facebook
twitter

Първа страница

Рекламираните от Ангелкова ниски цени по морето се оказаха бутафория

На теория шезлонгът може и да се предлага за 36 стотинки, на практика обаче върви задължително с "екстри" за поне 5 лева
4 717
 Илияна Кирилова
Някои концесионери хитруват с цените, като предлагат задължителни шалтета по 10 лв. към шезлонгите.

Ниските цени за чадъри и шезлонги по Българското Черноморие, с които кандидати за концесионери на плажове спечелиха конкурси за тяхното стопанисване и с които министърът на туризма Николина Ангелкова толкова се хвали, се оказаха бутафория. След множество сигнали Министерството на туризма реши да направи показна проверка, придружено от телевизионни камери. Резултатът от нея показа това, което почиващите отдавна знаят - че ниските цени са само в главите на чиновниците от министерството.

Ангелкова неведнъж даваше за пример "Нестинарка" с 0.36 лв. за шезлонг или чадър. Това е цената, с която концесионерът "Перла турист" АД е спечелил наддаването за стопанисване на плажа през 2016 г. Според новите правила на министерството именно ниската цена за допълнителните услуги формира 40% от оценката на кандидатите за плажовете.

Репортаж на Би Ти Ви обаче показа, че въпреки че на информационната табела действително е обявена цена от 36 стотинки за шезлонг, плажуващите плащат 5 лв., защото той задължително върви с "екстра" - шалте. 

Министерството на туризма обещава да наложи санкция на концесионера. Засега обаче то не успява да открие представител на "Перла турист", за да му връчи уведомителен протокол за нарушенията, с който да изиска плащане на неустойките в размер на 5% от годишната концесионна такса, или около 5000 лв. Но щяло да го изпрати по пощата с обратна разписка.

Концесионерът на плаж "Нестинарка" е рецидивист в това отношение. Още през 2017 г. от Комисията за защита на потребителите (КЗП) установиха, че евтиният шезлонг от 0.36 лв. върви неразривно с шалте от 10 лв. От комисията казаха, че ще наложат глоба на  "Перла турист" от 1000 до 30 000 лв., но няма информация дали това е направено. 

Концесионерът на плажа в Черноморец ще бъде глобен, тъй като е предлагал чадър и шезлонг само в комплект, ако почиващите са на първа линия, съобщи по Би Ти Ви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той допълни, че е недопустимо клиентите да бъдат принуждавани да си вземат нещо, което е извън техните потребности.

Според Министерството на туризма цените на плажните принадлежности по плажовете у нас се предлагат в диапазона от 1.20 до 18 лв. На Централния и Северния плаж в Слънчев бряг например се плаща по 9 лв. за чадър и шезлонг и по 10 лв. на Южния плаж. Сред най-евтините чадъри и шезлонги са тези на плажа в Бургас. И за чадър, и за шезлонг там искат по 1.20 лв. 

Преди около две години Ангелкова се оплака, че ведомството й е с вързани ръце при сигнали за сериозни нарушения, и подчерта, че КЗП била "слабо звено". Затова парламентът одобри промени в Закона за туризма, с които създаде туристическа полиция. След промените КЗП придоби последваща функция - съставените констативни протоколи се изпращат до нея за допълнителен контрол и налагане на санкции. Засега няма информация туристическите полицаи да са свършили нещо полезно.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР ще проверява масово паркиране по дюните в Крапец

01.08.2020

882 2
Прокуратурата обяви първите проверявани 14 приватизационни сделки

29.07.2020

6801 33
МВР още мълчи по проверката за полицейско насилие

22.07.2020

1516 9

Коментари

Stern

Бутафорно министерството + бутафорен министър + бутафорни концесионери = бутафорни услуги.

az_ti
за жалост комонистическият манталитет на народа не може да приеме реалността. 36ст. днешно време са нищо, човек даже няма да се наведе да ги вземе от земята. В Бургас било 1.20 , аз не си спомням някой да ми е хвалил плажа в Бургас и как да е ,с тази цена едва ли може да се направи нещо. Всички говорят за Гърция, където трябва да си поръчаш и имаш шезлонг, но никой не казва, че гърка го е направил със сметката да похарчиш 20-30 евро, а не Ганю да си вземе фрапе за 2евро и да се радва на далаверата. То за това вече има и в Гърция плажове на които се плаща за шезлонги
dobadoba

Грък концесионер на плаж кълне съседа си, с когото имат вражда:

- И пет автобуса българи с хладилни чанти да ти се изсипят дано!

