Медия без
политическа реклама

8 неудобни въпроса за втората АЕЦ в Козлодуй

28 Февр. 2024
Опитът на ПП-ДБ да добавят поне "Бехтел" в късата листа взриви напрежението в сглобката. "Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на "Уестингхаус", ядоса се Делян Пеевски.
Илияна Димитрова
Опитът на ПП-ДБ да добавят поне "Бехтел" в късата листа взриви напрежението в сглобката. "Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на "Уестингхаус", ядоса се Делян Пеевски.

"Дългосрочна корупционна черна дупка, в която ще потънат милиарди". Тази мрачна прокоба направи за новата козлодуйска АЕЦ Борислав Гуцанов, депутат от БСП. За съжаление думите му не са лишени от основания. И покрай скандалите без отговори останаха куп неудобни въпроси.

 

1. Защо бe внезапното спешаване

 

След като миналата година управляващото мнозинство реши, че реакторите на 7-и и 8-и блок ще са АР1000 на американската "Уестингхаус", следващата стъпка - за избор на строител на новите мощности, разцепи с гръм и трясък сглобката. В Народното събрание се разхвърчаха обиди, компромати и обвинения в нечисто лобиране. Опозицията заговори за "национални предатели" и "крадливо мнозинство".  

Яростната конфронтация в Народното събрание избухна след серия важни събития: 

На 9 януари фирмата майка "АЕЦ Козлодуй" смени изцяло съвета на директорите на проектната компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Само 10 дни по-късно новоизбраният борд пусна покана към фирмите, които имат интерес да участват в "процедурата за определяне на кратка листа на потенциални строители" на седми и осми блок в Козлодуй. Канидатите имаха само десет работни дни - до 2 февруари, да подадат документи, с които да докажат, че покриват високите изисквания. На поканата откликнаха 5 кандидата: американските Fluor и Bechtel, корейската Hyundai и две китайски компании (едната е консорциум). 

Назначената от директора на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ комисия за отсяване на годните кандидати за 5 дни изготви доклад, според който само корейската "Хюндай" отговаря напълно на критериите за инженерно-технически и строителен опит, икономически и финансов капацитет. Също в експресно темпо, на 13 февруари бордът на проектната компания одобри доклада за "късата листа" с 1 кандидат. И понеже това звучи като "състезание с един кон", министърът на енергетиката и назначеният от него Управляващ комитет по проекта "АЕЦ Козлодуй- 2", казаха, че ще бъде допусната и американската "Бехтел". 

Очевидно решени да парират "риска" за дописване на късата листа, на 16 февруари депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха проекторешение, което задължава ресорния министър в процедурата да продължи единствено "Хюндай". Двете партии направиха чудеса, за да прокарат светкавично това решение в Народното събрание ( "докато не са се усетили", "ако трябва, ще докараме болни с носилка за гласуването", изпуснаха се депутати от ГЕРБ след едно заседание, мислейки, че микрофоните са изключени). От ПП-ДБ обаче се усетиха и внесоха алтернативен проект - преговорите да продължат и с "Хюндай", и с "Бехтел". Което видимо вбеси "партньорите" в сглобката - Бойко Борисов и Делян Пеевски в синхрон ги заклеймиха, че не са никакви евроатлантици и провалят проекта за нови ядрени блокове.  

Опозицията също се ядоса  - и заради необяснимото бързане, и защото не е работа на депутатите да се месят в процедури, които се движат от изпълнителната власт. Но групите на Борисов и Пеевски си осигуриха с подкрепата на ИТН нужните гласове и прокараха своето решение.

Още от далечната 2014 г. България има споразумение с "Уестингхаус" за изграждане на седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Дълги години то остана във фризера, вкл. и заради бездействие на правителствата на ГЕРБ. И заради опасения, че реакторите на американската компания АР1000 са и много скъпи, и непознати в Европа. Защо изведнъж Бойко Борисов, Делян Пеевски и ръководените от тях  депутати се разбързаха, стигайки почти до истерия? Да не би да са поели някакви предварителни ангажименти към определени фирми? 

Трусовете в сглобката и скандалите в НС отекнаха в Сеул. Корейското посолство в София обяви в специално съобщение до медиите, че Hyundai "изразява опасения относно потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти" и че "компанията ще наблюдава зорко ситуацията в тясно  сътрудничество с посолството". "Нечестни действия" е синоним на корупция. 

 

2. Колко точно ще струва проектът

 

В ядрената енергетика проектите струват милиарди и затова е добре да се прилага правилото "10 пъти мери, веднъж режи" . 

Знаем ли колко ще струва втората АЕЦ "Колодуй"? Около 12 млрд. евро за двата блока, каза през декември зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. Не минаха и два месеца и новата АЕЦ поскъпна на 14 млрд., според прогнозата на министъра Румен Радев. Според ядрени експерти като Георги Касчиев сумата ще е поне два пъти по-голяма.

В АЕЦ "Вогтъл" в Джорджия, САЩ, има два блока с реактори АР1000 (единият вече работи, другият загрява за пуск). Цената им е тръгнала от 14 млрд. долара в идейния проект до 35 млрд. на финала. Друга двойка блокове  – на  френската "Фраматом" в АЕЦ във Великобритания, ще струват около 35 млрд. паунда. А нашите политици ни успиват с 14-15 милиарда!

