Quantcast

Медия без
политическа реклама

Израел и Ливан подписаха споразумение за морската си граница

27 Окт. 2022
БГНЕС
Ливанският президент Мишел Аун (вдясно) и американският съветник по енергийната сигурност Еймъс Хохщайн (вляво) позират с писмото за споразумение в президентския дворец в Баабда, Ливан.

Лидерите на Израел и Ливан подписаха знаково споразумение за морската си граница, с което дипломатически се оттеглиха от десетилетията на враждебност и отвориха пътя за проучване на морски енергийни източници, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Ливанският президент Мишел Аун подписа писмо за одобряване на споразумението в Баада, последвано от подписа на министър-председателя Яир Лапид в Йерусалим, а церемонията по предаването му на делегации с по-нисък ранг ще се състои в мироопазващата база на ООН в Накура, разположена по протежение на границата.

Лапид приветства сделката като "огромно постижение", а ливанският преговарящ Елиас Бу Сааб заяви, че тя бележи началото на "нова ера" между двете страни, които въпреки това остават в техническа война.

Споразумението премахва един от източниците на потенциален конфликт между Израел и подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и може да помогне за облекчаване на икономическата криза в Ливан.

Откриването на енергийни източници в морето - макар и само по себе си да не е достатъчно за решаване на дълбоките икономически проблеми на Ливан - би било голяма придобивка. Тя ще осигури крайно необходимата твърда валута и вероятно един ден ще облекчи осакатяващите прекъсвания на електроснабдяването.

Въпреки че и Ливан, и Израел изразиха задоволство от мирното уреждане на спора, перспективите за по-широк дипломатически пробив изглеждат далечни.

"Чухме за Аврамовите споразумения. Днес настъпва нова ера. Това може да бъде споразумението "Амос Хохщайн", каза Сааб, визирайки нормализирането на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн през 2020 г. с посредничеството на САЩ.

Лапид каза: "В момента се работи по темата за Хайхин: "Не всеки ден вражеска страна признава държавата Израел в писмено споразумение, с оглед на международната общност", заяви Лапид пред кабинета си в излъчени коментари.

Аун обаче омаловажи всякакъв по-широк пробив и заяви, че сделката "няма политически измерения или последствия, които да противоречат на външната политика на Ливан".

БГНЕС припомня, че Израел и Ливан вече бяха започнали да проучват водите си за находища преди официалното подписване на документа. Като Израел дори е започнал добив от някои офшорни кладенци. 

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" обяви, че ще прекрати "извънредната" си мобилизация срещу Израел, след като месеци наред заплашваше да атакува, заяви нейният лидер Хасан Насрала, след като Ливан и Израел сключиха споразумението.

"Всички извънредни и специални мерки и мобилизация, провеждани от съпротивата в продължение на няколко месеца, сега са обявени за приключени", заяви Насрала в телевизионна реч, като нарече споразумението "голяма победа за Ливан".

"Нашата мисия е завършена", каза Насрала и добави, че споразумението "не е международен договор и не е признаване на Израел".

Ключови думи:

Израел, Ливан, граница

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?