Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новата ЕК ще наблюдава плурализма в медиите

03 Окт. 2019
ЕПА/БГНЕС
Белгиецът Дидие Рейндерс, който беше разследван за подкупи и пране на пари, умело отхвърли всички обвинения като безпочвени и настоя, че целта им е била да попречат на номинацията му. Проверката срещу него беше прекратена миналия петък.

Новата ЕК ще пише доклади за плурализма в медиите и за демокрацията в ЕС, обяви кандидатът за еврокомисар с ресор "Правосъдие" Дидие Рейндерс по време на изслушването си вчера от членовете на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правни въпроси в ЕП, цитиран от "Политико". Той обяви, че в борбата с корупцията и организирана престъпност ще се разчита в голяма степен на Европейската прокуратура, която трябва да заработи през 2020 г. и ще бъде оглавявана от румънката Лаура Кьовеши. Според него може да се подобри обмяната на информация между различните съдебни системи.

В новата ЕК Рейндерс ще следи и за спазването на върховенството на закона. Белгиецът обеща да продължи да действа с твърда ръка в тази сфера, като продължи наказателните процедури срещу Полша и Унгария. Той иска да бъде създадена работна група, която да следи за спазването на върховенството на закона и в нея да влизат представители на ЕК, ЕП и Европейския съвет. Евродепутатите останаха с много добри впечатления от Рейндерс.

Вчера бяха изслушани също кандидатите за комисари от Франция Силви Гулар с ресор "Вътрешен пазар", от Малта Хелена Дали - "Равнопоставеност", от Словения Янез Ленарчич - "Управление при кризи", и от Португалия Елиза Ферейра - "Сближаване и реформи". Очаквано акцент в събеседването с Гулар, която е разследвана за злоупотреби с европари, бяха обвиненията срещу нея. Тя настояваше евродепутатите да се придържат към презумпцията за невинност, но призна, че съжалява. Полският й колега Зджислав Краснодебски от Групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП пък изрази мнение в Туитър, че Гулар може и да не бъде одобрена. Той е зам.-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, която беше една от двете, препитваща французойката.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?