Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лидерите на Япония и Южна Корея проведоха историческа среща в Хирошима

Двамата премиери почетоха мемориала на корейците, загинали при атомната бомбардировка

21 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Юн Сук Йол (вляво) и Фумио Кишида се поздравяват преди общата си визита на мемориала.

Лидерите на Япония и Южна Корея направиха историческо посещение на мемориала на корейците, загинали при атомната бомбардировка на Хирошима, в момент на затопляне на отдавна замръзналите връзки между съседите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Японският министър-председател Фумио Кишида и южнокорейският президент Юн Сук Йол, към които се присъединиха съпругите им, положиха бели букети пред каменния мемориал и се поклониха един до друг на мястото. За първи път водачите на двете държави посещават заедно мемориала и едва за втори път японски министър-председател прави това.

Посещението се състоя в рамките на срещата на върха на Г-7, на която Япония покани няколко държави, които не са членки на организацията, включително Южна Корея.

"Това ще бъде запомнено като смело действие на министър-председателя Кишида, което проправя пътя към мирно бъдеще, като същевременно изразява скръбта си за корейските жертви на атомната бомба", заяви Юн в началото на двустранната среща след посещението на мемориала.

Това е последната стъпка в техния внимателен дипломатически танц за постигане на дългоочакваното размразяване на връзките. Токио и Сеул, които са ключови съюзници на САЩ, отдавна са в противоречие по въпроси, свързани с бруталното колониално управление на Япония в Корея през 1910-1945 г., включително сексуално робство и принудителен труд.

Но Юн и Кишида положиха активни усилия за възстановяване на влошените връзки, след като Сеул обяви план за компенсиране на засегнатите от принудителен труд по време на войната, без участието на Токио.

Двамата възобновиха редовните разговори на високо равнище, като през април Юн посети Токио, а по-рано този месец Кишида пътува до Сеул, където заяви, че "сърцето го боли" за корейците, пострадали по време на колониализма.

Двамата лидери бяха подложени на критики и скептицизъм от страна на консерваторите у дома заради ангажиментите си. Но изказването на Кишида в Сеул "намери значителен отзвук сред обществеността" в Южна Корея, заяви Юн, който похвали неговата "смелост и решение да покаже истинско и сърдечно отношение е много важно".

Кишида също приветства размразяването на връзките и заяви, че ускоряването на темпото на срещите "демонстрира напредъка на японско-южнокорейските отношения".

Ключови думи:

Япония, Южна Корея

Още по темата