facebook
twitter

Медии

Говорим с хората, които в последните години най-ефективно ни накараха да пием бира

Как се постига ефективност с послание?
429
 Pixabay

Tази година се провежда дванадесетото издание на конкурса за рекламна ефективност - Effie България, под наслов „Успешните кампании се познават от пръв поглед“.  Наградите, които се организират от Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА), са символ на успешната маркетингова комуникация и фокусират вниманието върху най-ефективните и работещи идеи. Церемонията по награждаване ще се проведе на 26 ноември 2019 г., когато ще се разберат кои са победителите в 5-те различни категории: „Стоки“, „Услуги“, „Промоции“,  „Корпоративни комуникации“ и „Социална, Медийна, Политическа“.

В тази връзка решихме да попитаме създателите на най-ефективните кампании в последните години за една от най-любимите ни стоки - бирата:
Как се постига ефективност с послание?

 

 

“Доброто тук”
Агенция: Nitram

С: Как се постига ефективност с послание?

Ефективно е онова послание, което е едновременно простичко и честно. “Доброто тук” е послание, насочено към търсенията ни, то работи с дефицитите. Защото, всички ние, независимо дали сме богати или бедни, млади или стари, достатъчно образовани или пък не, понякога поставяме под съмнение както доброто, така и добротата по нашите земи. Посланието на “Загорка” ни провокира към едно много просто нещо - да виждаме положителната перспектива, наместо да се оплакваме.

Доброто тук:

 

Различно Чешко
Агенция: All Channels Communications

С: Как се постига ефективност с послание?

Посланието стои в основата на всяка рекламна кампания. То е същината на бранда, това, което марката иска да каже, причината, поради която рекламодателят влага бюджет и време в работа с творческа агенция, закупуване на медийно присъствие, в изработка на клип, рекламна визия и т.н. 

Това далеч не означава, че всяко послание постига целта си, или е ефективно.

Ефективност с послание се постига, когато кампанията е така планирана и замислена, че да адресира в правилния момент правилните хора и да ги активира да приемат посланието за смислено и да действат спрямо него.

 Но как да разберем дали идеята, която имаме, посланието, което сме измислили ще работи и хората ще го забележат и припознаят? Отговорът е, че всичко е в ръцете на екипа, който работи за бранда – маркетинг екипът на клиента, екипът на агенцията, продуцентите, медийната агенция и общата колаборация. Кючово за постигането на успеха е клиент и агенция да са сигурни в стратегическото послание, което искат да отправят, да са си отговорили категорично на въпросите „Защо правим тази кампания“, „Какво очакваме да постигнем, какво искаме да кажем, на кого искаме да го кажем?“. За съжаление – не бихме могли да твърдим, че тук няма правилни или грешни отговори. Напротив, грешните отговори са повече, отколкото правилните. Всяка грешка струва скъпо, може да нанесе щети на марката, на продажбите, на търговците и пр. 

 Накратко – ако искате вашето послание да работи, трябва да изберете партньор, който има опитен екип, експертиза в комуникациите, добър стратегически и творчески отдел. Всяка инвестиция в правилния екип ще бъде много по-ефективно решение, отколкото да разчитатате на алтернативни ходове, приятелски съвети или, недай си боже,единствено на интуицията си. Защото ефективността е прецизно знание за пазара, а не колело на късмета.

#Различно. Чешко

 

,,Бомбичката се завръща
Агенция: Noble Graphics

С: Как се постига ефективност с послание?

Терминът “Бомбичката” си е силно послание само по себе си. За много хора детайлите от миналото сигурно са избледнели (Бомбичката е официалната бира на „Балкантурист“, и „БГА Балкан“), но емоциите и спомените са още живи. Самата кампания заложи на посланието, че “Бомбичката се завръща” за да препрати към 50-годишния юбилей от пускането на тази иконична бира на българския пазара. При тази кампания ефективността дойде както от легендарния ореол около продукта, така и от използваните автентични стилове илюстрация, музика и архивни кадри.

Младото живна
Агенция: Noble Graphics

Кампанията “Младото живна” има за цел да представи непастьоризираното Младо пиво като една още по-свежа, по-натурална и по-дива версия на Пиринско. Рекламата цели също да покаже, че Пиринско има и забавна страна, която говори на по-младите си фенове. Изборът на животни в комуникацията е целенасочен и работи активно за по-добрата ефективност - исторически рекламите с животни са едни от най-успешните и не е случайно, че 90% от маскотите на марките са именно животни. 

 

Ключови думи:

бира, комуникация, Effie

Още

10 форми на диалог с МВР

17.09.2020

Г-н БАЛЕВ

2784 4
Ресторантьори начисляват 9% ДДС за бира и вино, без да е обнародван

02.08.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3567 11
Брюксел разрешава временно сваляне на ДДС за алкохола

31.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1350 14