Медия без
политическа реклама

Една от най-големите тайни - кой стопанисва държавните ловни паркове

Фирми на Валентин Златев, пътни строители и адвокати управляват атрактивните имоти

Ловен трофей от стопанство "Паламара" може да струва над 12 000 евро.
СИДП-Шумен
Ловен трофей от стопанство "Паламара" може да струва над 12 000 евро.

Ловът е любимо хоби на мнозина. У нас работят десетки горски и ловни стопанства, които са под шапката на 6 държавни предприятия, стопанисващи горските територии на страната. За всеки един от тези ловни паркове могат да бъдат сключвани договори за партньорство с частни фирми след проведен конкурс. Въпреки че тези договорни отношения могат да продължат повече от десетилетие, нито условията по договорите са известни, нито хората, които са се вредили.

Поради това "Сега" поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация колко от ловните ни предприятия имат сключени договори за съвместни дейности с частни дружества, както и какви са условията по тези договори. Оказа се, че тази справка не е лесно да бъде направена, тъй като държавните горски предприятия отказват да предоставят данните - някои с мълчалив отказ, а други с аргумента, че частният стопанин не е съгласен.

Почти всички договори, които "Сега" получи, са еднотипни в своя преамбюл и предмет. На практика частното дружество се договаря да прави инвестиции в ловното стопанство като изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения, закупуване на жив дивеч и фураж, подхранване, изграждане и поддържане на горските пътища, както и ремонт на ловната база. После приходите от ловностопанската дейност за всяка календарна година се разпределят между страните пропорционално на направените разходи за изброените дейности.

 

Северноцентралното държавно предприятие 

 

отговаря за горските територии в пет области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В него влизат ловните стопанства "Дунав", "Каракуз" и "Росица". 

ДЛС "Росица" има сключен договор през 2017 г. за съвместни дейности с фирмата "Тера тур сервиз" на бащата на Валентин Златев - Васил. До 2031 г. фирмата се задължава да прави годишно дарение на ловното стопанство в размер на 5 хил. лв., както и допълнителни инвестиции. Интересен факт е, че като пълномощник на "Тера тур сервиз" по сделката се явява инж. Иван Недков. Само година по-рано той е директор именно на Северноцентралното държавно предприятие, но през 2016 г. е освободен заради скандална обществена поръчка, с която горското наема луксозен автомобил за 72 хил. лв. годишно.

Северноцентралното горско има сключен  договор за съвместно извършване на дейности и в ловно стопанство "Дунав". От държавното предприятие обаче отказват да предоставят този договор, тъй като няма изрично разрешение от третата страна, която стопанисва ловния парк. 

 

Североизточното държавно предприятие в Шумен

 

е стопанин на 327 582 ха в сърцето на Лудогорието. "Сега" вече многократно писа за начина на управление на горското и неговото териториално поделение ДЛС "Паламара". Вследствие на разследванията ни за ловното стопанство Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна проверка за конфликт на интереси срещу председателя на управителния съвет на СИДП Бейзат Яхя. Той е дългогодишен висш функционер на ДПС в региона и е сочен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен приятел с бившия шеф на "ЛУКойл" Валентин Златев. Фирмата, управлявана от бащата на бизнесмена - "Тера Тур Сервиз", която развива туристическия бизнес на семейството по Черноморието и в Правец, стопанисва ловния парк от 2009 г.

На искането на "Сега" по ЗДОИ да бъде предоставен договорът за съвместни дейности с "Паламара" горското в Шумен отказва с мотива, че частната фирма изразява изрично несъгласие. От отговора става ясно единствено, че през юли 2019 г. е сключен нов договор с ловното стопанство, но не и с кого. Факт е обаче, че на интернет страницата на "Тера тур Сервиз" се рекламира лов в "Паламара".

В същото време премиерът Бойко Борисов през годините е доказал, че има афинитет към точно това ловно стопанство. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в шуменското село Венец да седи до настоящия шеф в горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев.

Североизточното държавно предприятие отказва да даде исканата от "Сега" информация и по отношение на ловните стопанства "Преслав", "Балчик" и "Тервел".  

