Медия без
политическа реклама

Репортажи за пандемията и расизма донесоха награди „Пулицър“

12 Юни 2021
Pulitzer.org
Статуята на Алма Матер пред библиотеката на Колумбийския университет в Ню Йорк, където се връчват наградите.

Новите носители на една от най-престижните награди за журналистика бяха обявени снощи. Поради пандемията имената на победителите в 15-те журналистически категории и седемте, свързани с изкуството, бяха обявени в YouTube. 

В основната категория - „В служба на обществото“, „Пулицър“ спечели екипът на The New York Times - за „смелото, визионерско и мащабно отразяване“ на пандемията COVID-19. Журналистите успяха да „информират за расовото и икономическото неравенство, неуспешните действия на властите в САЩ и чужбина и да запълнят информационния вакуум“, с което помогнаха на местните власти, медици, компании и лица да се подготвят за разпространението на коронавируса, съобщи журито.

Трима журналисти от BuzzFeed News са победителите в категорията „Международни репортажи“, за поредица мателиали от трудови лагери за мюсюлмани в Китай. Те са изготвени с помощта на сателитни снимки и интервюта с бивши обитатели на такива институции.

"Минесота Стар Трибюн" получи наградата за "задълбочено отразяване" на смъртта на Джордж Флойд, убит по време полицейско задържане в Минеаполис и последвалите протести. В категорията "Специално споменаване" журито присъди наградата на Дарнела Фрейзър, 18-годишното момиче, заснело последните минути от живота на Флойд.

В категорията „Новинарска фотография“ спечели проект на Асошиейтед прес за протестните акции в САЩ след трагедията в Минеаполис. А фоторепортерът на Асошиейтед прес Емилио Моренати беше отличен с наградата за художествена фотография за поредица трогателни снимки от живота на възрастните хора в Испания по време на пандемията.

Ето и победителите в категориите, посветени на изкуствата: 

Катори Хол — в категории „Драма“, за пиесата The Hot Wing King  

Луиза Ердрик — в категориията „Художествена литература“, за романа The Night Watchman.

Марша Шатлън — в категорията „Историческа литература“, за поредицата The Golden Arches in Black America.

Лес и Тамара Пейн — в категорията „Биографична литература“, за книга за Малколм Икс.

Дейвид Зукино — в категорията „Нехудожествена литература“ за книгата Wilmington’s Lie: The Murderous Coup of 1898 and the Rise of White Supremacy  

Натали Диас — в категории „Поезия“, за сборника Postcolonial Love Poem.

Таня Леон — в категории „Музика“, за произведението Stride.

 „Пулицър“ е сред най-престижните журналистически награди в САЩ и в света и се присъжда ежегодно от 1917 г. за публикации в американско издание. Тази година за втори път след 2020-та бе обявена само виртуално. Планирано е победителите да получат отличията си лично в Колумбийския университет през есента.

 

Още по темата