Quantcast
Черногорски депутати отвориха процедура за импийчмънт на президента | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Черногорски депутати отвориха процедура за импийчмънт на президента

440
 БГНЕС/ЕПА
Мило Джуканович

Мнозинството от депутатите в черногорския парламент - 41, подписаха предложение за започване на процедура за установяване дали президентът на Черна гора Мило Джуканович е нарушил Конституцията и го внесоха в парламента, съобщи БТА, като цитира МИА.

Предложението бе подписано от депутатите от Демократичeн фронт, Демократична Черна гора, Обединена Черна гора, Истинска Черна гора, Гражданското движение URA, Социалистическата народна партия (SNP), Движението за промени и гражданския съюз CIVIS. Те имат 41 от общо 81 депутати в черногорския парламент.

Инициативата за освобождаване на президента дойде, след като Джуканович отказа да приеме предложението Миодраг Лекич да бъде мандатоносител за съставяне на новото правителство и след като той внесе предложение за прекратяване на мандата на парламента. В обяснението си Джуканович заяви, че не е получил всички подписи от депутатите, защото те не са идвали при него за консултации и че "не е останал с впечатлението, че има ясно мнозинство, способно да формира правителство, което би предложило решения на много трудни проблеми от финансов, икономически, правен, институционален и политически характер“.

В предложението за освобождаване депутатите посочват, че Джуканович е нарушил конституцията, защото не е поканил всички представители на политическите партии на консултации за съставяне на правителството, нито Миодраг Лекич, който според съгласието на парламентарното мнозинство получи подкрепата на 41 народни представители за мандатоносител за съставяне на новото правителство.

Съгласно Конституцията на Черна гора процедура за установяване дали президентът на Черна гора е нарушил конституцията може да бъде инициирана от парламента по предложение на най-малкото 25 депутати. Решението дали има нарушение се взема от Конституционния съд. КС на Черна гора обаче няма кворум и месеци наред не успява да се комплектова, тъй като кандидатите не получават необходимия брой гласове от депутатите.

Още

Радев изненадващо не прие оставката на главния секретар на МВР

24.11.2022

Обновена

1871
Доналд Тръмп официално се кандидатира за президент

16.11.2022

1699
Жена спечели президентските избори в Словения

14.11.2022

355