Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джулия Робъртс и Джордж Клуни заедно на райски остров

снимка: Universal/Форум филм
Поостарели, но все още прекрасни: двамата са единствената причина да се гледа "Билет до рая". Останалото във филма е ресто, не струва.

Звучи като неустоимо предложение: красавците и холивудски суперзвезди от близкото минало, събрани заедно в романтичен филм. Джулия и Клуни са си партнирали вече в "Бандата на Оушън", "Бандата на Оушън 2" и "Пулсът на парите", но в последния не бяха двойка, и от него минаха цели шест години. Изобщо Робъртс, богинята на романтичните комедии, не е играла в жанра над две десетилетия, което означава, че зрялата кинопублика би трябвало да се завтече в кината още сред първите рекламни съобщения на "Билет до рая".

Поне така беше преди - преди комиксовите супергерои, преди стрийминга и преди киносалоните да се превърнат в място, посещавано главно от тийнейджъри. Опитите това да се промени продължават: тези двамата не са единствените от тежката артилерия на Холивуд, които се опитват да спечелят публиката на своя страна отново. Да припомним: Том Круз пожъна огромен успех с "Топ Гън: Маверик" през май; през август Брад Пит се метна на "Убийствен влак" не чак толкова успешно, но все пак прилично.

Макар вече навлезли в шестото или седмото си десетилетие, звездите не се дават. Жалко само, че в този процес рядко получават сценариите, които заслужават. Партньорството между Робъртс и Клуни е вихрено и сияещо като чаша шампанско, тя е все така красива, той все така забавен (макар и понатежал), но "Билет до рая" е такова брадато клише, че чак жал да ти стане. Двамата са отдавна разведени, мразят се като куче и котка. Имат 25-годишна дъщеря - нито толкова хубава, нито толкова забавна като тях. Срещат се на дипломирането й с надеждата да я видят в утрешния ден като преуспяващ юрист. Но девойката има други планове - заминава за Бали, където се влюбва в мургав събирач на водорасли, и решава, че ще изживее живота си с него. Естествено, двамата загърбват конфликта и като един се втурват да я извадят от тая грешка. 

Всички вече се досещат как ще свърши филмът - не е необходимо за целта да изтърпят всички безобразни декорации и ритуали в стил източен спиритуализъм и "Яж, моли се и обичай", нито несмешните (за сметка на това унизителни) появи на френския пилот, който изпълнява ролята на текущо гадже на Джулия. Ако Холивуд все още можеше да създава филми за възрастни, би могло да се получи нещо а ла великолепните партньорства на Кари Грант и Катрин Хепбърн в романтичните комедии от 30-те години; или поне нещо с Мег Райън и Том Ханкс от 90-те. "Билет за рая" обаче е старомоден не по хубавия начин. Режисьорът Ол Паркър ("Най-екзотичният хотел Мариголд", "Mamma Mia!: Отново заедно") обича да захвърли безспорни актьори сред идилични южни пейзажи, за да си спести труд по сценарий и режисура. Формулата донякъде работи: Робъртс и Клуни са прекрасни, ще привлекат някаква публика и вероятно няма да я оставят разочарована, защото все още притежават покоряващия чар, който ги направи прочути. Но това просто няма да са легионите публика, на които продуцентите от Universal се надяват.

Резервираме своя #БилетДоРая тази есен само в кината.

 

Още по темата