Медия без
политическа реклама

Навални разказа как е научил за "Оскарите"

"Христо, ти си истинската звезда на този филм", написа руският опозиционер

15 Март 2023
Навални при едно от много заседания на съда по неговите дела, заради които е лишен от свобода от връщането си в Русия през януари 2021 г.
undefined
Навални при едно от много заседания на съда по неговите дела, заради които е лишен от свобода от връщането си в Русия през януари 2021 г.

В 12 туита руският опозиционер Алексей Навални съобщи на света, че най-сетне и до него е достигнала вестта за получения "Оскар". В неделя Американската филмова академия връчи статуетката за най-добър документален филм на "Навални", но Навални нямаше как да бъде на церемонията, тъй като е затвора от януари 2021 г. по скалъпени обвинения.

"Няколко думи за "Оскара" от човека, който винаги научава последен", започва тази серия, споделена по заобиколни пътища от килията. "Както винаги - разказва Навални - радиоточката се включи в 5:00 часа. В 6:00 започнаха първите новини за деня - в тях надълго се изброяваха победителите на "Оскарите", но нито дума кой печели за документален филм. Казах си, че това е добър знак".

По обяд на същия ден той бил отведен за изслушване от съда. То се провежда по видеовръзка и адвокатът му показал парче вестник на камерата. "Нищо не виждам", казал Навални и след няколко опита да нагласи хартията пред обектива, защитникът не издържал и казал "Твоят филм спечели "Оскар". "Обзе ме много странно усещане. Сякаш тези думи не принадлежаха на този свят, но от друга страна - тук всичко е толкова странно и щуро, че като че ли точно тук им е мястото", разказва политикът.

"Това бяха доста вълнуващи и понякога драматични събития, но гениалният ми екип има заслугата да ги покаже по начин, достоен за "Оскар", казва Навални и изброява хората, които стоят зад филма, като персонално благодари на мнозина от тях. "Христо, прегръщам те, ти си истинската звезда на този филм", обръща се той към българския разследващ журналист Христо Грозев, който заедно с руската журналистка Мария Певчих има ключова роля за разкриването на извършителите на опита за отравяне на Навални от 2020 г. "На жена си Юлия Навални благодари "за участието, подкрепата и за случаите, в които ме спря да не убия снимачния екип".

"Нека повторя - завършва опозиционерът. - Това не е мой филм. Не аз спечелих "Оскар" и не съм в позицията да го посвещавам на някого. Но посвещавам целия си принос за него на честните и смели хора по целия свят, които ден след ден намират сила да се изправят срещу чудовището на диктатурата и неговата вечна спътница - войната".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата