Медия без
политическа реклама

Пламен Георгиев упорито брани навесите на терасата си

Докато се обучава за дипломат, бившият шеф на КПКОНПИ обжалва в съда заповедта за събаряне на постройките

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бившият ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев се обучава в дипломатическия институт към МВнР, докато е в неплатен отпуск като прокурор.

Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отказва да се раздели с допълнителните постройки, изградени върху огромната тераса към апартамента му. Той е обжалвал в съда заповедта на столичната районна община "Слатина", според която общо 56 кв. м навеси са незаконни и трябва да бъдат съборени, съобщи bTV.

Сагата с покритото барбекю и сауната, които се намират на покрива на кооперацията, в която Георгиев е купил евтино тризонет, се точи вече близо половин година. През април стана ясно, че бившият шеф на КПКОНПИ е пропуснал да декларира тераса от 187 кв. м. Той опита да оправдае този пропуск с аргумента, че това са общи части, въпреки че са вписани в нотариалния му акт при покупката на жилището. Още повече че единствено неговото семейство има достъп до покрива, върху който са построени навесите. 

След като се вдигна шум, столичната община "Слатина" направи проверка и установи, че постройките са незаконни и трябва да бъдат съборени. Заповедта обаче бе отменена от тогавашния шеф на строителния контрол в София Влади Калинов, който се раздели с поста си заради това решение. В крайна сметка след повторна проверка общината издаде окончателен акт, според който постройките на терасата на Георгиев трябва да бъдат съборени. "Не се доказва по безспорен начин, че строителството на два дървени навеса върху терасата са извършени преди въвеждането на сградата в експлоатация", пише в него. Според кмета на "Слатина" Наталия Стоянова барбекюто и сауната на Георгиев не трябва да бъдат там, защото са по-високи от законната кота. Георгиев и съпругата му обаче обжалват заповедта за събарянето с мотива, че построеното е било там преди акт 16, и представят декларация от строителя. Стоянова е на мнение, че случаят не е такъв. "Когато котата е над допустимата по закон, няма документ, който да я узакони", отбеляза тя.

Междувременно бившият шеф на КПКОНПИ продължава да бъде в неплатен отпуск, след като извънредно беше върнат на работа в Специализираната прокуратура в началото на август. Непосредствено преди да излязат в лятна ваканция депутатите приеха оставката на Георгиев като ръководител на антикорупционната комисия без никакъв дебат. Броени дни след това Висшият съдебен съвет се събра извънредно, за да го възстанови на длъжност "прокурор" в специализираното звено на държавното обвинение. Без да изкара и една работна седмица на този пост, Георгиев беше назначен от Министерския съвет за консул във Валенсия, Испания. За да замине на новото си работно място обаче, е необходимо първо да подаде молба за освобождаване от прокуратурата заради несъвместимост между двете длъжности. Това все още не се е случило.

Към момента Георгиев се обучава в дипломатическия институт към Министерството на външните работи. "Сега" изпрати запитване до външното министерство в какво се изразява обучението, но до редакционното приключване на броя отговор не беше получен. Източници на "Сега" от МВнР коментираха, че в момента върви съгласувателна процедура с Испания за назначението на Георгиев, която почти е към финала си. 

Още по темата