Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган и Калъчдароглу са с равни шансове за победа

27 Май 2023
Социологическо проучване показва крехка преднина на опозиционния кандидат на изборите в Турция

Шансовете за победа на втория тур на президентските избори в Турция са изключително изравнени, става ясно от допитване на Area Araştırma.

44,7% от запитаните са готови да гласуват за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а 43,7% - за сегашния държавен глава Реджеп Ердоган. 11,6% още не са решили или няма да гласуват.

Според агенцията, при преразпределението на гласовете на нерешилите и на нежелаещите да гласуват Кемал Кълъчдароглу ще получи 50,6%, а Ердоган – 49,4%.

Кандидатът на опозицията изостана на първия тур с 2,5 млн. гласа. Въпреки че Ердоган получи официално подкрепата на останалия трети в класирането - Синан Оган, опозиционният лидер си осигури подкрепата на антиимигрантската Партия на победата, водена от Умит Оздаг, чиято партия спечели 1,2 млн. гласа.

Месеци наред проблемът с икономиката на Турция беше на първо място, но с наближаването на втория тур на изборите в неделя реториката се изостри и в центъра на вниманието са бежанците. В навечерието на втория тур на изборите в неделя съперникът на опозицията Кемал Кълъчдароглу привлече гласовете на националистите, като обеща да експулсира милиони сирийски бежанци. Ердоган веднага го обвини в реч на омразата и заяви, че победата на Кълъчдароглу ще бъде победа за терористите.

Още по темата