дългата демократична традиция, все още не всичко е изгубено, макар че за възстановяване на здравето и доверието в публичната медия Би Би Си ще са нужни десетилетия. Но духът на надеждата беше повдигнат наскоро от няколко запомнящи се случая. Към края на кампанията във Великобритания избухна огромен скандал, отново породен от лошото състояние на здравната система.

Снимката на 4-годишно болно момче, лежащо на земята в болницата,

зае първите страници на вестниците. Случката моментално стана част от политическата престрелка между торите и лейбъристите. В опит да тушират ситуацията торите решиха да отговорят с фалшива новина, която, уви, беше съобщена чинно от медии, на които доскоро всички имаха доверие. Набързо беше скалъпена информацията, че сътрудник на торите е бил ударен пред болницата от ляв активист. Медиите, които отразиха новината, се позоваха на „високопоставен източник на управляващите“, което предизвика възмущението на малкото останали журналисти, които бранят професията сякаш наистина сме във война. Видео на минувач опроверга тези твърдения, но случката доведе и до вирални (разпространяващи като вирус, бел.ред.) статуси в социалните мрежи, които се превръщат все повече във враг на журналистиката. Един такъв статус провокира редовна читателка на вестник „Йоркшир ивнинг пост“ да разкритикува изданието, че не отразява „правилно“ случката с болното момче. Отговорът на главния редактор на вестника вероятно ще влезе в учебниците по журналистика и дори трябва да влезе, защото е изключително отрезвяващ на фона на опиянението от силата на лайковете в социалните мрежи и разпространението на фалшиви новини.

Писмото до читателката Маргарет е озаглавено: „Не вярвай на непознат в социалните мрежи, който изчезва в нощта“. Редакторът припомня основните принципи на журналистиката, а именно, че най-напред вестникът е получил информация за инцидента с детето от майка му Сара. След това вестникът започнал да я проверява по учебник – връзка с болницата, от която са получили признание, че наистина детето е било настанено на земята поради липса на места, както и извинение за лошото състояние на болницата. След това редакторът обяснява колко време отнема събирането на тази информация и пристъпва към следващата фаза, а именно да обясни защо не трябва да се вярва с лекота на вирални постове във Фейсбук. Първо, пише редакторът, профилът, разпространил фалшивата новина, вече не съществува. „Ние обаче сме тук и вие можете да ни потърсите отговорност по всяко време“, пише редакторът. Маргарет няма как да потърси отговорност от изчезналия профил, а тук ще добавя, че отговорност не може да се потърси и от Фейсбук. За финал редакторът припомня на Маргарет, че „Йоркшир ивнинг пост“ е изграждал доверие с читателите си в продължение на десетилетия и може с чиста съвест да каже, че е направил всичко възможно, за да ги информира както трябва. Може ли Маргарет да очаква същото от непознатия профил във Фейсбук?

В същия ден дневното издание на вестника излезе с редакционен коментар, озаглавен: „Ние сме на страната на истината; призоваваме за край на лъжите по време на избори, на измамата, на фалша“. Най-важното послание на вестника е, че хората във Великобритания никога повече не бива да бъдат принуждавани

 

да се ориентират в буря от дезинформация, за да решат кой да ги управлява

 

Едва ли може да се намери по-добра формулировка на сърцевината на проблема. Някак свикнахме да гледаме на предизборните кампании като на шоу, в някои случаи дори на безвкусен цирк. ПР-ите играят ролята на сценаристи, а данъкоплатците на зрителите. Истината вече отдавна не е част от процеса. Един от стожерите на демокрацията, изборите, толкова се изкриви, че най-често канените експерти и анализатори започват анализите си с думи като „този е скучен“ или „онзи говори клиширано“. Вниманието привличат скандалите, неистината, циркът. Сякаш сме забравили, че целта не е да ни е забавно, интересно, интригуващо, а че трябва да направим важен избор – кой ще ни управлява в следващите 4 години, какви намерения има, дали те са добре проверени и реалистични, колко ще струва всичко, можем ли да им се доверим. Ако някой отказва интервю или участие в дебат, крие ли нещо? Защо да му/й се доверяваме?

