facebook
twitter

Наблюдател

Интервю

Дансингът на Борисов все повече се стеснява

В Европарламента разбраха, че Иван Гешев е изумително опасен и че сгрешиха, като спряха мониторинга ни за съдебната власт, казва политологът Евгений Дайнов
4947
 Снимка: БГНЕС

- Г-н Дайнов, премиерът Бойко Борисов отново прави рокади в кабинета си. Смени набързо и без много обяснения социалния министър. В същото време обаче въпреки всички подобни турбуленции Борисов постоянно заявява, че нещата в държавата са стабилни.

- Очевидно е, че министрите, които са от квотата на т. нар. самозвани патриоти, са недосегаеми. Министър Нено Димов много отдавна трябваше да изхвръкне от поста, но в името на целостта на управляващата коалиция не се позволява на Борисов да го пипа. Социалният министър очевидно поддържаше диалог с уязвими групи в обществото. Очевидно обаче не можеше да поддържа диалог вътре в управляващата коалиция. Бисер Петков е друг тип човек в сравнение с този тип, който управлява. Защото управляват едни хищни и прости хора, които са много елементарни. Те имат няколко "копчета", които можеш да натиснеш - те са алчност, злоба, отмъстителност.

Представям си как в такава хищна среда увисва един човек, който иска да свърши работа. Но явно не е свършил толкова работа. Повод за оставката му бе поредният филм за изоставените деца в България на Би Би Си, от който разбираме неща, които донякъде сме знаели. Разбираме, че деца продължават да живеят по институции. Вярно, вече не са стари селски училища, а някакви по-нови и бутикови, но продължават да си блъскат главите в стените, да бъдат изоставени и никой да не им обръща внимание, да не ги развива. Според мен това беше поводът, заради който министърът беше махнат. Той си отиде, защото върху българското правителство отново се изсипа обвинение, че не защитава най-слабите членове на обществото. Което е така. Това правителство тъпче слабите хора, за да покаже собствена сила. То придобива руски манталитет. Ние сме силни, когато мачкаме най-слабите си. Министърът трябваше да обърне внимание на най-слабите си хора в лицето на тези деца. Не го е направил. Сега ще видим в това змийско гнездо новият министър Деница Сачева как ще се оправи.

- Борисов се срещна наскоро с генералния секретар на "Репортери без граници". Поговориха си, но не се разбраха по нито един от дебатираните въпроси за  медийната свобода. Защо на премиера все медиите сме му виновни за неудачите в управлението и причината за тях е извън него?

- Не трябва да забравяме, че от всички европейски държавни лидери Бойко Борисов е пръв. Той е от 2009 г. и е най-древен. Управлява оттогава по авторитарен и популистки начин. Следващият е Виктор Орбан, който дойде в Унгария през 2010 г. Борисов е най-опитният в авторитарния популизъм. Което означава да не спазва закона и разделението на властите, да ги събира в едно, да налага волята си по извънзаконов начин. Това е авторитаризъм. Популизмът пък е повече хора и повече време да са съгласни с него.

За медиите Борисов какво казва?! Всеки е свободен да ме попържа всеки ден. Значи имаме свобода. Това е неговото мнение по въпроса. Какво повече искат - свободия ли? Всичко това за хора, които са истински демократи, тоест интегрирани западни хора, а не разпищолени момчета от крайните квартали, е неприемливо. Знаете ли какво виждат западните хора у нас? Онова, което виждаха те в разпищолените съветски номенклатурчици от 80-те години на миналия век. Дебели, нахални и изобщо неразбиращи, че тяхната воля би трябвало да търпи някакви ограничения. Те много трудно се оправят със западни въпроси.

Смятам, че не са се разбрали, защото Борисов говори като някакъв примитив отпреди 400 г. Той е по-хитър и интелигентен, отколкото се прави, но е отказал да разбере "Репортери без граници" какво го питат. Същото е и с Иван Гешев в Брюксел. Те го питат за едно, той им вика "Запорирал съм 2 млрд. лв.".

Но по отношение на Борисов от "Репортери без граници" веднага са разбрали, че им върти номера от селски вечеринки. Резултатът ще е обратен. Той не ги е очаровал, защото не им е отговорил на нито един въпрос или е отговорил неправилно.

- И при срещата с американския президент Доналд Тръмп премиерът Борисов също декларира, че у нас нещата са доста розови в медийната сфера, а в същото време падаме все повече в световните класации по свобода на словото.

- Въпросът е, че се стеснява дансингът, на който Бойко Борисов танцува от 2009 г. Защото все пак сме в интегрирани съюзни системи като ЕС и НАТО, които търпят своеволия и лъжи до време. Ето, вижте как се свиват и възможностите на онези, които искат да унищожават околната ни среда примерно. Имаме европейски политики, които се разработват.

На противниците на Истанбулската конвенция също им се свива дансингът. По една проста причина. Могат да гласуват, както си искат в ЕП, позовавайки се на българския Конституционен съд. Но когато комисията им стовари директива по въпроса, няма къде да ходят. Бавно и полека се стесняват границите на възможните своеволия. И Тръмп е много своеволен човек. Той завижда на хора като Борисов и Путин, които имат много по-малки ограничения върху щенията си, отколкото самия той. Но дори и Тръмп не успява да разруши институционалната рамка на западния тип общества. 

