Медия без
политическа реклама

8 неудобни въпроса за водната криза в Перник

При хаоса и безхаберието, което цари в министерствата, отговорни за водните ресурси, проблемът скоро ще се повтори и в други градове. Гарантирано от ГЕРБ!

01 Яну. 2020Екип на Сега
БГНЕС

1. Колко пъти двама министри трябва да бъдат сигнализирани, за да реагират на неотложен проблем?

Премиерът Борисов и министрите му по традиция прехвърлиха цялата вина за кризата на сушата (според синоптиците годината е била съвсем обичайна) и на местните некадърници. Борисов разчисти местната организация на ГЕРБ в Перник, защото жертвали водата заради изборите и въпреки това ги изгубили. Екоминистърът Нено Димов заяви, че няма как да знае какво става в Перник, защото разчита изцяло на данните на местното ВиК. Регионалният министър Петя Аврамова се оправда с Димов, който я уверил, че има достатъчно вода. Икономическият министър Емил Караниколов обвини ВиК, че пращало грешни данни за състоянието на язовира.

Извън очевидната липса на адекватна координация, всички така наречени отговорни фактори дължат отговор на въпроса защо не реагираха, когато на 3 септември Станислав Владимиров - тогава депутат от БСП, сега кмет на Перник, обяви пред местни медии, че на практика язовир "Студена" е празен. Той задава и парламентарен въпрос на Нено Димов и Петя Аврамова - какво става със "Студена" и защо от няколко седмици перничани системно остават по 24 часа без вода въпреки обилните дъждове през пролетта и началото на лятото. На 20 септември Владимиров се опитва да предизвика дебат за Перник в парламента. Регионалният министър признава, че в града са зачестили авариите, но тя ги отдава на появилите се пукнатини в почвата заради сушата. И повтаря уверенията на Нено Димов, че с водата проблем няма. Въпросът на Владимиров къде се е дянала водата от колосалното количество дъжд от юни остава без отговор. Както и съмненията как се управлява ВиК, чийто шеф не е специалист (завършил е Минногеоложкия университет). "Ако вие имате конкретни данни за недобро управление на язовира, с каквито аз не разполагам, моля да ми бъдат предоставени – ще направя проверка по този ваш сигнал. Към момента причината е трайното засушаване и зачестилите аварии, които са във връзка с това", приключва темата Аврамова. Никой не обръща внимание на предупреждението на Владимиров: "При този обем в рамките на месец-два ще изпаднем в доста по-сериозна криза от момента, в който ние имаме скрит воден режим".

 

2. Кога министърът на околната среда и водите Нено Димов ще поеме отговорност?

Според закона "министърът на околната среда и водите осъществява държавната политика за управление на водите; разработва национални програми в областта на опазването и устойчивото развитие на водите; издава разрешителни за водовземане и/или ползване, както и режимни графици за водовземане от комплексните и значими язовири".

Графиците не са бланкетни формуляри, както обича да ги представя министърът. Те са инструмент за управление на ключовите язовири на микро ниво. От тях още през пролетта ясно се вижда, че нещо става в яз. "Студена". Но министърът продължава да разрешава едно и също потребление, включително за промишлени нужди - към "Стомана Индъстри" и ТЕЦ "Република".

Обичайното потребление на вода от язовир "Студена" е 2.320 млн. куб. м месечно. В нормален месец 1.55 млн. куб. м от тях са за питейно-битово водоснабдяване, 280 хил. куб. м отиват към "Стомана индъстри", а 80 хил. - към ТЕЦ "Република". 410 хил. кубика се заделят за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира. 

В края на септември в яз. "Студена" има едва 6.028 млн. куб. вода. Въпреки това за октомври Нено Димов разрешава обичайните 2.320 млн. кубика потребление. В края на октомври обемът на язовира пада на критичните 4.008 млн. куб. м (използвани са само данни за наличен полезен обем). Едва когато кризата е необратима, министърът налага ограничения във водоползването. Но продължава да разрешава вода да се отклонява за промишлените предприятия! Едва на 19 ноември, при третата заповед за промяна в режима на водоползване, е засегната и промишлеността. В края на ноември в язовира са останали едва 2.084 млн. куб. м. Въпреки всичко това министърът има наглостта да търси вина навсякъде другаде, но не в себе си. Въпросът е защо и Борисов продължава да го пази, въпреки че се е разделял с други членове на кабинета при далеч по-малки провинения.

 

3. Кога ще бъде въведен ред в хаоса?

