Медия без
политическа реклама

САЩ заплашиха да преразгледат отношенията си с Грузия

Европа също осъжда остро закона за чуждестранните агенти

15 Май 2024Обновена
Интернет
Законът мина на трето четене с подкрепата на 84 от 150-те депутати в еднокамарния грузински парламент.

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия след приемането на закона за чуждестранните агенти, предадоха БТА и  Франс прес.

"Дълбоко обезпокоени" сме, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя изрази очакване грузинската президентка Саломе Зурабишвили да наложи вето на закона и добави, че все още не е ясно дали парламентът ще се опита да го преодолее.

Законът мина на трето четене с подкрепата на 84 от 150-те депутати в еднокамарния грузински парламент. Сега той отива за подпис при президентката, която вече даде да се разбере, че ще наложи вето. То обаче може да бъде преодоляно от парламента, където управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници имат мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател призова грузинското правителство "да промени курса", съобщи още АФП.

Законът за чуждестранните агенти излага на риск отношенията на Грузия със Съединените щати, додаде помощник държавният секретар Джеймс О'Брайън, цитиран от Ройтерс.

Той даде да се разбере, че Вашингтон може да спре изцяло помощта за Тбилиси, ако грузинското правителство разглежда американската администрация като противник, а не като партньор.

Ако има насилие срещу хора, протестиращи срещу закона, САЩ ще наложат санкции на отговорните представители на грузинските власти, предупреди О'Брайън.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини Запада, че стои зад протестите в Грузия, предаде ТАСС.

Западните куратори измамиха и хвърлиха на барикадите протестиращите срещу закона за чуждите агенти, написа Захарова в своя канал в "Телеграм". Тя публикува видеозапис, на който демонстранти прибягват към агресия срещу репортер на руската телевизия "Звезда".

Хиляди демонстранти блокираха снощи едно от възловите кръстовища в столицата Тбилиси, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Грузинското министерство на вътрешните работи съобщи за 13 задържани демонстранти.

АЛАРМА ОТ ЕВРОПА

Генералната секретарка на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич (Хърватия) заяви, че "приемането на трето четене на проектозакона "за прозрачност на чуждестранното влияние" от парламента на Грузия, без да се изчака становището на Венецианската комисия, е много разочароващо и не отразява духа на конструктивен диалог. За съжаление опасенията на международните партньори относно несъвместимостта на проектозакона с европейските стандарти за демокрация и права на човека бяха пренебрегнати, а липсата на истински парламентарни обсъждания не съответства на приобщаващия демократичен процес."

По думите ѝ Венецианската комисия скоро ще излезе със становище, а нейните правни препоръки трябва да осигурят основа за конструктивен диалог и да позволят намирането на път напред в съответствие с нормите и ценностите на Съвета на Европа.

Приетият вчера на трето четене в Грузия закон за чуждестранното влияние е "стъпка в лоша посока", заяви говорителката на НАТО Фарах Далала, цитирана от световните агенции.

"Призоваваме незабавно Грузия да промени курса и да спазва правото на мирно протестиране", допълни говорителката в Х.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и европейският комисар по разширяването на ЕС Оливер Вархей също призоваха Грузия да оттегли закона за чуждестранните агенти и предупредиха, че тази стъпка може да има негативно влияние върху напредъка на Грузия по пътя за европейско членство, предадоха световните агенции. "Изборът по какъв път да поеме напред в грузински ръце. Ние призоваваме грузинските власти да оттеглят закона", казват двамата европейски представители.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?