Медия без
политическа реклама

Все по-трудно е да привлечеш вниманието към рекламна кампания

Важно е компаниите да ангажират автентично своите марки в кампании с ясно послание, смята Елиза Грънчарова, маркетинг директор на "Кока Кола"-България и член на журито на “Effie България 2020”

Елиза Грънчарова има над 15 години опит в "Кока-Кола"-България и е работила по редица проекти на компанията в Централна и Източна Европа.
Елиза Грънчарова има над 15 години опит в "Кока-Кола"-България и е работила по редица проекти на компанията в Централна и Източна Европа.

- Г-жо Грънчарова, текат последните дни от срока за записване - 27 ноември, за участие в тазгодишното българско издание на най-престижния конкурс за маркетингова ефективност в света - Effie Awards България. С какво очаквате той да се отличи от досегашните?

- Тази година Effie обръща внимание на кампании, които създават истински предпоставки за трайна промяна в начините на маркетиране на дадена компания. Кризата с COVID-19 промени света, промени България, промени и нас самите. В тези трудни времена съпричастността, грижата и отговорността към хората са по-необходими от всякога.

Тази година, разкриваме нови хоризонти, в които ефективната комуникация е насочена към човека, към новите нужди на хората. Комуникационният потенциал вече дава възможност не само да се популяризира марката, но и хората да се подтикват към по-полезни навици, благополучие и доброта.

- Тази година мотото е "Всичко, което блести, е злато". Към какво се насочва вниманието?

- В свят на рекламно насищане компаниите трябва да се насочат към маркетингови кампании, които имат силна творческа страна, и да поемат риск за имплементирането на Голямата идея. От силно значение е изграждането на положителна, приобщаваща и отговорна целенасочена кампания, която е интегрирана в дългосрочните цели на марката.

Привличането вниманието на аудиторията става все по-трудно, а успехът на една кампания се обуславя от ангажираността на целевата група. Днешните потребители не се влияят от пазарния дял на марката или други ключови индикатори, които измерва една компания. Те се нуждаят от по-добра причина да се ангажират с компания и марка, която има уникално ценностно предложение или завладяваща корпоративна култура. Правилното изпращане на посланието е от решаващо значение. В резултат на това марките се стремят да комуникират тези елементи чрез по-смели и по-гъвкави маркетингови кампании, които са в основата за спечелването на „златото, което блести“.

В основата си източникът на блясъка е създаването на творческа история – увлекателна и ангажираща. Използването на подходящи методи и техники за представянето на историята подсилва въздействието на кампанията. Постигане на емоционална свързаност и използването на петте сетива осветява пътя към златото.

- Effie Awards България 2020 въвежда нова категория - „Маркетинг при актуални събития“. Кои са останалите катетории и къде очаквате най-оспорвана конкуренция?

- „Маркетинг при актуални събития“ дава възможност на агенциите да се насочат към представяне на кампании, свързани с конкретни събития или фактори, с нетърговски характер, като неочаквани социални, културни, непредвидени явленния.

Останалите пет категории „Корпоративни комуникации“, „Промоции“, Стоки“, „Услуги“ и „Социална, медийна, политическа“ са основните категории, от които ще бъдат избрани най-ефективните кампании, като по този начин ще покажем и най-успешните практики в рекламната и маркетинговата индустрия.

Вярвам, че тази година ще е различна. Оспорвано съревнование ще има, както и досега, в категориите „Стоки“, „ Услуги“ и „Промоции“,  но необходимостта да бъдем по-близо до нашите потребители в тези трудни времена създаде условия местни и международни компании да се насочат към ценните неща в живота на хората. Смятам, че конкуренцията ще е най-силна в категорията „Маркетинг при актуални събития“.

- От какво ще се ръководите лично Вие при оценяването на заявките?

- Журирането се провежда при спазване на ясно дефинирани правила и критерии за оценяване на ефективността на кампаниите. Аз самата ще търся иновативния подход и дългосрочната ефективност, която кампанията има върху маркетирането на даден бранд.

- С какво е полезен Effie Awards България на бизнеса и на комуникационните агенции?

- Effie Awards е начин да се сподели и докаже ефективността на маркетинговите кампании. Ще бъде чудесно да има повече заявки за кампании, изцяло създадени, а не само адаптирани от агенциите ни в България. Toва дава възможности за разгръщане на творческия потенциал в България. Силните творчески кампании създават трайна връзка с целевата аудитория, като по този начин подобряват дългосрочната стойност и ефективност на марката. Effie Awards са символ на безусловно признание в маркетинга, както за агенциите, така и за компаниите.

- В миналогодишния конкурс "Кока-Кола"-България оглави класацията за най-ефективен рекламодател. Каква е тайната?

- Имаме щастието да работим с прекрасни агенции и смятаме, че добре познаваме нашите потребители. Когато имаме ясно и стойностно послание и знаем как да достигнем с него до нашите потребители – настоящи и бъдещи – маркетинг усилията постигат успех. Рекламните кампании, които имплементирахме в България, ефективно свързаха творческите идеи на агенциите с отлични бизнес резултати, като увеличихме потреблението и значимостта на марките ни.

- Как се промени маркетингът в условия на COVID-пандемия?

- С промяната на потребителските нагласи и „новия“ начин на живот маркетинговата стратегия на компаниите става все „по-гъвкава“, за да може да бъде винаги близо до потребителите. Променените начини на медийно „потребление“ и „екранно“ време доведе до пренасочване на инвестиции и създаване на релевантни послания, таргетирани към новата дигитална реалност. Маркетинговите кампании ще се насочат върху трайни принципи като човешките ценности, фокусирайки се върху ясно постигане на дългосрочните цели на марката. Според мен, особено важно е компаниите да ангажират автентично своите марки в кампании с ясно послание и доказващи неподправена корпоративна социална отговорност.

 

Още информация за конкурса - https://www.effiebulgaria.org

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

реклама, Кока-кола

Още по темата