Quantcast
"Писък" надживя създателите си | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

"Писък" надживя създателите си

427
 снимка: Форум филм
Прогнозата 26 години след първия "Писък": костюмите на убиеца Гоустфейс ще останат търсена дегизировка за Хелоуин.

Ars longa vita brevis. Само с тези думи можем да обясним факта, че режисьорът Уес Крейвън не е между живите, а продуцентът Харви Уайнстийн търка затворническите нарове доживот, но франчайзът "Писък" продължава да е в отлично здраве и да стряска и забавлява не по-зле, отколкото го правеше през 90-те години на миналия век. 

Самият "Писък" (четири филма между 1996 и 2011 г.) не бе точно традиционен хорър, а по-скоро преизобретяване, метаверсия на жанра на ужасите, в който ветеранът Крейвън се трудеше още от началото на 70-те. Автоцитатите, самоиронията и вградената рефлексия в сценария на Кевин Уилямсън, по който бе заснет младежкият хит с участието на Нев Кембъл, Кортни Кокс, Дрю Баримор и Дейвид Аркет, го превърнаха в нещо повече от история за маскиран човек с голям нож, който вилнее из малко американско градче. Бъдещите киноизследователи вероятно ще се занимаят с възхода на хоръра в годините на смъртоносна пандемия, но в "Писък", който е номер пет в поредицата, а гордо и семпло носи същото име като оригинала, няма нищо актуално - това е по същество същият филм, с още повече лафчета и още повече бутафорна кръв. Героите вече имат смартфони и гугъл, но и това не успява да ги спаси (какво може да е по-иронично?). 

Сценарият отново е поверен на Уилямсън, но с малко помощ от Джеймс Вандербилт и Гай Бъсик, а на режисьорския стол, или по-точно два стола, сядат Мат Бетинели-Олпин и Тайлър Жилет ("Докато смъртта ни раздели"). "Писък" 2.0 можеше да е издънка като "Матрицата 4", само че този филм никога не е имал амбициите да променя света или да бъде нещо повече от малко жанрово развлечение за младежка аудитория. Така че сълзливата романтика е избегната, макар че звездите от оригинала участват. Кембъл и Кокс се завръщат, колкото да се каже, но посивелият Дейвид Аркет е интересен контрапункт на новото поколение убийци и жертви. И разбира се, мисията е изпълнена - в САЩ дебютният уикенд на "Писък" донесе впечатляващите за условия на пандемия 33 милиона долара, а костюмите на Гоустфейс ще продължат да се харчат за Хелоуин. 

 

 

Ключови думи:

Писък, Уес Крейвън, хорър

Още

Режисьорът на "Доктор Стрейндж" се връща към ужасите

24.06.2022

199
И с "Подпалвачката" Стивън Кинг остава голям залък за киното

13.05.2022

604
Бет Хармън и Джоджо Заека влезли в един бар...