Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европарламентът одобри стратегия срещу онлайн пиратството в спорта

Докладчик по темата бе българският евродепутат Ангел Джамбазки

19 Май 2021
Европейски парламент
Ангел Джамбазки

Европейският парламент поиска незаконното излъчване на спортни събития на живо в интернет да бъде блокирано в реално време, а правата на организаторите да бъдат укрепени. В доклад, приет днес, евродепутатите представиха своите предложения за противодействие на онлайн пиратството в спорта. Докладчик по темата беше българският европредставител Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

"За организаторите на спортни прояви основно предизвикателство е пиратството на спортни събития, които се излъчват на живо. Проблемът със съществуващите мерки е, че правоприлагането настъпва твърде късно. Докладът призовава Комисията да изясни и адаптира действащото законодателство по начин, който би предоставил възможност за издаване на разпореждания за блокиране в реално време на достъпа до или отстраняването на неразрешеното онлайн съдържание", заяви зам.-председателят на ВМРО в Европарламента.

Според евродепутатите съществуващите правила трябва да бъдат адаптирани, за да се обърне внимание на специфичната краткосрочна стойност на спортните събития, предавани на живо. За целта те настояват за въвеждане на конкретни мерки, за да се гарантира незабавното премахване на незаконното съдържание при ефективни гаранции.

"Като се има предвид, че незаконните излъчвания на спортни събития са най-вредни през първите тридесет минути от появата им онлайн, тези излъчвания трябва да бъдат премахвани или дезактивирани незабавно и не по-късно от тридесет минути след уведомяване от страна на носителите на права или на проверен доверен подател на сигнали", се казва в доклада до Европейската комисия.

За да се подпомогне справянето с проблема, евродепутатите призовават ЕК да изясни и подобри настоящата рамка на Европейския съюз относно правата върху интелектуалната собственост за спортни събития, предавани на живо, които понастоящем не са обект на защита на авторското право. Също така да бъдат въведени специални разпоредби относно правата на организаторите на спортни събития, за които лицензирането на ТВ права е основен източник на приходи.

"Следва също така да бъде насърчено по-ефективно законното предлагане на спортно съдържание в ЕС и да бъде улеснен онлайн достъпът на потребителите. Отговорността за незаконни спортни предавания следва да се носи от доставчиците на стрийминг и платформите, а не от привържениците или потребителите", поясняват евродепутатите.

Докладът беше приет с 479 гласа "за", 171 "против" и 40 "въздържал се".

Още по темата