Медия без
политическа реклама

Рекламираните от Ангелкова ниски цени по морето се оказаха бутафория

На теория шезлонгът може и да се предлага за 36 стотинки, на практика обаче върви задължително с "екстри" за поне 5 лева

Илияна Кирилова
Някои концесионери хитруват с цените, като предлагат задължителни шалтета по 10 лв. към шезлонгите.

Ниските цени за чадъри и шезлонги по Българското Черноморие, с които кандидати за концесионери на плажове спечелиха конкурси за тяхното стопанисване и с които министърът на туризма Николина Ангелкова толкова се хвали, се оказаха бутафория. След множество сигнали Министерството на туризма реши да направи показна проверка, придружено от телевизионни камери. Резултатът от нея показа това, което почиващите отдавна знаят - че ниските цени са само в главите на чиновниците от министерството.

Ангелкова неведнъж даваше за пример "Нестинарка" с 0.36 лв. за шезлонг или чадър. Това е цената, с която концесионерът "Перла турист" АД е спечелил наддаването за стопанисване на плажа през 2016 г. Според новите правила на министерството именно ниската цена за допълнителните услуги формира 40% от оценката на кандидатите за плажовете.

Репортаж на Би Ти Ви обаче показа, че въпреки че на информационната табела действително е обявена цена от 36 стотинки за шезлонг, плажуващите плащат 5 лв., защото той задължително върви с "екстра" - шалте. 

Министерството на туризма обещава да наложи санкция на концесионера. Засега обаче то не успява да открие представител на "Перла турист", за да му връчи уведомителен протокол за нарушенията, с който да изиска плащане на неустойките в размер на 5% от годишната концесионна такса, или около 5000 лв. Но щяло да го изпрати по пощата с обратна разписка.

Концесионерът на плаж "Нестинарка" е рецидивист в това отношение. Още през 2017 г. от Комисията за защита на потребителите (КЗП) установиха, че евтиният шезлонг от 0.36 лв. върви неразривно с шалте от 10 лв. От комисията казаха, че ще наложат глоба на  "Перла турист" от 1000 до 30 000 лв., но няма информация дали това е направено. 

Концесионерът на плажа в Черноморец ще бъде глобен, тъй като е предлагал чадър и шезлонг само в комплект, ако почиващите са на първа линия, съобщи по Би Ти Ви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той допълни, че е недопустимо клиентите да бъдат принуждавани да си вземат нещо, което е извън техните потребности.

Според Министерството на туризма цените на плажните принадлежности по плажовете у нас се предлагат в диапазона от 1.20 до 18 лв. На Централния и Северния плаж в Слънчев бряг например се плаща по 9 лв. за чадър и шезлонг и по 10 лв. на Южния плаж. Сред най-евтините чадъри и шезлонги са тези на плажа в Бургас. И за чадър, и за шезлонг там искат по 1.20 лв. 

Преди около две години Ангелкова се оплака, че ведомството й е с вързани ръце при сигнали за сериозни нарушения, и подчерта, че КЗП била "слабо звено". Затова парламентът одобри промени в Закона за туризма, с които създаде туристическа полиция. След промените КЗП придоби последваща функция - съставените констативни протоколи се изпращат до нея за допълнителен контрол и налагане на санкции. Засега няма информация туристическите полицаи да са свършили нещо полезно.

Още по темата