⚓️

az_ti
да не говорим за наглостта на концесионера в Черноморец да задължава хората да си вземат и чадър и шезлонг , ако са на първа линия. Ганю иска да е на първа линия , да поства снимки във фейса, за да се хвали , но и да не плаща
Biberkov

Е, тука е така ....

 

Ганьо прави бизнес.

mick

комонистическият манталитет

Все нещо му пречи на сегашният демократ... и след 100 години ще е същото.

anarhia

 Все нещо му пречи на сегашният демократ...

 

 Ако имате предвид неграмотността, не сте прав.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Министър Гаргамел постоянно се оплита в лъжите , които сътворяват подчинените и служители . Не може да каже , че няма как да махне от хранилката мутрите на Баце. Толкова години ходя в Гърция и нямам спомен някой да е искал да му плащам допълнително за чадър и шезлонг на плажа. У нас , освен в Бургас, където очевидно кмета мисли за предстоящите избори, няма шезлонг под 5 лева.
PlaNed
снимка на PlaNed

няма информация туристическите полицаи да са свършили нещо полезно.

Долни лъжи!

Нима Вие твърдите, че всеки месец те отказват да получават заплата и се задоволяват само със стая "All Inclusive" в хотел 4+ звезди и "контролни покупки" в казиното?

Augereau

Аз така и не разбрах, защо по дяволите плажовете ни трябва да са като някакъв лунапарк - заведение до заведение, спасители на всеки 100 метра, лекарски кабинет, надуваеми пързалки, инсталации за бънджите и какво ли още не. В Гърция (и не само) съм бил на поне стотина плажа и досега спасител и доктор не съм видял. Оставете ги на мира тия плажове най-накрая - редовно почистване им трябва и това е. Никакви спасители, доктори, медицински сестри, хиляди чадъри, шезлонги и т.н. Който иска на море да носи отговорност за безопасността и комфорта си. Тук-там някоя концесия за симпатичен бар/ресторант с чадъри и лека конструкция (които не заемат повече от 5% от плажната ивица)  и толкоз. 

Толкова ли е сложно. 

Invisible

   Но пък Господ чу молитвите и, и съсипа конкуренцията.

Лoвkия

Преди малко се върнахме от плажа в Бяла, т.нар. "южен плаж".

Няма концесионер, няма чадъри, има ресторант и капанче, няма спасители, видя ми се чисто, живописно е.

Продължавам да недоумявам защо хитрият инак булгаристанец постоянно се нахендря, но продължава да ходи на платен плаж.

Сигурно си мисли, че ако го видят да мъкне свои чадър и шезлонг, няма да го вземат насериозно.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Тва да го изтриеш тутакси! Ако искаш догодина да е пак така.

За такива места се говори само в много тесен кръг и под клетва да не се разпространява.

 

Или примерно "преди малко се върнахме от едно място, на което няма...." и изреждаш кво няма. Едно място! Толкоз.

Лoвkия

☺️

First Strike

Аз па се чудя на всички, които ходят "на плаж". Какво има "на плажа", което го няма другаде около морето? Освен тълпи и пясък? 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...аз пък не разбирам драмата с тия чадъри и шезлонги колко стрували и защо почивката трябва да се върти около цената на шезлонгите и чадърите. Тук в Слънчев бряг има и чадъри и свободни зони. Тази година, не знам миналата, но тази година свободната зона не е зад чадърите, а има платена зона, свободна зона, платена зона, свободна зона, така че може да си носиш чадър и да го сложиш на два метра от водата. Преди години беше гадно, защото чадърите бяха отпред а свободните зони отзад, но сега не е така. Така че шезлонгите и чадърите и хиляда лева да струват не ме интересува, има предостатъчно свободни зони

Влез или се регистрирай за да коментираш