Медия без
политическа реклама

Спецчасти в Грузия атакуват демонстранти след закона за чуждите агенти

Използва се сълзотворен газ и се арестуват масово хора

14 Май 2024Обновена
БГНЕС

Сцецчасти атакуват и арестуват демонстранти в Грузия след като депутатите в Тбилиси приеха окончателно закона за "чуждите агенти". Няколко демонстранти получиха медицинска помощ, след като полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите няколко хиляди души, а полицейски отряди извлякоха някои хора и ги отведоха в неизвестна посока.

Преди това депутатите гласуваха с огромно мнозинство - с 84 на 30 гласа за приемането на закона на трето и последно четене, въпреки продължаващите улични протести пред парламента и предупрежденията от Брюксел, че този ход ще подкопае дългогодишните европейски стремежи на Тбилиси.

По време на заседанието, което беше предавано на живо, настана масово сбиване. Повод бе изказването на председателя на опозиционната партия "Единно национално движение" Леван Хабеишвили, който обвини колегата си от управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" Димитри Самхарадзе, че е получил инструкции от неизвестни лица да бие по улиците на Тбилиси противници на законопроекта за чуждестранните агенти. След това Самхарадзе хвърли бутилка с вода по Хабеишвили. Между двамата избухна схватка, в която се включиха и други представители на опозицията и управляващата партия. Председателят на парламента Шалва Папуашвили прекъсна заседанието.

В сбиването участваха и жени депутати, сред които заместник-председателят на парламента Нино Цилосани, депутатът от "Грузинска мечта" Рамина Берадзе и депутатът от опозицията Тамар Кордзая. Намесиха се парламентарни съдебни изпълнители. 

Междувременно Отар Зурабишвили – брат на грузинската президентка Саломе Зурабишвили, участва в протест пред парламента в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието, цитиран от БТА.

Зурабишвили, който заедно с други демонстранти, се намира пред полицейски кордон, преградил служебния вход на парламента, не направи никакви коментари пред медиите. Напрежението в залата се пренесе и на улицата, където хиляди демонстранти напираха към входовете на сградата. За да ги разпръсне, полицията започна арести. Критиците на новите текстове виждат в тях заплаха за демократичните свободи и за стремежа на страната да се присъедини към ЕС.

Законопроектът изисква медиите, неправителствените организации и други организации с нестопанска цел, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като субекти "преследващи интересите на чужда държава".

Правителството твърди, че законопроектът е нужен, за да се спре "вредното чуждестранно влияние" върху вътрешната политика.  

Саломе Зурабишвили, която има все повече противоречия с кабинета, обеща да наложи вето върху законопроекта, но управляващата партия "Грузинска мечта" разполага с достатъчно мнозинство в парламента, за да преодолее този ход.  

 

Ключови думи:

Грузия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?