Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР взима на мушка рисковите секции в страната

Постъпили са над 190 сигнала за купуване на гласове

13 Март 2023
Илияна Кирилова
Миналата седмица Министерството на вътрешните работи пусна денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения.

МВР ще направят всичко възможно, за да пресекат купения вот, каза за БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев.

''Над 190 са оперативните сигнали за купуване на гласове. Постъпват сигнали и на телефонните линии, разкрити от МВР'', каза министърът и допълни, че МВР са набелязали рисковите секции. ''Знаем хората, които се занимават с тази дейност'', заяви Демерджиев.

Вчера в интервю за ''Нова телевизия'' главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров заяви, че полицията провежда акции всеки ден. ''Извели сме целия контингент, който се занимава и с други престъпления, но в условията на избори се занимава и с тази дейност'', каза Тодоров.

Миналата седмица Министерството на вътрешните работи пусна денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения при подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Сигналите може да се подават на номер 02/90 112 98. Линията ще работи до 3 април. Сигнали могат да се изпращат и на мейл - [email protected] .

В края на февруари главният прокурор Иван Гешев предложи на вътрешния министър Иван Демерджиев и председателя на ДАНС Пламен Тончев да бъде създадено Национално междуведомствено звено във връзка с изборите. Иван Демерджиев обаче заяви, че няма юридическо основание МВР да подпише такова споразумение, припомня БНР.

Като се позоваха на императивен текст от Изборния кодекс, от прокуратурата съобщиха, че ръководството ѝ и ръководството на Държавната агенция ''Национална сигурност'' са подписали съвместната заповед за създаване на такова звено. Със заповедта се регламентират действията на двете институции за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бързо и ефективно противодействие на т.нар. изборни престъпления.

Още по темата