Медия без
политическа реклама

Сърбия и Косово избегнаха сблъсък в последния момент

Номерата на автомобилите няма да станат повод за избухване на ново насилие

24 Ноем. 2022
Сръбските шофьори в Косово вече няма да крият с лепенки инициалите на Сърбия върху автомобилните номера
ЕПА/БГНЕС
Сръбските шофьори в Косово вече няма да крият с лепенки инициалите на Сърбия върху автомобилните номера

Косово и Сърбия постигнаха в сряда споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, за който Западът предупреди, че може да разпали етническо насилие, заяви Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Имаме сделка", съобщи Борел в Туитър след постигането на споразумението в Брюксел с посредничеството на ЕС.

"Много се радвам да обявя, че главните преговарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на ЕС за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно съсредоточаване върху предложението за нормализиране на отношенията им", написа в Туитър ръководителят на европейската дипломация.

Косово планираше от днес да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера.

Предишният опит за договаряне - между премиера на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в понеделник - се провали и по настояване на САЩ Косово отложи с 48 часа влизането в сила на глобите.

"Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", поясни Борел.

Европейският първи дипломат каза, че ще покани двете страни през следващите дни да обсъдят предложение на ЕС, подкрепено от Франция и Германия, което ще даде възможност на враждуващите страни да нормализират отношенията си.

Президентката на Косово Вьоса Османи благодари на Вашингтон за съдействието. "Подкрепата им за процеса на диалог между Косово и Сърбия е незаменима. Косово е благодарно", написа тя в Туитър.

САЩ приветстват споразумението между Сърбия и Косово за слагане край на близо двегодишния спор за регистрационните номера в Северно Косово, заяви в комюнике говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Още по темата