Горското предоставя единствено

 

договорите за съвместни дейности с ДЛС "Черни Лом" и ДЛС "Шерба"

 

Голямата строителна компания "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД е в договорни отношения с ловното предприятие "Черни Лом" от 2007 г. Споразумението за съвместни дейности е сключена за 10 г., но ако след изтичането на този срок страните не желаят прекратяването му, договорът се продължава с още 5 г. до 2022 г. Акционерните дялове в компанията се притежават от Григор Иванов и Иван Иванов. Фирмата оперира предимно в Северна България и е ориентирана в пътното строителство. Участвала е в консорциум с "Хидрострой" и "Холдинг Пътища" в изграждането на автомагистрала "Тракия", както и в консорциума за изграждането на софийската Северна тангента, който е с водещ изпълнител "Водстрой 98" от орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Само преди 3 месеца горското в Шумен е сключило договор и с фирмата "Етрополски бук" ЕООД за съвместни дейности в ловното стопанство "Шерба". Дружеството се притежава от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Той е популярна личност в политическите и футболните среди. От 2007 г. е общински съветник в Етрополе от партия "Средна европейска класа". Избран за депутат от листата на ГЕРБ през 2009 г., а след това и зам.-председател на парламентарната земеделска комисия. В края на депутатския си мандат обявява, че напуска партията, и става съучредител на партия БАСТА заедно с Костадин Хаджигаев, Мирослав Найденов и др.

Димитров придобива на дългосрочна концесия ловните стопанства "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горни Чифлик, като сред гостите му са президентът Георги Първанов, Христо Стоичков и др. Той е активен и във футболните среди. Президент е на "Чавдар" (Етрополе), като именно неговият клуб дава началото на схемата по създаване на "ЦСКА-София" през 2016 г. Отборът от Етрополе закупува "Литекс" и клубът се прехвърля в столицата, като заедно с това се преименува. След края на тази операция Димитров влиза в съвета на директорите на "ЦСКА-София" заедно с основните акционери Гриша Ганчев и Юлиян Инджов. Притежава дълго време заедно с Христо Стоичков детско-юношеска школа.

 

Южноцентрално държавно предприятие 

 

стопанисва горски територии в четири области – Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. To e сключило четири договора за съвместна дейност в ловните стопанства "Кормисош", "Чепино", "Тракия" и "Извора".

Дългогодишен стопанин на ловния парк "Кормисош" се оказва вестник "Стандарт". Договорът за съвместни дейности е сключен през 2007 г. между ловното стопанство и фирмата "Стандарт Нюз" ЕАД, която тогава е собственост на адв. Тодор Батков. Първоначално срокът на договора е 10-годишен, но впоследствие е предоговорен за още 5 г. до 2022 г. След като през 2018 г. Батков заявява, че дарява акциите си в „Стандарт” на журналистите, и мажоритарният дял от 65.5% в изданието е прехвърлен на "Мастър Пи Ар" - фирма, в която най-голямо участие има главният редактор на вестника Славка Бозукова, договорът за стопанисване на ловния парк "Кормисош" отново се променя. Страна по него вече става дружеството"Стандарт хънт", еднолична собственост на адв. Батков.

Южноцентралното горско е в договорни отношения и с друг адвокат - запален ловец. През 2013 г. е сключен договор с фирмата "Тит-Тихомир Трендафилов" ЕООД за съвместни дейности с ловно стопанство "Тракия". Дружеството е собственост на адв. Тихомир Трендафилов, известен с това, че от 2010 до 2016 г. беше почетен консул на Казахстан в Пловдив. Името на Трендафилов се появи и покрай сделката за "Булгартабак" от 2002-2003 година. Тогава той е бил представител на един от загубилите кандидати – консорциум "Росбулгартабак". Срокът на договора между адв. Трендафилов и горското предприятие е 15 години, като за това време неговата фирма трябва да дари общо 150 000 лв.

Третото ловно стопанство от Южноцентралния район, което изпълнява съвместни дейности с частна фирма, е "Извора". Договорът за това е сключен през 2014 г. с дружеството "Юпитер метал", собственост на бизнесмена Николай Иванов, който за кратко беше в ръководството на футболния клуб "Левски", когато отборът се ръководеше от адвоката на депутата Делян Пеевски - Александър Ангелов. Иванов е и изпълнителен директор на "Юпитер Холдинг". Компанията е сред най-големите български производители на ограничителни системи за пътища и метални конструкции за енергетиката. Освен това фирмата печели от обществени поръчки за поставяне на мантинели.

За 15-годишния срок на договора с ловния парк е предвидено "Юпитер метал" да дари общо 1 500 000 лв. В предложението си за това фирмата е заявила, че от 2013 до 2025 г. ще дарява по 1200 лв. на година, а чак през 2026 г. ще даде накуп 1 484 400 лв.

Любопитно е, че Южноцентралното държавно предприятие има сключен договор за съвместни дейности и с дружество, собственост на офшорна фирма. През 2012 г. "Допелман" ЕООД се договаря с ДЛС "Чепино" за 15-годишен срок, в който компанията следва да дари на ловния парк 30 000 лв.

Справка на "Сега" в Търговския регистър показа, че "Допелман" ЕООД е регистрирана през 2011 г. с 2 лв. капитал в Пловдив от Любомир Михайлов Дачев. Година по-късно и само 3 месеца след сключването на договора с ловния парк Дечев я прехвърля на офшорната фирма "Волкано Интернешънъл Лимитед", регистрирана в Малта, и излиза от управата. Любопитно е, че на негово място като управител на "Допелман" влиза Али Мареков, който малко по-късно напуска фирмата и става управител именно на ловно стопанство "Чепино", с което е сключен договорът за съвместни дейности.

През 2015 г. управата на "Допелман" ЕООД отново се променя, като в нея влиза Екатерина Сергеевна Орлова, а собствеността се прехвърля от малтийската "Волкано" на кипърската офшорка "Клармион Холдингс".

 

Югозападно държавно предприятие

 

стопанисва 934 968 ха гори в областите Благоевград, Кюстендил, София, Пазарджик, Перник и Ловеч. Три от ловните стопанства, които са под шапката на това горско, имат сключен договор за съвместни дейности с частни дружества. Едно от тях е ДЛС "Искър", което стана обект на прокуратурата заради мащабно строителство на неговата територия. След сигнал на столичния общински съветник Владислав Панев се установи, че компанията "Био Майнинг" на Румен Гайтански–Вълка излива бетон в горската територия без необходимите документи.

Дружеството "Био Майнинг" и ловно стопанство "Искър" сключват договор през 2016 г. за следващите 15 г. В хода на проверката от прокуратурата съобщиха, че в одитен доклад на Министерството на земеделието и горите се констатира неизпълнение на поети ангажименти от страна на въпросната фирма. "По време на одита е предоставено на одиторския екип писмо от 12.08.2020 г. до председателя на Управителния съвет на ЮЗДП, в което изпълнителният директор на дружеството предлага УС на ЮЗДП да вземе решение за приемане на натрупаните от 2016 г. до момента, но невнесени парични средства  - в размер на 600 000 лв., с цел стартиране на ново инвестиционно намерение", твърдят от държавното обвинение.

Любопитство буди и фирмата, която е сключила договор с горското за съвместни дейности в ловното стопанство "Витошко-Студена". През 2012 г. "Марина 2003" ЕООД се договаря да прави инвестиции в ловния парк за следващите 15 г. Едноличен собственик на фирмата е Георги Дюлгяров, който стана известен с 50% участие в друго дружество - "Аква истейт" ООД. По време на горските заменки то успява да придобие 20.9 дка имот край Несебър, част от който представлява защитени от закона дюни, които по конституция трябва да бъдат изключителна държавна собственост. 

Ловният парк "Арамлиец" също има сключен договор за съвместни дейности - с фирмата "Ловни хълмове" ЕООД, която е еднолична собственост на "Форхънт" АД. Справка на "Сега" показа, че собствениците на дружеството са двама - Екатерина Капинчева и Емил Манов. Жената е свързана с турския бизнесмен Фуат Гювен през фирмите "Кърджали-Табак" АД, както и "Варна Мода" АД. В последното дружество Капинчева е в съвета на директорите до декември 2019 г., когато то става собственост на "ТЕЦ Варна" на Ахмед Доган, а мястото ѝ е взето от бившия транспортен министър Данаил Папазов.

 

Югоизточното държавно предприятие

 

в Сливен отговаря за горските територии в Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Две от ловните му стопанства - "Граматиково" и ''Мазалат", имат сключени договори за сътрудничество. 

Още през 2006 г. ДЛС "Граматиково" започва да работи съвместно с фирмата "Мулти кар" ЕООД, която понастоящем се казва "Ем си Инвест", чийто изпълнителен директор е Албена Атанасова. Компанията развива мащабна туристическа дейност, като притежава луксозни хотели в Созопол и Пловдив. Атанасова е съпруга на небезизвестния Румен Атанасов–Козела, спряган за изключително близък до убитите босове на ВИС Георги и Васил Илиеви. Интересно е, че договорът за съвместни дейности на ДЛС "Граматиково" с "Ем си Инвест" е за 10 години. Ако в края на този срок двете страни не изразят искане за прекратяването му обаче, той се продължава с още 3 г. Това значи, че държавното предприятие и частната фирма вече два пъти са удължавали договора.

Другото ловно стопанство "Мазалат" има договорни отношения с фирмата "Вавона", която е регистрирана в Елена и е собственост на Красимир Кънев. Нейният предмет на дейност е дърводобив, търговия, преработка на дървесина и метал, ловен туризъм, хотелиерство, ловно-стопанска дейност, добив и търговия с горски продукти, както и други дейности, разрешени от закона.

Единствено Северозападното държавно предприятие

не отговори дори частично на искането на "Сега" за предоставяне на информация по ЗДОИ. Горското във Враца отговаря за 23 стопанства, сред които "Черни Осъм", "Витиня" и "Русалка-Априлци".

 

Още по темата