”Правим безумни неща, за да се разреши проблемът”, откровено призна министърът на икономиката Емил Караниколов. Ясно е едно - ще се харчат милиони в спешен порядък, за конкурси въобще не става дума, а едни и същи обекти преливат от обещание в обещание. Всичко това на фона на започващо изпълнение на проекта за воден цикъл, с който би следвало срещу 106 млн. лв. да бъде подменена изцяло ВиК инфраструктурата на Перник и Радомир.

В Перник в момента има министри и зам.-министри, екипи от всякакви ВиК дружества в страната, но няма двама експерти, които да споделят едно мнение по въпроса как да се излезе от кризата. Обещаният ремонт на пречиствателната станция например получава финансиране (3.6 млн. лв.) едва в средата на лято 2019 г. и би следвало да е приключил към 2 ноември по план. Сега обаче отново се говори за същото - “Около 3.2 млн. са нужни за новата пречиствателна станция, те вече са преведени. Ремонтът на старата пречиствателна станция ще струва около 2 млн. лв.”, обяснява кметът, след като правителството му изсипа нови 30 млн.

 

4. Къде са отишли 30 млн. лв. и за какво ще отидат още 30 млн. лв.?

"Трябва да отбележим уникалната наглост на управлението, което за да "усвои" 30 милиона изпразни язовира и после, за да го напълни, ще "усвои" още 30 милиона", коментира във "Фейсбук" природозащитникът Тома Белев. За какво става въпрос?

През 2016 г. тогавашният регионален министър Лиляна Павлова тържествено обявява "уникален", "различен", "специален" проект за реконструкция на яз. "Студена" и ремонт на пречиствателната станция с 32 млн. лв. от бюджета и подкрепа от Световната банка. "Много специално избрана технология" трябва да позволи ремонт без източване на язовира, без спиране на водоподаването, с екипи от водолази, които ще правят всичко под вода, а надзорът ще наблюдава по "специален" начин работата. Всичко това ще гарантира, че Перник никога няма да има проблем с водата.

Обещанието е освен рехабилитация на язовирната стена да се ремонтират и водовземната кула, водопроводната мрежа и пречиствателната станция. Ремонтът трябва да приключи през 2018 г., но се забавя с около година. Неколкократно местни медии показват кадри от уникалните способи за ремонт под вода. Сега обаче гражданите не вярват, че някой се е бръкнал да плати за скъпия водолазен ремонт - хората смятат, че язовирът тайно е източен, за да се ремонтира на сухо и по-евтино. "Язовирът не е източван заради ремонта, ниските нива на водата в язовирното езеро не са свързани със строително-монтажните работи по съоръженията", уверява в парламента Петя Аврамова. Ясна информация какво е направено с тези пари обаче няма. Както няма и ясни разчети как ще се похарчат и следващите 30 млн. лв.

 

5. Защо бе позволено режимът на водата да доразнебити пробитата ВиК мрежа?

След въвеждането на водния режим в Перник се оказа, че спирането и пускането на водата два пъти на ден е увеличило драстично авариите. Едва месец по-късно обаче правителството командирова бригади от други ВиК дружества в страната, за да запушват пробойните. И след това няма телевизия, която да не е отишла в Перник и да не е намерила някъде тръба, от която шурти вода в неизвестна посока. Загубите по мрежата в Перник са 76%, като на места достигат 90%.

 

6. Може ли водната криза да е положителен факт?

"В секторите води и въздух проблемите се решават и положителните резултати са факт." Не е за вярване, но така екоминистърът Нено Димов вижда нещата насред водната криза в Перник. Подразнен от критиките на Корнелия Нинова, Димов даде специална пресконференция, на която обвини БСП за кризата в Перник. На нея той заяви, че по време на второто си правителство ГЕРБ е успяла да спаси парите от оперативната програма и "бяха реализирани практически почти всички водни цикли в областните центрове с изключение на един". „Единственият областен град, който тогава не успя да защити проекта си, беше Перник, с кмет от БСП. Така че, когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия пакет на проекти за ВиК“, заяви Нено Димов.

Както обикновено, фактите се различават от изявленията. Инвестициите във водни цикли са приоритет на ОП "Околна среда" - за тях в програмния период 2014-2020 г. имаше заделени 2.3 млрд. лв. Реално изплатени обаче са едва 22% - около 520 млн. лв., според актуална информация в системата ИСУН. Единици са приключените проекти, като специално за ВиК сектора реализацията от проектната идея до финала отнема средно 5 години.

