Quantcast
Съветът на Европа призова да се намали броят на хората без гражданство | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Съветът на Европа призова да се намали броят на хората без гражданство

4 781
 Уикипедия

Смята се, че повече от половин милион души в Европа нямат статут на граждани. Причините за това включват специфики в законите, принудително изселване, съвременна миграция, структурни проблеми при регистрацията на раждания, пропуски в административните практики. Липсата на гражданство е голям проблем в ситуацията на световна пандемия, а и заради последните събития, случили се в Афганистан, заради което съществуващите неравенства проличават още по-силно.

Съветът на Европа призова за увеличаване на усилията за предоставяне на гражданство в рамките на Европа по време на конференция на Комисията по правно сътрудничество на Съвета и Агенцията на ООН за бежанците. 

Международната конференция, която приключи днес в Страсбург, събра над 130 висши представители на правителствата на държавите-членки на ЕС, национални органи със специфичен опит по въпросите на гражданството, както и хора, които поради една или друга причина са останали без граждански статут.

Въпреки че е постигнат значителен напредък към прилагането на Глобалния план за действие за осгиряване на граждански статут, Европа трябва да направи повече за постигане на целите на кампания #IBelong, чиято идея е да изкорени липсата на гражданство до 2024 г., най-вече когато става дума за придобиване на гражданство от деца. Съветът на Европа посочи като пример за добра практика Испания, където гражданският кодекс предвижда, че испанско гражданство се дава автоматично при раждането, незвисимо дали на родителите е било предоставено испанско гражданство, или не.

Още

Прокуратурата чака КПКОНПИ, за да реши проверката срещу Кирил Петков

29.11.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

12514
Прокуратурата ще реши след изборите да разследва ли Кирил Петков
Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството

13.10.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4993