Медия без
политическа реклама

Венеция слага край на фестивалната суша

29 Май 2020
Кейт Бланшет в Кан преди 2 години, където също бе председател на журито.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кейт Бланшет в Кан преди 2 години, където също бе председател на журито.

След като на 1 март приключи "Берлинале" - първият за годината голям европейски кинофестивал, който хвана последния влак преди коронавирусът да блокира света, на 2 септември културният живот продължава във Венеция. 

Въпреки че със своите над 30 000 жертви Италия е сред най-засегнатите от COVID-19 страни, най-старият филмов фестивал в света планира да проведе 77-ото си издание по график. Лука Зайа, управител на административния регион Венето, където се провежда форумът, потвърди това пред всички световни медии в началото на седмицата. Ако всичко върви по план, "Мостра Венеция" ще е първото мащабно международно събитие, което ще се състои след епидемията - всички прояви за пролетта и лятото вече бяха отменени.

Новината идва малко след като Венецианското биенале обяви, че най-големият фестивал за модерно и съвременно изкуство се отлага за 2022 г., а Архитектурното биенале в града на каналите, което трябваше да се застъпи с кинофорума, ще се проведе през 2021-ва. Зайа обаче уточнява, че отлагането на последния се е наложило заради възникнали усложнения по конструкцията на павилионите, а не по епидемични причини, пише "Варайъти".

Сред фестивалите, които отмениха своите издания за 2020 г., са Кан, Карлови Вари, Сан Себастиян, Локарно и много др. От петък те обединяват усилия в онлайн събитието We Are One: A Global Film Festival, където безплатно в рамките на 10 дни ще бъдат показани 34 пълнометражни и над 70 късометражни филма. Венеция също участва там със свои предложения, но тя ще връчи своя "Златен лъв" и на живо на 12 септември. 

Най-вероятно мащабите на събитието тази година ще бъдат по-скромни, отбелязва Лука Зайа. В началото на май организаторите се допитаха до редица представители на филмовата индустрия, за да се запознаят с техните тревоги и предложения, а и да преценят колко режисьори, актьори и продуценти реално биха акостирали във Венеция. В предишни позиции артистичният директор Алберто Барбера заявяваше твърдо, че фестивалът не би тръгнал по виртуалния път, но сега се обмисля „виртуална стая за скрийнинги при използването на сигурна онлайн платформа“ за гостите с акредитации, които няма да могат да присъстват на живо.

Сигурно е обаче, че Кейт Бланшет ще бъде там като председател на журито. Тя бе избрана на този пост още през януари.  "Всяка година очаквам с нетърпение селекцията във Венеция и всяка година тя е изненадваща и различна. Фестивалът във Венеция е празник на провокативната и вдъхновяваща среда, която е киното във всичките му форми. Привилегия и удоволствие е да бъда тазгодишен председател на журито", заяви австралийската актриса, която през 2018 г. оглави и журито в Кан. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата