Медия без
политическа реклама

Всеки трети американец допуска насилие срещу правителството

02 Яну. 2022
EPA/BGNES

Един от всеки трима американци смята, че понякога може да бъде „оправдано гражданите да предприемат насилствени действия срещу правителството“, показва ново проучване, което регистрира значително повишение на този показател спрямо предишни години, пише The Hill.
Допитването на The Washington Post-University of Meryland, публикувано в събота, показва, че 40 процента от републиканците казват, че насилствените действия могат да бъдат оправдани, в сравнение с 23 процента от демократите и 41 процента от независимите.
Като цяло 62 процента от респондентите казват, че насилието никога не е оправдано, а четири процента или нямат мнение.

22% от тези, които смятат насилствени действия за оправдани, смятат, че такива действия могат да бъдат предприети, когато правителството нарушава или отнема правата или свободите на хората. 15 процента посочват потенциален военен преврат или срив на демокрацията.

Като цяло процентът на хората, които казват, че насилието срещу правителството е оправдано, се е увеличил през последните години. През октомври 2015 г. 23% от хората казаха, че е оправдано, в сравнение с 16% през януари 2011 г. и април 2010 г. и 13% през април 1995 г., според изследователите.
Проучването също показа, че 19 процента от респондентите смятат, че правните последици за хората, нахлули в Капитолия на САЩ, са твърде сурови, а 51 процента казват, че не са достатъчно сурови.