Quantcast

Медия без
политическа реклама

Политически аутсайдер се изправя срещу Орбан на изборите в Унгария

18 Окт. 2021
БГНЕС
Петер Марки-Зай

Консерваторът и бивш кмет Петер Марки-Зай, а не родената в България Клара Добрев, бе избран да се изправи срещу унгарския премиер Виктор Орбан на изборите през следващата година. Политическият аутсаидер Марки-Зай спечели проведените от опозицията първични избори. Проучванията на обществените нагласи показват, че той има най-голям шанс да свали Орбан, чиято партия "Фидес" встъпи в длъжност през 2010 г.

''Искаме нова, чиста и честна Унгария, а не само да заместим Орбан и неговата партия'', каза Марки-Зай пред ликуващите  поддръжници в Будапеща. 49-годишният католик и баща на седем деца беше с 20 точки напред след половината преброени гласове, когато лявоцентристката му опонентка Клара Добрев го поздрави за победата. ''Отсега нататък подкрепям Петер Марки-Зай'', каза Добрев по време на речта си, призовавайки за единство сред опозицията след силната предизборна кампания.

От години ''Фидес'' се облагодетелства от раздробяването на опозиционните партии, но за първи път, откакто е на власт, Орбан ще се изправи срещу единен фронт от опозиционни партии, който включва социалисти, либерали и бившата крайнодясна, а сега дясноцентристка партия ''Йобик'', пише Би Би Си.

Новият опозиционен лидер, който е живял в САЩ и в Канада, се прочу през 2018 г., когато спечели изборите за кмет в южния град Ходмезьовашархей, който се смяташе за крепост на ''Фидес''. ''Искаме да се отървем от големите момчета, които тормозят целия клас'' каза тогава Марки-Зай.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?