facebook
twitter

Първа страница

Управляващите бавят трети месец избора на шеф на комисията "Антикорупция"

Министри и депутати спорят кой трябва да предложи наследника на Пламен Георгиев
1 175
 Илияна Кирилова
Дали Антон Славчев ще седне на шефския стол на антикорупционата комисия, или управляващите ще предпочетат друг кандидат, предстои да разберем.

Управляващите увъртат и всячески се опитват да се измъкнат от отговор на въпроса кой ще наследи Пламен Георгиев на председателското място на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Георгиев подаде оставка в края на юли и оттогава комисията се ръководи от временен шеф. Представителите на мнозинството не само шикалкавят за номинациите за ключовия пост, но и си прехвърлят отговорността за старта на процедурата за избор. 

Пред "Сега" правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че не знае нищо за бъдещия кандидат, въпреки че депутати от ГЕРБ препратиха точно към него за повече информация. Министърът пък "върна топката" към депутатите, тъй като правителството нямало отношение по казуса, което не е точно така. Формално последната дума за избора имат депутатите, но реално МС определя кой да бъде издигнат на поста - както стана с номинирането на самия Пламен Георгиев през март м.г.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Борис Ячев (НФСБ) коментира пред "Сега", че се надява развръзката да започне през ноември, веднага след изборите. "Поставих въпроса на председателски съвет още в началото на тази сесия, че срокът за предложения, който е двумесечен, започва да тече и партиите трябва да имат готовност да посочат имена", обясни Ячев. Депутатите в комисията имали готовност "възможно най-бързо" да стартират процедура по изслушване на кандидати за шеф на КПКОНПИ.

Ячев каза още, че е информирал правителството, че срокът за номиниране тече и че докато депутатите са във ваканция, предложения може да даде и изпълнителната власт. Въпреки че правосъдният министър се дистанцира от темата, Ячев контрира, че очаква именно от него и от кабинета да посочи подходящи хора. Той изрази готовност, ако се наложи, дори да свика и извънредно заседание на комисията. 

В момента временен началник на комисията е зам.-председателят Антон Славчев. Той обаче няма юридическо образование, което се изисква по закон за поста. Славчев подобно на бившия си началник Пламен Георгиев е един от героите в сагата "Апартаментгейт". През пролетта медии разкриха, че Славчев подобно на шефа си Георгиев притежава огромна тераса с умопомрачителни размери - 244 кв. м, и че се е сдобил с апартамент от 63 кв. м срещу скромните 18 639 лв., или едва 151.27 евро за квадрат. Въпреки това Славчев остана начело на антикорупционната комисия, докато Георгиев беше няколко месеца в неплатен отпуск, докато приходната агенция проверяваше и неговото имотно състояние. 

 

ОБРАТИ

След като гръмна "Терасагейт", Пламен Георгиев излезе в дълъг отпуск, а след като подаде оставка и напусна КПКОНПИ, веднага бе върнат на работа в спецпрокуратурата. Малко след това обаче изненадващо правителството реши да трудоустрои бившия антикорупционен шеф на дипломатическа работа - като консул в Барселона, а миналата сряда Висшия съдебен съвет без проблеми го освободи от прокурорските му задължения. Така въпреки скандалите в родината и дори след като българската общност в Барселона се обяви против назначаването му за консул, Пламен Георгиев ще замине за слънчева Испания - вероятно след броени дни.

 

УПОРСТВО

Според депутати от ГЕРБ след местния вот антикорупционният закон ще бъде отново отворен за ремонт - в частта му за общинските съветници. В началото на годината Данаил Кирилов, който тогава беше народен представител от ГЕРБ и шеф на правната комисия, заедно с Хамид Хамид от ДПС се опита да прокара текстове за изключване на общинарите от кръга на политиците, които са длъжни да обявяват имущество и конфликт на интереси пред КПКОНПИ. През март Кирилов и Хамид оттеглиха предложенията си, но представители на мнозинството настояват, че броят на подаващите декларации трябва да се свие, тъй антикорупционната комисия не смогвала да обработва информацията, а положението щяло да се утежни с избора на новите съветници и кметове. 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съюзът на юристите: Данаил Кирилов и ГЕРБ да не пипат Конституцията

18.09.2020

2128 35
КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4425 10
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1802 8

Коментари

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

В Родината такава комисия е абсолютно излишна.Думата "корупция" даже е непозната по цялата страна и е привнесена отвън.У нас такова нещо не съществува!Справка- в тезисите и речите на Другаря Българист 9-ти дан.

Weiß

Пазят мястото  за Цацаров.

Хулиган

Първо ще има конкурс за най-просторна тераса...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Доц.Трътлев

Трябва да изберат този, който е с на-голяма и най-евтина тераса. Ако няма голяма тераса, има вероятност лесно да бъде корумпиран.

майор Цепеняков

Нормално е направление "Антикорупция" да има кадрови проблем. Всеки що-годе разумен служител подава документи за дирекция "Корупция".

Wolf ACE

?

Влез или се регистрирай за да коментираш