Медия без
политическа реклама

Делото за конфискация на 2 млн. лв. от бивш шеф на ВМА се провали

28 Ноем. 2023
Стоян Тонев в съда през март 2017 г.
БГНЕС
Стоян Тонев в съда през март 2017 г.

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно дело за конфискация на имущество за 2 млн. лева, водено срещу покойния вече бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев, съобщи "Лекс". След кончината му претенциите на комисията бяха насочени срещу съпругата и децата им. След разделянето на антикорупционната комисия КПКОНПИ на Комисия за противодействие на корупцията и още една за конфискация, делата за отнемане в полза на държавата останаха в полето на втората.

Делото за конфискация започна, след като през 2017 г. военната прокуратура прати на съд ген. Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.

КОНПИ пък започна проверка за имуществото на ген. Тонев в периода от 2005 г. до 2015 г. и установи несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн. лева. През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Сред имуществото на фамилията, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния район "Оборище", гараж, автомобил "Фолксваген", имоти в село Грашево край Велинград и край язовир "Батак", пари от продажба на имоти и др.

В крайна сметка обаче и градският, и апелативният съд отхвърлиха изцяло исковете на КОНПИ срещу Тонев и наследниците му. Експертизата показа, че приходите на сем. Тоневи в проверявания период са били за над 3,2 млн. лева, при разходи 2,6 млн. лева. Комисията пробва да оспори това решение и пред върховния съд, но той отказа касационно обжалване и сложи точка на спора.

"Несъответствие въобще няма (а още по-малко значително), поради което искът е неоснователен. При формиране на изводите си, съдът е обсъдил всички възражения на Комисията", се казва в определението на Върховния касационен съд.

Стоян Тонев беше и депутат от ГЕРБ, но подаде оставка, когато започна разследването срещу него. Той беше обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лева от неизгодни договори. След смъртта му наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина, която беше обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма "Дерма прим". Кадурина беше оправдана вече на две инстанции по това дело, като се очаква окончателно решение на ВКС. Срещу нея КОНПИ също заведе дело за отнемане на имущество за над 2,8 млн. лева, което още не е приключило.

Бившата шефка на кожната клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина е оправдана и на втора инстанция от Военно-апелативния съд по обвинения за присвояване на над 7 млн. лв. съобщи "Де факто". През 2016 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КПКОНПИ, КОНПИ, Стоян Тонев

Още по темата