Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдия в Квебек: Показването на среден пръст е основно човешко право

Да обидиш някого не е престъпление, а е част от свободата на изразяване, отсъдил е магистратът по дело

10 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Протестиращ гражданин в Тайланд показва обидния жест на полицията.

Показването на среден пръст е основно човешко право, защото е „част от свободата на изразяване“, въпреки че не е „учтиво“. Така е отсъдил наскоро съдия от Квебек в Канада по дело за съседски спор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдебното решение беше предшествано от протест във Франция заради използването на аналогичен жест със сгъване на ръката от министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в залата на Националното събрание.

В мотиви, изложени на тридесетина страници с дата 24 февруари, магистрат от провинция Квебек отсъди в полза на мъж, обвинен, че е тормозил и заплашвал свой съсед, с когото бил в конфликт. Обвиненият Нийл Епстийн – преподавател и баща на две деца, бил арестуван в градче в покрайнините на Монреал през май 2021 г., защото заплашвал и показал на два пъти среден пръст на съседа си.

Според магистрата, „да обидиш някого не е престъпление. Това е част от свободата на изразяване“, „а и основно право, залегнало в Хартата на правата и свободите, която принадлежи на всички канадци“.

Може да не е благовъзпитано, може да не е учтиво, може да не е подобаващо на джентълмен. И въпреки това то не води до наказателна отговорност, заключава канадският съдия.

Ключови думи:

среден пръст

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?