Quantcast

Медия без
политическа реклама

Раздаването на паспорти срещу инвестиции спира заради критики от ЕС

Министерството на правосъдието се опита да изпревари доклад на Брюксел, предупреждаващ за сериозния риск от корупция

Илияна Кирилова

Ден преди Еврокомисията да излезе с критичен доклад към страните, които раздават гражданство срещу инвестиции, Министерството на правосъдието избърза да предложи отпадане на тази законова възможност. Критиката се отнася за България, Малта и Кипър, съобщи БНР, като се позова на Ройтерс. В доклада на ЕК се предупреждава, че раздаването на гражданство срещу инвестиции носи много сериозен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци.

Аргументът на Министерството на правосъдието е, че мярката не била постигнала целта си - увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. Нямало разкрити нови работни места. Освен това за някои случаи било установено, "че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на купените ценни книжа или по други причини".

"Предвиждаме въвеждане на ниво на владеене на българския език за кандидатите, които желаят да станат български граждани", каза зам.-правосъдният министър Десислава Ахладова, цитирана от "Фокус". Подготвя се и изискване кандидатите за български паспорт да имат доход или занятие тук. Така ще се избегне възможността някой да иска гражданство единствено, за да отиде да работи в друга страна от ЕС. Зам.-министърката каза още, че познаването на българската история и на работата на институциите също ще бъдат въведени като изисквания за получаване на гражданство, като МОН ще бъде органът, който ще издава удостоверения, както е и в момента.

На 30 януари законопроектът ще бъде разгледан от Съвета за развитие към Министерския съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Темата с българското гражданство стана актуална в края на м.г., след като прокуратурата забеляза, че има злоупотреби с даването на удостоверения за произход - проблем, за който се говори от години. Шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев беше арестуван и обвинен като ръководител на престъпна група за търговия с влияние. Премиерът Бойко Борисов спомена за закриване на агенцията, а вицепремиерът Красимир Каракачанов - предложи да прерасне в министерство. Засега промяна няма.

 

БЕЗ КОНТРОЛ

През август "Сега" писа, че инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, не се контролират. Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната. Според статистиката от началото на 2013 до 21 май 2018 г. 27 души са взели български паспорт с  указ на вицепрезидента за значителен принос към икономиката ни. Законът урежда облекчена процедура по получаване на гражданство, ако чужденецът е вложил над 1 млн. лв. Предвижда се отмяна на натурализацията, ако инвестициите не се поддържат, но такъв случай за петте години няма, отговориха през лятото от правосъдното министерство.

Ключови думи:

гражданство, инвестиции

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?