Книги може и вероятно ще се напишат за ставащото във Великобритания, защото то съвсем не се върти около Бризхода. Напускането е страничен ефект, косвена жертва на превръщането на политиката в забавление, а благодарение на социалните мрежи и в инструмент за новия модел война - чрез унищожение на темелите на обществата и последващото им завладяване. За да можем да спечелим тази война, са ни нужни медии, които работят по стария модел на проверяване на информацията и търсенето на отговорност от лъжещите политици. За щастие на британците пазарът там е голям, а благодарение на това, че английският се превърна в lingua franca в цифровия свят, британските медии могат по-лесно да оцеляват, защото имат много читатели и извън пределите на страната.

В България, за съжаление, пазарът е твърде ограничен и в същото време пренаситен с разпространители на фалшиви новини – за опасностите от Истанбулската конвенция, стратегията за закрила на детето, норвежките социални служби и какво ли не още. Социалните мрежи са се превърнали в източник на новини за българските медии. Единици все още се придържат към класическите журналистически традиции, но губят читатели и се налага или да затворят, или да се реформират, както предстои да се случи на вестника, който четете в момента. Ако искаме здраво общество, в което да възпитаваме децата си, нужно е да се върнем към истината и да обърнем гръб на примамващите социални мрежи, където дебнат знайни и незнайни профили на хора с неясни цели и дневен ред. Демокрация и здраво общество се градят с доверие. Може би отново Великобритания ще ни послужи за пример не само как една демокрация се руши пред очите ни, но и как се изгражда отново, този път по-добра и по-здрава отпреди. Докато следя какво става на Острова, все повече си мисля, че

наближава дигиталното просвещение –

онзи момент в историята, който ражда идеята за критичния подход, недоверието към това, което ни се предлага като информация, търсенето на истината. Торите спечелиха убедителна победа на изборите, но на висока цена. Премиерът Джонсън успя да избегне публичните дебати и отказваше да дава интервюта и въпреки това спечели, защото дезинформацията спечели и този път. Това обаче е пирова победа. Предстоят дълбоки сътресения, но някак съм оптимист, защото има медии като „Йоркшир пост“ и още много други, които стоят на пост за нас, в името на истината и нашата сигурност. Нека Дядо Коледа им донесе здраве, нерви и още много читатели! А на нас – разум.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов помилва мисирки за Деня на благодарността
Муха стана слон в предизборния дебат в САЩ
Още един лекар почина от коронавирус в Добрич

15.08.2020

Обновена

8607 37

Коментари

Sine_metu

Аделина!

Да продължим разговора от миналия път.

Йоркшир и постовете му са ни през дедовия, когато става дума за оцеляването на България.

В най-прекия и брутален смисъл.

Затова

избори за Народно събрание по единна поименна национална листа, без партийни репресии и привилегии

Закон за развитие от първия ден на новото Събрание

План за социално-икономическо развитие,

възлаган чрез конкурс от Събранието на непартиен Министерски съвет

 

Другото е от Лукаваго

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Министерският съвет е с едногодишен мандат,

съставен от първите 5 (пет) точки на Плана Sine metu,

спечелил конкурса на НС за

План за социално-икономическо развитие

?

ЗИП
снимка на ЗИП

Ако "правовия ред" е това разни политически мекотели да се хващат за ръце на Шанз Елизе и да повтарят кат папагали " Жю суи" то е прекрасно че този ред бива унищожаван от лидери, като Путин, Си, Тръмп, Ердоган, Хаменей, Джонсън и т.н !

 

:)

Умберто Жеко

Натрапването на някой за да земе някой хонорар е признак на безсилие и липса на  идеи.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

все повече си мисля, че

наближава дигиталното просвещение –

онзи момент в историята, който ражда идеята за критичния подход, недоверието към това, което ни се предлага като информация, търсенето на истината.

