Медия без
политическа реклама

Битката с хазарта - всяко чудо за три дни

Тотализаторът ще прави това, което бе предлог за взимането на бизнеса на Божков - масово предлагане на талончета за търкане

Досега тотото оперираше предимно в подобни тотопунткове. Сега ще има в супермаркетите своя площ, брандирана по подобен начин, с което ще направи талончетата за търкане много по-достъпни за хората
Илияна Кирилова
Досега тотото оперираше предимно в подобни тотопунткове. Сега ще има в супермаркетите своя площ, брандирана по подобен начин, с което ще направи талончетата за търкане много по-достъпни за хората

Всяко чудо за три дни, е казал мъдрият български народ. В случая с лотарийните игри с търкане на талончета чудото бе за три месеца. Точно толкова време мина от приемането на новия Закон за хазарта (ЗХ), който трябваше да спре масираната продажба на талони,  до повторното им навлизане в магазините.

"Аз съм поел ангажимент и той е да излекувам българското общество от тази проказа - търкането на билетчета. Все повече наши сънародници се разболяват от тази болест - заяви през януари Валери Симеонов, главното острие по ликвидирането на частната "Национарна лотария" на Васил Божков и даването на монопол в ръцете на спортния тотализатор (БСТ). - Предлагам (в законопроекта) тези игри да се осъществяват само в определени за целта пунктове, а не както досега в молове, бакалии, магазини - всеки търка билетчета. Смятам, че това е една добра крачка за подобряване здравето на нацията".

Месец по-късно, под горния благовиден предлог, мнозинството в Народното събрание промени Закона за хазарта, закри дейността на "Национална лотария", Васил Божков се спотаи в Дубай, а държавното тото стана монополист в лотарийните игри.

Ден след влизането в сила на новия закон - на 22 февруари, финансовият министър

 

Владислав Горанов ожали хората, които се пристрастяват

 

към търкането на талони, и подкрепи Симеонов: "Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпът до това".

Само дето още първите действие на тотализатора показаха, че целта не е била да се ограничи достъпът "до това". Напротив.

Два дни след приемането на закона изп.-директор на БСТ Дамян Дамянов обяви, че държавното предприятие има 550 пункта и 270 отдадени като франчайз, затова няма как да се конкурира с онези 14 000 "точки", в които "Национална лотария" на Божков продаваше своите талони. И добави, че активно се разработват нови моментни лотарии, като за 2020 г. са предвидени 7, а други 9 били планирани за 2021, но ще се избърза с пускането им още през втората половина на 2020 г., "защото вече пазарът е много по-различен, търсенето е по-голямо и разнообразието ще бъде много по-добро".

Всъщност тотото и в момента предлага

 

общо 36 игри с търкане на талони, като с новите те ще станат 52.

 

Няколко дни след тези думи Дамянов бе сменен, заедно с всички от УС на БСТ. Там спортният министър Кралев инсталира за изп.-директор Любомир Петров, бивш директор на Дирекция "Търгове и процедури" в "Информационно обслужване" АД. А за членове посочи: Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Гошо Гинчев - личен съветник на Кралев, и Христо Йовов - неуспял кандидат-кмет на Своге от ГЕРБ, партньор по футбол на премиера Бойко Борисов и собственик на 86.6% от акциите на ПФК "Левски" за един месец в началото на 2019 г. Самият Дамянов не остана на улицата - бе назначен за съветник на новия УС.

Седмици по-късно се разбра, че тотализаторът възнамерява да навлезе и на пазара на спортните залози като букмейкър. А също така, че има поставена цел да разкрие 3000 пункта за първите 6 месеца от управлението на новото ръководство (т.е. до края на август), а до една година (края на февруари 2021 г.) - 7000.

Миналата седмица пък бе потвърдено, че БСТ започва да продава талони за моментните си лотарийни игри в супермаркети от веригата "Фантастико". В началото ще има щандове в шест магазина в столицата, а плановете са след време да се увеличи както броят им, като в тези пунктове тотото ще предлага и други свои игри. 

Ето как

 

всичко взе да се връща в изходно положение.

 

Вносителят на законопроекта Валери Симеонов може и да обясняваше пламенно замисъла си, но на практика бяха приети текстове, които позволяват отново талоните да се продават "в молове, бакалии, магазини".

"Ключът от бараката" е в чл.14, който гласи, че БСТ "осъществява дейността по организиране на лотарийни игри с нает от него персонал в собствени или наети пунктове, които са обособени и обозначени като пунктове за лотарийни игри."

Това развързва ръцете на монополиста БСТ да се разпростре в магазини и супермаркети и всякакви други търговски площи. Единствената разлика ще бъде, че вместо касиерката от магазина да предлага за търкане талонче, то ще е налично на отделен щанд в същия магазин, брандиран достатъчно видимо с логото на тотото и с думата "лотария". Точно както предлагат своите услуги из супермаркетите в страната застрахователни брокери и каси за онлайн плащания. Техните щандове са обикновено веднага след касите на магазина, та да може клиентът да мине и през тях на излизане.

Така че законодателите всъщност са разрешили на тотализатора да прави това, което бе предлог за взимането на бизнеса на Божков - масово предлагане на талончета за търкане, което "покварява все по-широк кръг от хора" (по Валери Симеонов). Докъде ще се стигне, предстои да видим, но първите стъпки вече са направени.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата