facebook
twitter

Кинопремиера

Папа Франциск заплени и Вендерс

211
снимка: Арт фест

11 май, Дом на киното

 

Отзвукът от гостуването на папа Франциск в София през миналия уикенд продължава с прожекцията на пълнометражния филм за него. "Папа Франциск: Човек на думата си" бе показан на "София филм фест" и няма да има редовно разпространение у нас, но спорадични прожекции дават шанс на любопитните да наваксат. 

Най-добрите игрални филми на Вим Вендерс останаха десетилетия назад, но документалните му шедьоври като "Пина", "Буена Виста Соушъл Клъб" и "Солта на земята" продължават да вълнуват киноманите. До тях се нарежда и този портрет на папата, който на пръв поглед изглежда озадачаващо славословен за жив човек. 72-годишният Вендерс (който на 15-16 обмислял свещеническа служба, преди да открие рокендрола, киното и истинския живот през 60-те) бързо връща нещата по местата с увереността на човек, който е видял всичко през окото на камерата. "Папа Франциск има подобно присъствие на екрана като някои от най-големите филмови звезди, с които ме е свързвала работата ми. Но при него то идва отвътре, от неговите убеждения и вяра, както и от желанието му да говори с всички нас", споделя той. 

Получил безпрецедентен достъп до филмовите архиви на Ватикана и провел няколко дълги интервюта с Франциск, Вим Вендерс разговаря с него за бедността, семейството, екологията, социалната справедливост, миграцията, материализма и мира. Може да звучи като пропаганда, но е най-висока проба кино. Франциск може да е водач на архаична и компрометирана институция с много проблеми, но е щастливо изключение в днешната всесветовна криза за свестни лидери. 

Все още няма коментари

Още

Папа Франциск: Приемайте мюсюлманите като партньори

22.06.2019

525 12
Папата утвърди промяна на молитвата "Отче наш"

06.06.2019

4226 32
Папа Франциск ще приеме Путин на 4 юли

06.06.2019

882 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

×