БСП има голяма вина за проблемите с европейските фондове, но и ГЕРБ не са невинни. Перник подписва договор за водния си цикъл в навечерието на кризата - 21 август 2019 г. Това е в самия край на мандата на Вяра Церовска като кмет. Защо тя не се е разбързала с проекта още в началото на мандата си, е въпрос, който ГЕРБ подминава. В последния влак за водните инвестиции градът съвсем не е сам - в същия ден са подписани и договорите на Видин и Силистра. Екоминистърът знае много добре това - под тях стои неговият подпис.

Сега МРРБ обещава в рамките на 2 години перничани да усетят резултат от закъснелия воден цикъл. За целта обаче част от предвидените в него дейности ще бъдат извадени от процедурата и ще се изпълняват в спешен порядък с национално финансиране. Кой ще гарантира, че в аварийна ситуация проектът ще бъде изпълнен качествено? И че няма да изпуснем милиардите за водни инвестиции от ЕС? Или след 3 години ще въртим стари клипове с бляскави обещания, както правим сега?

 

7. Можеше ли водната криза да бъде избегната?

"Ако МОСВ бяха изключили промишленото водоснабдяване и минимално допустимия екологичен отток не на 19 ноември, а на 1 януари 2019 г., в момента в язовира щеше да има 7 млн. кубически метра повече вода и щеше да се дочака без всякаква тревога следващия пълноводен период на река Струма", каза в последния ден на 2019 г. бившият шеф на дирекция "Управление на водите" в министерството Асен Личев.

В този контекст има един особено скандален детайл - за разлика от перничани, промишлените предприятия на Перник имат алтернативни водоизточници - яз. "Пчелина" и река Струма, но предпочитат "Студена", защото от него получават водата много по-лесно и по-евтино.

Най-добра илюстрация какъв разграден двор е язовир “Студена” дава почти комичното участие на “Стомана индъстри” във водната криза. “Стомана” заплаши да съди “Софийска вода” заради извършения от софийското дружество анализ на водоизточниците в Перник. От него излиза, че 80% от цялото количество вода, подавано към Перник, изтича към индустриалната зона. “Стомана” обаче твърди, че не ползва водата на гражданите, а напротив - два пъти е писала писма до ВиК, с които предупреждава, че й се подава повече вода - първото за над 56 хил. подадени кубика при нужни 25 хил. е от края на октомври. Второто - за почти 84 хил. кубика е от 1 ноември. Докато прави този репортаж, екипът на Би Ти Ви се натъква на поредната тръба, от която се излива вода в нищото. За кой ли път.

 

8. Защо прокуратурата внезапно забрави за отговорността на министрите?

На 29 ноември Окръжната прокуратура в Перник започна проверка във връзка с водната криза и въведения воден режим, като изиска информация от МОСВ и МРРБ, за да се установят причините и евентуално виновните за проблемите с водоснабдяването лица. Изрично бе натъртено, че прокуратурата се е самосезирила още преди сигнала на кмета на Перник Станислав Владимиров.

На 10 декември 2019 г. прокурор Красимира Минчева от Окръжна прокуратура Перник излиза с постановление, в което се казва: "С бездействията си министрите на МОСВ и на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на което са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК". В постановлението не се споменава кои точно ръководители на въпросните министерства се визират, но е ясно, че се засяга все управление на ГЕРБ. Преписката е изпратена на Специализираната прокуратура, заедно със 150 страници материал.

Само две седмици по-късно министрите вече са извън подозрение, без да е ясно защо са оневинени.

На 27 декември пресслужбата на главния прокурор съобщи, че има две досъдебни производства - в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник. Разследването в СП се водело срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Перник, както и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена. От това са настъпили значителни вредни последици, а разследването се води по текста от НК за безстопанственост. Предмет на разследването са "действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград".

В Окръжна прокуратура Перник пък се водело производство за действия или бездействия на длъжностни лица от „ВиК – Перник“ ООД за безстопанственост. В хода на това разследване следвало да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек, където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

Накрая прокуратурата рапортува, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор, който щял да се "извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП".

На този фон Борисов опита да внуши, че Гешев е главен прокурор на БСП. "Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му се обаждам да му давам задачи и да му искам отчет, но те понеже са свикнали да си имат главен прокурор, и така си правят. В случая няма никаква продуктивност от тия неща", заяви Бойко Борисов във видео от среща с министри и кмета на Перник, излъчено в профила му във "Фейсбук" по повод посещението на Корнелия Нинова и заявката й, че ще се среща с главния прокурор по водната криза в Перник.

 

Още по темата