Quantcast
Румънската диаспора подаде жалба срещу външния министър | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Румънската диаспора подаде жалба срещу външния министър

528
 EПА/БГНЕС
Огромни опашки се извиха пред румънските посолства в страните от ЕС на желаещи да гласуват за евродепутати на 26 май. Някои гласоподаватели чакаха по 8 часа, за да пуснат бюлетина.

Лидерът на живеещите в чужбина румънци, които са привърженици на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП), подаде жалба срещу министъра на външните работи заради изборите за ЕП, съобщи електронното издание "Романия джърнъл". Виорел Бадеа е депозирал жалбата срещу Теодор Мелешкану в главната прокуратура в Букурещ. Диаспората обвинява министъра, че умишлено се е опитал да попречи на живеещите зад граница румънци да гласуват на 26 май. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода между 6 месеца и 3 г. за подобно закононарушение.

"Това, което се случи на евроизборите, е невероятно и външният министър Мелешкану трябва да носи наказателна отговорност за умишлените си действия, както и всички други отговорни лица", заяви и говорителят на НЛП Йонел Данца. Според него управляващата коалиция на социалдемократите и либералите е направила всичко възможно да не разреши на румънците да упражнят правото си на вот. Мелешкану категорично отрича обвиненията и отказа да поема отговорност за дългите опашки пред изборните урни в чужбина на 26 май. Независимо от това НЛП спечели изборите, а управляващите останаха втори.

Още

Столична община и министър влязоха в спор за сарая на Гайтански

30.07.2022

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

13774
Трима руски олигарси подадоха жалби в Европейския съд

02.06.2022

3517
“Осемте джуджета" получиха бърза писта в съда в Страсбург

15.02.2022

7257