Медия без
политическа реклама

Върнаха откраднатия античен череп от гробницата в Стара Загора

Той е оставен в спортна чанта под пейка до проучвания обект

07 Февр. 2023
Черепът е на 2000 години.
РИМ- Стара Загора
Черепът е на 2000 години.

Удълженият череп, който беше откраднат през есента от разкопките на гробница от античната Августа Траяна в Стара Загора, е намерен, съобщиха от Регионалния исторически музей. Той е оставен в спортна чанта под пейка в парк „Зеленият клин“, непосредствено до проучвания обект.

Удълженият череп на жена отпреди 2000 години, открит в Стара Загора, изчезна от археологическите разкопки преди няколко месеца. „Намираме с в некропола на богатите жители на Августа Траяна, тъй като от миналата година досега са открити три големи гробни съоръжения. За съжаление, през септември неизвестни злосторници са влезли в гробницата и са откраднали черепа“, обясни директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев пред bTV.

Полицията е започнала разследване по случая, но не успява да стигне до крадеца.„Много е трудно да се открие такъв череп, защото той не е културна ценност. Той може да бъде хвърлен някъде. Следствието е прекратено, но се учудвам, че пет месеца след това темата отново се повдига“, добави Петър Калчев.

„Черепът е интересен поради факта, че е изкуствено издължен. Това се прави, когато децата са малки, на около 1 год. Това е често срещано по българските земи. Това е характерно за прабългарите“, обясни антропологът Доника Желязкова. Преди да бъде извършен вандалският акт, черепът е заснет и описан.

„Зарадвах се, че похитеният от гробното съоръжение преди пет месеца череп се намери. За наша радост той е във вида, в който е изваден от гробницата“, каза още директорът на музея. Той разказа, че този, който е оставил черепа под пейката, се е погрижил той да не се повреди – поставил го е внимателно върху подложка от хартия и плат. Според директора вероятно е взет от студент, който е трябвало да го изучи, след което „в него е заговорила съвестта и той е решил да го върне“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

археология

Още по темата