Една от причините за провала на АЕЦ "Белене" беше неясната финансова схема, при която цената надхвърли "чудовищните" 10 милиарда. А сега за новата АЕЦ в Козлодуй ни се сервират 14 млрд. евро (което прави над 25 млрд. лева) и това е, както стана ясно, минимумът.  

Къде са математически модели за цената на бъдещите мощности и съответно на тока от тях? Къде е разумният таван за ядрената инвестиция? Няма смисъл българската държава да хвърли десетки милиарди за нова АЕЦ, ако производството й ще е толкова скъпо, че никой няма да го купува.   


3. Защо отпаднаха китайците 

 

От "Възраждане" се възмутиха, че единият от китайските кандидати бил порязан от комисията, защото документите му не били подписани с електронен подпис. 

Министърът даде друга версия - "Уестингхаус", която държи технологията за реакторите, имала споразумения за партньорство с "Хюндай" и двете американски фирми, но не и с китайските. Не се разбра дали това е било предварително поставено условие, или е измислено "в крачка". Впрочем работещи реактори АР1000 има само в две държави - един в САЩ и четири в Китай. 
 

4. Защо бяха "скъсани" американците  

 

Разбра се, че гигантите "Бехтел" и "Флуор" са кандидатствали не директно, а чрез свои дъщерни фирми. Дъщерите са представили данни за компаниите майки и въпреки това се оказало, че не отговарят на критериите. Отчетите им не били заверени от одитор, специално "Флуор" имала загуба в две от последните пет години, а имало и други забележки. Странни пропуски за компании от такъв ранг. 

Депутати отбелязаха, че трябва да се даде шанс на всички неуспели да поправят и допълнят документите си. Бързането на ГЕРБ-ДПС попречи на това. 5. Колко компетентни са управляващите "новите мощности" 

 

Назначеният през януари борд на проектната компания не прилича на "дрийм тийм".  В него влизат: напълно неизвестният Янко Джинков, занимаващ се с туризъм и внос на вино и минерална вода, Алекс Нестор - добре познат като дългодишен директор на канадската "Дънди прешъс", добиваща злато край Челопеч и Крумовград, Валентин Николов, по образование машинен инженер, изстрелял се от депутат на ГЕРБ до директор на АЕЦ "Козлодуй", още един "дялан камък" на ГЕРБ - финансистът Петьо Иванов, който пред годините на Бойковите кабинети обходи бордовете на БЕХ, НЕК, "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй", и Свилен Спасов, енергиен консултант, който през 2010-2018 г. е бил представител на "Уестингхаус" за България.

Всеки от тези мъже навярно има качества в определени сфери, но точно това ли е великолепната петорка, която ще "изстиска" от "Уестингхаус" и бъдещите строители на "Втора Козлодуйска" най-добрите за българските данъкоплатци и потребители условия?  

 

6. Има ли конфликт на интереси?

 

ПП-ДБ отнесоха критики от външни и вътрешни врагове заради връзки с хора, пряко ангажирани с ядрения проект. От "Възраждане" "изобличиха" един членовете на управляващия комитет - Антон Иванов, като брат на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов. 

Баткото на Христо Иванов, бивш енергиен консултант на КНСБ, сега е съветник на ресорния министър Румен Радев, който го описа като най-добрите енергийни експерти.

В управляващия комитет освен Иванов влизат зам.-министърът Николов, директорът на БЕХ Иван Андреев, бившият шеф на АЕЦ Козлодуй Валентин Илиев и сегашният, Валентин Николов. От птичи поглед се вижда, че с изключение на брата на Христо Иванов другите са "довереници" на ГЕГБ-ДПС.  

 

7. Откога ДПС е срещу ДС? 

 

От ДПС взеха на мушка Свилен Спасов, задето бил агент на "Държавна сигурност", сложен "лично от ПП-ДБ" в борда на проектната компания - по думите на Пеевски. Странна атака, защото самият създател и почетен председател на ДПС е работил за ДС. Както и бившият шеф на партията Лютви Местан. И дългогодишният депутат и енергиен гуру на ДПС Рамадан Аталай и т.н.  По логиката на Пеевски Аталай може да кове енергийни закони, но е проблем Свилен Спасов да се занимава с ядрени проекти? Впрочем Спасов, който тази година ще навърши 70, не е писал доноси, занимавал се е с научно-техническо разузнаване. 

Спасов преди месеци похвали реакторите на  "Уестингхаус"  като единствените в света, които са в състояние да сменят мощността си и могат да се комбинират добре с ВЕИ централи.  

От ДПС сега го "топят", че лобирал за китайците - защото бил казал на заседание на Управляващия комитет, че китайският консорциум бил най-подготвен да осъществи проекта в Козлодуй. Ами ако е прав? 

 

8. Кой ще вземе окончателното решение

 

Веригата за взимане на решения изглежда дълга - комисии, борд на проектната компания, управляващ комитет, работни групи, Министерството на енергетиката, Народното събрание. Но последните събития показаха, че решенията всъщност ги взимат ГЕРБ и ДПС, тоест Бойко Борисов и Пеевски. 

А скандалите - при това на такъв ранен етап, повтарят до болка познати епизоди от дългия и мъчителен провал на АЕЦ "Белене". Дали и този ядрен проект няма да стигне там - на дъното на "гьола", след като бъдат потрошени милиарди?

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?