Медия без
политическа реклама

Полският кандидат за еврокомисар разочарова евродепутатите

02 Окт. 2019
EПА/БГНЕС
Полският кандидат Януш Войчеховски, когото ОЛАФ разследва до края на миналата седмица за злоупотреба с евросредства, не успя да се представи убедително пред членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Той е номиниран за еврокомисар по земеделието.

Полският кандидат за еврокомисар Януш Войчеховски, на когото е определен ресор "Земеделие" в новата ЕК, разочарова с представянето си Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП, в която беше изслушан вчера, съобщи електронното издание "Политико". Той отговаря на зададените му въпроси много общо, без да навлиза в конкретика и детайли, като повтаряше, че е "отворен за дискусии". Няколко пъти прехвърли теми към колегите му, отговарящи за други ресори. Войчеховски започна добре с представянето на презентацията си за очакванията си от възложения му ресор, но когато се наложи да отговаря на въпросите на депутатите, му беше доста трудно и показа, че не е добре подготвен и съвсем наясно с проблемите в сектора "Земеделие". Полякът имаше проблеми да се изрази на английски език. След като беше попитан как ще успее да се справи с огромния евробюджет за земеделие, след като не е успял с 11 000 евро, за които беше разследван от ОЛАФ. Той не отговори, а се обяви за "жертва". В края на изслушването председателят на комисията Норберт Линс прикани колегите си да аплодират Войчеховски, но те не го направиха. 

Освен него бяха изслушани и кандидатите за еврокомисари от Финландия Юта Урпилайнен с ресор "Международни партньорства", от Люксембург Никола Шмит с ресор "Работни места", от Швеция Илва Йохансон с ресор "Вътрешни работи" и от Кипър Стела Кириакидес, на която е възложен ресор "Здравеопазване". В основата на препитването на Йохансон бяха промените в Дъблинския регламент, както и нова политика на ЕС  за мигрантите. Тримата се представиха добре, а изслушването на кипърката трябваше да се състои след редакционното приключване на броя.

ЗА КАРЕ - ОДОБРЕНИЕ

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и тази по култура в ЕП единодушно одобриха българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел за ресора "Иновации и младеж". Тя беше изслушана в понеделник вечерта и остави много добро впечатление у евродепутатите с представянето си.

Още по темата