Медия без
политическа реклама

За два дни Зеленски събра 2 млрд. евро от Испания и Белгия

Брюксел обеща на Украйна 30 изтребителя F-16

28 Май 2024
Володимир Зеленски и Алкесандър де Кро подписват споразумение за сигурност
ЕПА/БГНЕС
Володимир Зеленски и Алкесандър де Кро подписват споразумение за сигурност

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес в Белгия двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката на 30 изтребителя F-16. Той се срещна с белгийския премиер Александър Де Кро в Брюксел, където пристигна след посещение в Испания, предадоха Ройтерс и БТА.

"Документът включва белгийска помощ на стойност над 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва подкрепа през десетгодишния срок на споразумението", обяви Зеленски. Това означава, че за два дни той е осигурил на страната си военна помощ за близо 2 млрд. евро, след като в Испания вчера договори 1 млрд. евро за танкове и зенитни ракети.

ОБЕЩАНИЕ ОТ НИДЕРЛАНДИЯ

Нидерландия ще достави на Украйна части от системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и преговаря с други страни, с чиято помощ да се събере елементи за цялата система, каза днес нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен.

"С нашето предложение, и ако други потенциални партньори имат възможност да доставят части и боеприпаси, в краткосрочен план ще можем да съберем и да изпратим на Украйна поне една цяла, завършена система", заяви тя. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата