Медия без
политическа реклама

"Шазам!" - магията на комиксите вече не работи

Да видим дали Джеймс Гън ще успее да спаси я DC, я Marvel

Като кажат заклинанието "Шазам!" героите-тийнейджъри се превръщат в снажни спасители на света.
Александра филмс
Като кажат заклинанието "Шазам!" героите-тийнейджъри се превръщат в снажни спасители на света.

Направо не е за вярване, но златната кокошка на съвременната развлекателна индустрия - филмите по комикси, започва да снася все по-малко яйца. Това се вижда дори в лагера на Marvel, които се радват на близо 29 млрд. долара приходи само от билетите на 31-те досегашни продукции от поредицата (без да броим играчките, тематичните паркове и стрийминга, от които Disney печели още повече). Излезлият преди месец "Ант-мен и Осата: Квантомания" е най-неуспешният в цялото им портфолио, ако не броим дебютиралите през втората година на пандемията "Черната вдовица", "Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена" и "Вечните". 

Но неговият "провал" с 462 млн. долара днес изглежда като космически успех за Warner, които се опитаха по примера на конкурентите си да създадат печеливша филмова вселена с други рисувани персонажи, тези на DC Comics. "Шазам! Яростта на боговете" - най-новото продължение в техния комиксов свят, търпи практически пълен провал по света и у нас. Макар да оглави американската класация с 30 млн. долара, той остана почти двойно под дебюта на предшественика си от 2019 г. Световният уикенд с $ 65.5 млн. е направо позор за филм с бюджет от 120 млн. и още толкова, похарчени за маркетинг. В България "Шазам! 2" е гледан двойно по-слабо от българския "Чалга" (сам далеч от шедьовър), който дори не е премиера, а вече две седмици по кината. Немислим успех на този фон изглеждат дори резултатите на миналогодишната несполука на компанията "Черния Адам" със Скалата.

Да-а, Джеймс Гън ще трябва да стори чудо, за да извади DC Comics от калта. Режисьорът на "Пазители на галактиката" в момента е в безпрецедентна позиция в киноиндустрията - той бе назначен за директор заедно с Питър Сафран, за да преформатира комиксовата вселена на Warner и да й вдъхне нов живот след полууспеха на "епохата Зак Снайдър". Първият филм след тяхното застъпване на караула ще бъде "Светкавицата" (юни 2023), но под сурдинка се говори, че е паднало сериозно презаснемане и в "Шазам! Яростта на боговете". Във всеки случай жената на Гън е в една от бонус-сцените в надписите. Междувременно през май Marvel ще пусне "Пазители на галактиката 3", режисиран от... познайте, автора и на първите два Джеймс Гън. С него хегемонът в жанра се надява да се върне в най-добрата си форма от епохата на "Отмъстителите" - ама надали.

Всички тези рокади със сигурност не са се отразили положително на интереса към "Шазам!", който не беше огромен хит и първия път, отнесен от вихъра "Отмъстителите: Краят" четири седмици след премиерата си. Този път продължението ще се сблъска с "Джон Уик 4" още тази седмица и мога да ви кажа кой ще излезе победител.

Но сега за филма: издържан във ведра тоналност, нетипична за тогавашното портфолио на киселяците DC, и придружен от дружно критическо одобрение, "Шазам!" така и не се превърна в истински любимец на подрастващите преди четири години. Героят Били Батсън (Ашър Ейнджъл/Закари Леви) и неговите братя и сестри са симпатяги и сега, а на помощ в продължението се притичват големите Хелън Мирън и Луси Лиу като дъщерите на титана Атлас - Хеспера и Калипсо. Режисира Дейвид Сандбърг, както и в оригинала. Рейчъл Зеглър, младата звезда от "Уестсайдска история" на Спилбърг, е в интересен разкрач между доброто и злото. Приказните и митологични елементи са в изобилие, на места звучи почти като "Пърси Джаксън" или "Хари Потър". Връзките с други герои и сюжети от DC вселената са скромни - очакваната роля на Жената-чудо е повече от епизодична.

Наистина, не очакваме особена наративна смелост и оригиналност от филми по комикс, но "Шазам! Яростта на боговете" успява да разкаже абсолютно целия филм още в рекламните трейлъри - от атаката на богините в Музея на Акропола в Атина, където те открадват ценен античен жезъл, до превръщането на братята и сестрите на Били в също супергерои и битката им за Филаделфия, където главно действащо лице е дървен(?!) дракон. Може би ако отидете без никаква подготовка и очаквания, филмът ще ви забавлява добре два часа - той има качества за това, особено ако сте между 12 и 16-годишна възраст. Останалите малко ще се почудят над тази скъпа версия на Power Rangers, която безхитростно стъпва на де що има жанрово клише.

Посланието е за силата на семейните връзки (също като в набедения шедьовър на "Оскарите" "Всичко навсякъде наведнъж", и той със супергеройска закваска), действието е неспирно динамично и озвучено с шлагери на Бони Тайлър и Елвис (Джеймс Гън явно мечтае за свят, в който всички филми звучат като "Пазители на галактиката"), актьорският ансамбъл е пъстър и чаровен и всичко е ужасно повърхностно и вторично.  

Не ме е срам да призная, че - също както милиони зрители по света и за разлика от Скорсезе - харесвам комиксови филми. И затова е толкова жалко, че те започнаха да се превръщат в сериали серийно производство (не само в платформите на Disney+ и HBO Max, а и на големия екран). Дори младата публика не е толкова глупава и всеядна: начинът, по който наказва авторите им с некупуване на билети, е красноречив.

Време е Били Батсън да порасне и да се изправи срещу най-голямото си предизвикателство досега, а на карта е заложена съдбата на целия свят! ⚡Гледайте "Шазам!...

 

Последвайте ни и в google news бутон