Медия без
политическа реклама

Сбогом на любимите междузвездни неудачници

Мария Бакалова е част от лебедовата песен на "Пазители на галактиката"

форум филм
Отборът неудачници се събира за последно приключение заедно.

Обикновено комиксовите герои будят възхита, присмех или досада, не съпричастие. Но точно това се случва в "Пазители на галактиката 3" - децата и любителите на животните гарантирано ще проронят по някоя сълза за съдбата на Рокет, интелигентния енот с картечница в лапките, изигран в трите филма от деветократно номинирания за "Оскар" Брадли Купър.

"Пазители на галактиката" винаги е бил странното дете на голямото и свръхбогато семейство Marvel. Когато през 2014 г. Джеймс Гън - слабоизвестен режисьор, изковал името и вкуса си в малкото студио за нискобюджетен хорър, сатира и черна комедия "Трома", пише и режисира историята за неколцина периферни герои на комиксовата вселена, никой не очаква тя да се превърне в най-гледания филм на годината в САЩ (макар че по това време студиото е на гребена на вълната с "Отмъстителите" и сие). В нея героите не са доблестни мъже в чорапогащи, а сбирщина галактически неудачници, а крайният резултат е възхитителен коктейл от комично, космическо и патетично - Awesome Mix Vol. 1, както се наричаше и касетката със стари хитове, завещана на Звездния повелител от майка му. 

Въпреки успеха и на втория филм, Гън изхвърча зад борда заради политнекоректни туитове, изровени от нафталина в разгара на кенсъл културата. Тъкмо по това време го намериха "Уорнър", които разработват конкурентната супергеройска вселена на DC Comics. Разбира се, шефовете в Disney размислиха и върнаха Гън за един "последен танц" с "Пазители на галактиката", но той вече е креативен директор на DC Studios и този филм е лебедовата му песен за Marvel.

И нека да ви кажа нещо, това е най-добрият филм на Marvel от години насам (а аз съм гледала всичките 32). И още нещо: вероятно ще е и най-добрият за години напред. Преексплоатирането и изчерпването на печелившата формула, която превърна студиото в масовото чудо на XXI век, затъването в шаблони, коронавирусната криза, възходът на стрийминга - Кевин Файги ще трябва да се напъне доста, за да измисли нещо сравнимо с успеха си от последните петнайсет години (28 милиарда долара само от продажба на билети). 

Но сега затегнете коланите и се насладете на пътешествието. "Пазители на галактиката 3" е комиксов филм, разбира се - със зрелищни битки, въображаеми светове, зелени екрани и наивни послания. Но и с хумор, тъга, ужас, носталгия, ирония, фантазия, човечност и страхотна музика. Още от началните минути, озвучени с Creep на "Рейдиохед", разбираме, че това няма да е безгрижното развлечение от първия път (макар че и сега е забавно). Пазителите са налегнати от меланхолия в своята космическа станция Незнайно - декорът, познат от инфантилния коледен "спешъл" по Disney+. От нея бързо ги изкарва атака, чиято цел е Рокет... а защо, на тази история е посветен целият филм. Сюжетно "Пазители на галактиката 3" е нещо като origin story на енота, който израства до истински трагичен герой. Крис Прат, с чиито семейни неволи се занимахме във втората част, е сведен до втора цигулка, като помага на приятеля си наравно с другите познати съотборници - дървото Грут, Дракс, Небюла, Мантис. Защото този комиксов филм не е за спасяването на планетата (както обикновено), а за спасяването на най-близките ти.

Гън, който тук е едноличен сценарист, надува потенциометрите на емоцията, екшъна и еко-етичните послания на макс. Във втората половина "Пазители на галактиката" изпада в наративен и визуален хаос, но кой ти гледа? Зрителят наистина се вълнува от тези герои, страда и ликува с тях. За разлика от много други филми в наши дни, които имат само счетоводни документи и CGI код, този има и сърце. И хич не е чудно, че в целия старателно подхранван стремеж на Disney към разнообразие и политкоректност, точно "Пазители на галактиката" се оказва урок по толерантност и уважение към различието: злодеят е чернокож, а обичаните от публиката герои са до един аутсайдери, мелези, странно изглеждащи, неразбрани... 

Повечето рецензии в американската преса пропускат участието на Мария Бакалова - то е кратко, но важно за филма, а и за нейната кариера. Тя играе - или по-точно, озвучава - съветското куче Космо (Лайка?), пратено от руснаците в орбита преди шейсет години, което сега пази Незнайно и обладава неочаквани сили.

А музиката? Ето само няколко имена: "Рейнбоу", Брус Спрингстийн, "Бийсти бойс", "Фейт ноу мор"... "Звездният повелител ще се завърне", пише в типичния Marvel-ов стил на сцената след надписите, но не и с този режисьор и в този отбор. Наистина достойно сбогуване. 

Сърбаме си компилацията с #ПазителиНаГалактикатаVolume3 само в кината от 5 май на 3D, IMAX 3D и 4DX.

 

Още по темата