Аз не съм толкова оптимистично настроен. Не виждам да се задава просвещение, а по-скоро форма на информационен лудизъм, в смисъл все по-дълбоко задълбаване в конспиративно и магическо мислене. 

Mrx

 

 Всъщност Бризходът е нулевият пациент на страшната епидемия, която помита демокрация след демокрация наред, носеща различни имена – популизъм, антилиберализъм, крайна десница, дезинформация. Резултатът е системното и умишлено унищожение на демократичния и правовия ред с цел узурпация на властта.

 

  Айдяяяя, тази пак подкара каруцата на либерализма. И то либерализъм, който противоречи на нормалните човешки отношения, в семейството и в политиката. 

 

  Той сподели линк към съобщение на социалната мрежа Редит, в което се посочва, че е много вероятно руска дезинформационна кампания да стои зад една от най-обсъжданите теми по време на предизборната кампания този декември във Великобритания, а именно намеренията за приватизация на британската здравна каса NHS. 

 

Айде пак Русия виновна. Кой ми такова в гащите. Ами Русия. Някой си споделил в Интернет нещо си и вече това става новина. Ние знаем, че всеки може да си пише какви ли не глупости в Интернет. Пък друг да дава линк към глупостите му. 

 

Напускането е страничен ефект, косвена жертва на превръщането на политиката в забавление, а благодарение на социалните мрежи и в инструмент за новия модел война - чрез унищожение на темелите на обществата и последващото им завладяване.​​​​​​​

 

  Ами нали точно това прави либерализмът. 

 

 В България, за съжаление, пазарът е твърде ограничен и в същото време пренаситен с разпространители на фалшиви новини – за опасностите от Истанбулската конвенция, стратегията за закрила на детето, норвежките социални служби и какво ли не още.​​​​​​​

 

 Ха да си дойдем на думата, та да разберем , какво я сърби г-жата, Истанбулската конвенция и стратегията за закрила на детето, която превръща децата в стока, която да се търгува от НПО-тата. Няма що да живее пазарната икономика и либерализмът от Истанбулската конвенция, която непрекъснато ни я пробутват някои болни европейски мозъци. 

 

 

 

  

Evasion

Никой, наистина никой не е виновен на журналистите и медиите, че хората вече не им вярват. Не знам как е във Великобритания, но в България дори и най "сериозните" медии очевидно са продажни. Та това е проблемът,. Не че няма и други проблеми - напр. умственото ниво на пишещите и четящите, но преди 100 години това ниво не е било по-високо. Тогава обаче медиите са били мааааалко по-малко корумпирани...

Sine_metu

Четв., 19/12/2019 - 11:47 (нов)

Evasion

Никой, наистина никой не е виновен на журналистите и медиите, че хората вече не им вярват. Не знам как е във Великобритания, но в България дори и най "сериозните" медии очевидно са продажни. Та това е проблемът,. Не че няма и други проблеми - напр. умственото ниво на пишещите и четящите, но преди 100 години това ниво не е било по-високо. Тогава обаче медиите са били мааааалко по-малко корумпирани...

 

Така е. И ново Просвещение е нужно. Без него няма да оцелеем.

Но не „просвещението“ на медиите или брътвежите на политици.

Те са част от проблема и е време да спрат да се натрапват като „решение“

Luckbox

Ново просвещение може и да е нужно, само че не се задава на хоризонта. Причини колкото искаш, но ето две основни:

- В България - няма как да очакваме просвещение в система, която фаворизира практикуващите непотизъм и корупция и мачка всички останали. 

 

- В Зап. Европа и Америка - няма как да очакваме просвещение в система, която се опитва да изглади неравенства чрез позитивна дискриминация, вместо чрез създаването на условия най-добрите да успяват, независимо от тяхната раса, пол, социална класа или сексуална ориентация. 

В повечето останали региони по света пък (с няколко изключения тук-таме) изобщо просвещение е мръсна дума, така че надежда нещо да ни ''зарази'' оттам - никаква. 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Бритите и френките може и да се извадят от дигиталния батак, зад себе си имат векове метежни провали и възходи на градската идея за демократично управление. Не е без значение как ще го свършат -- дали ще оставят проблема да хронифицира и да ги промени трайно, или ще се лекуват енергично.

 

Промяна ще има там, където има будност, възприемчивост, усетливост, нежна кожа, дето имаше един филм. Ние сме загрубели, но все ни се струва че -- недостатъчно. затова правим-струваме да загрубеем още и още, та да не усещаме.

Другото е един свян, пак от селски тип -- какво ще си рекат другите. Ако изляза да протестирам. Ако кажа кратко и ясно какво мисля наистина. Ако рискувам удобството и така наруша заговора на агнетата.

 

Селското е добро на село. Но селото трябва да е истинско, без примеси.

 

Благодаря на Авторката⛅️

Sine_metu

Четв., 19/12/2019 - 17:33 (нов)

Luckbox

Ново просвещение може и да е нужно, само че не се задава на хоризонта. Причини колкото искаш, но ето две основни:

- В България - няма как да очакваме просвещение в система, която фаворизира практикуващите непотизъм и корупция и мачка всички останали. 

 

- В Зап. Европа и Америка - няма как да очакваме просвещение в система, която се опитва да изглади неравенства чрез позитивна дискриминация, вместо чрез създаването на условия най-добрите да успяват, независимо от тяхната раса, пол, социална класа или сексуална ориентация. 

В повечето останали региони по света пък (с няколко изключения тук-таме) изобщо просвещение е мръсна дума, така че надежда нещо да ни ''зарази'' оттам - никаква. 

Това не са „причини“, а оправдания да не се просвещаваш.

Просвещението почва от желанието да узнаваш фактите, обективната истина, ако предпочиташ.

Необходими са ти само две неща: да не вярваш и на една дума от политици и медии, и умения за работа със статистически данни на ниво гимназия. Нищо повече

Sine_metu

Пет., 20/12/2019 - 05:33 (нов)

Simplicissima

Министерският съвет е с едногодишен мандат

 

Пак ще ти кажа: вредно е и ненужно.

Професионалната администрация се изгражда бавно. Ние свикнахме с калинките - ще отбележа, че не са от вчера; Борисов просто ги подреди по себе си и станаха все по-неуки, но „калинченето“ е от самото начало на катастрофата ни; първото изтребване на професионалната администрация стана по времето на Ф. Димитров, а „Подкрепа“ бе първата шпицкоманда, - но навикът ни е само още един щрих към жалката картинка, която представляваме.

Ненужно е, понеже планът не е План, ако не съдържа обективни показатели. При положение, че МС се отчита ежегодно и постига показателите - нека си работи

Simplicissima
снимка на Simplicissima

При положение... да ама не.

Ясно е, че няма да стане, ще се размие в приказки.

Трябва нещо поне мъничко революционно, сандърдисващо, изначално обуздаващо. И гарантиращо успех. Едногодишният мандат обуздава въртенето на празни обороти и прибиране на сухото. Ако ще възпроизвеждаме старото на нов глас, няма смисъл. По-добре сталбилността, отколкото още затрити надежди.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Пълна простотия. Без извинение. Дигитализирането на седянката не уби журналистиката. Тя сама си направи сепуко.

 

да изясним- новините не са журналистика. това си е занятие или за инфомационните агенции (самият подбор е пропаганда- разпространение на "знания" ) или на неформалните канали- клюки , дори във Фейсбук. Това че авторката се е прехранвала с години с тоя паразитизъм не значи че туй е журналистика. Според мен , де.

 

Остават "разследваща" журналистика(не е задължително отзад да стои медия на хартия) и разбира се- публицистика. А там плачът е че нямало "контрол" . Че кво лошо има? Всеки сам  да се спасява в морето на мрежата.

Влез или се регистрирай за да коментираш