Медия без
политическа реклама

Прокуратурата не откри документи за мащабно стрoителство в ловен парк

17 Авг. 2020

Огромният строеж на територията на държавното ловно стопанство "Искър", за който сигнализира столичният общински съветник Владислав Панев, не е узаконен с документи, съобщават от пресцентъра на Върховната административна прокуратурата. В хода на съвместна проверка на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са открили в ловния парк строеж на два етажа, за който не са представени никакви документи.

Освен това е установено, че течащото строителство не е оградено със строителна ограда, няма информационна табела и не е обезопасено. "Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, относими към изпълнението на строежа. Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа", твърди още държавното обвинение.

Строителят е компанията "Био Майнинг" на Румен Гайтански - Вълка. Същото дружеството през 2016 г. е сключило 15-годишен договор с ловно стопанство "Искър" за съвместни дивечовъдни дейности, съобщи "Медиапул", като се позовава на отговори от Югозападното държавно горско предприятие (ЮЗДП), под чиято шапка е ловният парк.

В днешното съобщение на прокуратурата се казва, че в одитен доклад на МХЗГ се констатира неизпълнение на поети ангажименти от страна на въпросната фирма, която има съвместен договор с ловното стопанство. "По време на одита е предоставено на одиторския екип писмо от 12.08.2020 г. до председателя на Управителния съвет на ЮЗДП, в което изпълнителният директор на дружеството предлага УС на ЮЗДП да вземе решение за приемане на натрупаните от 2016 г. до момента, но невнесени парични средства  - в размер на 600 000 лв., с цел стартиране на ново инвестиционно намерение", съобщават от държавното обвинение.

Предстои нова проверка на грубия строеж в ловния парк от кмета на район „Панчарево“, а резултатите ще бъдат изискани от Върховна административна прокуратура. Заради скандала със стоителството в ловното стопанство "Искър" преди две седмици беше уволнен неговият директорът инж. Атанас Дерелов. "В конкретния случай са допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП, и е прекратен договорът за управление на директора на "ДЛС Искър" инж. Атанас Дарелов", посочиха пред "Медиапул" от горското предприятие.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?