- Засегнахте въпроса за новия главен прокурор Иван Гешев и изслушането му на комисията по правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Евродепутати са го питали за "Апартаментгейт", за работата му като прокурор по разследванията "Недосегаемите" и пр. Но той контрира, че тези въпроси са представени в неистинската им светлина и т. н.

- Ефектът от неговия разговор с европейските депутати е точно същият, както от разговора на Бойко Борисов с "Репортери без граници". В ЕП са разбрали, че имат насреща си авторитарен и опасен балкански субект. Не съм говорил с въпросните евродепутати, ще го направя скоро. Но изводът, който предполагам, че са си направили, е, че щом този човек е главен прокурор на България, изумително опасен човек, който не разбира изобщо, че има разделение на властите, значи ЕК е направила стратегическа грешка да спре мониторинга на България.

ЕП сега ще форсира изграждането на онзи механизъм, който обещаха и който подкрепям, всички в ЕС да бъдат под мониторинг, както беше България. Защото това, което се случва у нас, в много по-тежка степен се случва и в Унгария. Там Орбан постигна нещо много по-фашизоидно, отколкото имаме тук.  Изводът е, че ЕП е разбрал с кого си има работа.

- Защо в нашето общество не може да се натрупа омраза към деспотизма? Дори протестите от последните месеци срещу кандидатурата на Гешев позаглъхнаха. В същото време досегашният главен прокурор Сотир Цацаров почти сигурно ще оглави друга ключова комисия - антикорупционната.

- КПКОНПИ е бухалка, с която да бъдат млатени по главата неудобни хора. Като ЧК на Дзержински. Когато обаче българинът наистина се възмути, се надига. 1989 г., 1996 г., окупацията на Орлов мост през 2012 г. и пр. Той по принцип е кротък човек.

Унгарците и поляците могат да си позволят да мразят. Защото Унгария и Полша са най-хомогенните нации в Европа. 96% в Полша са поляци и католици и 95% в Унгария са унгарци и християни. Защо е така? По време на Втората световна война и след нея с огромен ентусиазъм, за разлика от българите, изтребват всички, които не са като тях. А след войната гонят всички германци.

Ние не сме такива и по тази причина трудно се палим. В същото време живеем в етнически най-разнообразната страна в ЕС. Имаме най-голям процент мюсюлмани. В България най-голям процент не говорят български език вкъщи и т. н. В такава ситуация не можем да си позволим подобен лукс и да бъдем лесно запалими. Което работи в две посоки. Плюсът е, че не мразим различните, но и не се палим от несправедливост, както го правят румънците и чехите.

- След местния вот обаче видяхме разклащане на позициите на ГЕРБ, но не до такава степен, за да падне от власт. В същото време видяхме и нова гражданска енергия - Мая Манолова заяви, че има намерение да запази тази енергия в нова формация. Какви са вашите прогнози на този фон?

- В селски по манталитет страни като България, Унгария и Полша има два варианта - селското по манталитет общество да се довери на прогресивния си елит и да тръгне в някаква модерна посока или селското мнозинство да се довери на популисти и авторитарни типове и да си ги подкрепя. В момента в тази ситуация са Турция, България и Полша. В някаква степен и Русия.

Популистката власт беше пробита в градовете. И всички общества в тези държави, включително и в Унгария, започват да се колебаят. Дали да последват прогресивния елит, който проби авторитаристите в големите градове, или да продължат да подкрепят авторитарните режими. Дилемата от XIX век отново я проиграваме.

- Как ще я решим?

- Зависи кога мнозинството в България се ориентира да подкрепя образования си прогресивен елит или ще продължи да подкрепя свинаря Ивайло в лицето на Бойко Борисов. Тук социалното инженерство не работи. Обществото не е механизъм да го пренастроиш, то е градина. Не можем да пришпорим българите, защото те ще се заинатят. Както стана по времето на Иван Костов.

- И сега тази симбиоза - Борисов начело на изпълнителната власт, Гешев главен прокурор и Цацаров ще ръководи антикорупционната комисия, как я виждате?

- Борисов събира отдавна цялата власт на едно място по един антиконституционен начин. Преодолява разделението на властите. Очевидно вървят някакви негови маневри и не само властта да бъде прокурорска, но и той да бъде вътре. Заради изборния пробив в градовете на прогресивния елит те правят кръгова отбрана. Правейки я, те придобиват огромна сила. Но това ще окуражи българите, които не обичат цялата власт да е съсредоточена на едно място. Българинът обаче е и много страхлив. За да се задейства той, властимащите трябва да започнат да унищожават прогресивния елит. Ако нямат волята да го направят, то прекаленото събиране на властта на едно място ще разгневи народа. 

Още

Феновете на "Левски" предупредиха и държавата, и Божков

25.01.2020

3624 25
Крановете от ст. "Христо Ботев" бяха премахнати

24.01.2020

448 1
Борисов предложи феновете да управляват "Левски"

24.01.2020

2903 24
×