Quantcast
Режисьорът на "Доктор Стрейндж" се връща към ужасите | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Режисьорът на "Доктор Стрейндж" се връща към ужасите

211
 форум филм
Липсата на майката сближава Фини и сестра му.

Скот Дериксън, режисьорът на първия "Доктор Стрейндж" (2016), се оттегли от продължението в самото начало на продукцията и бе заменен от Сам Рейми. Каквито и да са били творческите му разногласия с Marvel, той избра да се върне към жанра, в който е работил преди високобюджетното мейнстрийм кино. Ръка му подава вездесъщият Джейсън Блум със своето независимо студио Blumhouse, специализирано в ужасите.

"Черният телефон" е тийнейджърски хорър, който стъпва върху къс разказ на Джо Хил. Зад този псевдоним се крие един от синовете на Стивън Кинг: всички в семейството на Краля на ужаса, съпруга и две деца, са също писатели. Проблемът е, че никой от тях не е особено даровит. Отгоре на всичко в "Черният телефон" има явен отглас от класиката на Кинг "То" (убиецът носи клоунска маска и черни балони). 

Все пак филмът на Дериксън започва приятно, с почти пасторални картини на ученически живот в едноетажните предградия на Денвър - приятелства, спортни двубои, побойници, първи любовни трепети... За около половин час "Черният телефон" щрихира всички важни герои - някои от тях няма да видим живи повече, но те пак ще изиграят своята роля за развръзката.

Фини (дебютантът Мейсън Темз) е умно, малко смотано 13-годишно момче, което живее с по-малката си сестричка и алкохолизирания им баща. Момичето сънува странни сънища, заради които бащата го бие с колана си, и от разговорите става ясно, че отсъстващата майка е имала свръхестествени способности (това все пак е разказ от сина на Стивън Кинг). Фини става поредната жертва на садистичен убиец, който отвлича деца и ги затваря в звукоизолирано мазе. Там има стар шайбов телефон - уж откъснат от мрежата, но по него момчето чува гласовете на жертвите преди него. И те се опитват да го спасят. 

Итън Хоук се крие зад няколко различни маски в нетипичната за него роля на злодей, и това е най-важното, което може да се каже за актьорското присъствие в "Черният телефон". Децата - Темз и Маделин Макгроу в ролята на сестричката с пророчески сънища, се справят прилично. "Черният телефон" не е особено страшен или напрегнат въпреки сцените на кърваво насилие и залагането на детски живот на карта, а финалът е направо обиден.

 

Още

Мария Бакалова в играчка-плачка за ТикТок поколението
И с "Подпалвачката" Стивън Кинг остава голям залък за киното

13.05.2022

607
"Писък" надживя създателите си

21.01.2022

428