Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изследователи на финансовите кризи получиха Нобел за икономика

10 Окт. 2022
БГНЕС
Нобелова награда за икономика получиха икономистите Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг.

Трима икономисти, базирани в САЩ, бяха наградени днес с Нобеловата награда за икономика заради откритията им за това "как обществото се справя с финансовите кризи".

Наградените са Бен Бернанке, който е бивш председател на Федералния резерв на САЩ, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг. Според Нобеловия комитет тяхната работа е помогнала да се подобри разбирането ни за ролята на банките във време на финансови кризи. Тримата учени са намерили отговор на въпроса защо е от значение да се предотврати колапсът на банките в тези времена.

Професор Бен Бернанке е най-известното име от тримата наградени. Той е бил президент на Управлението за федерален резерв на САЩ от 2006 до 2014 година, а мандатът му обхваща световната финансова криза от 2008 година.

Дъглас Даймънд е професор по финанси в Чикагския университет. Той изследва проблемите, свързани с финансовите посредници, финансовите кризи и ликвидността.

Филип Дибвиг е професор по банкиране и финанси във Вашингтонския университет. Изследователският му интерес обхваща корпоративни финанси, финансови пазари, ценообразуване на активи, ценни книжа, индустриална организация и управление на портфолио.

Наградата, присъдена от Нобеловия комитет, е на стойност 10 милиона шведски крони (около 900 000 долара) и ще бъде поделена между тримата икономисти.

Още по темата