facebook
twitter

Първа страница

В опит да се защити комисията "Антикорупция" издаде кого проверява

Под лупа е висш държавен служител, злоупотребил с пари и получил секретна информация
15 580
 Илияна Кирилова
Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе принуден да излезе в отпуск, но продължава да се брани с официални съобщения на комисията.

Притисната в ъгъла покрай скандалите с нейното ръководство, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) реши да мине в контранастъпление и пусна прессъобщение, в което на практика издава срещу кого и за какво води проверка. Не е ясно защо комисията не предприема съответните законови действия като задържане на уличените лица или внасяне на искове в съда, а ги описа подробно така, че те да се разпознаят без никакъв проблем. 

В декларацията, пълна с догадки, намеци, обещания за разкрития и дори закани, се казва, че "тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер". "Същото лице в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия", разказва КПКОНПИ. От съобщението не става ясно с какво са свързани злоупотребите, все още действащ ли е висшият държавен служител, предприети ли са някакви действия срещу него.

Затова пък комисията обявява, че има и втора проверка спрямо същото лице за получаване на информация, която е била изнесена от служител на антикорупционната комисия. „Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата", обясняват от КПКОНПИ.

Миналата седмица сайтът "Биволъ" публикува документи от проверката на КПКОНПИ на доходите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов през 2015 г. От тях става ясно, че е установено несъответствие в имуществото му от 119 000 лв., но проверката е била прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лв. Тогава шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев заяви, че не може да коментира документи, върху които няма печат или подпис. КПКОНПИ трябвало да сравни "текст по текст", за да установи тяхната достоверност. На въпрос наистина ли трябват повече от няколко минути, за да се види дали в комисията има такива документи, Георгиев отговори, че на заседание се гледали по 100 точки. Ден по-късно "Сега" попита комисията дали проверката вече е направена. Оттам отговориха, че когато са готови, ще бъде съобщено. Това така и не стана, но затова пък комисията "осветли" факта, че проверява свой служител, изнесъл информация.

ПР съобщението на КПКОНПИ беше пуснато непосредствено преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, на който основна тема бе борбата с корупцията по високите етажи на властта. На него представител на комисията не бе поканен, защото президентът Румен Радев свали доверието си от шефа й Пламен Георгиев след скандалите около тризонета му. Заместникът на Георгиев също се оказа с апартамент с огромна тераса на смешна цена, но спрямо него не са предприети никакви мерки.

Комисията все пак е пратила на президента доклад за работата си. "Постигнатите резултати и ефективността на комисията са оценени както от Европейската комисия, така и от международните партньори. Атаката срещу комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това", се посочва в съобщението.

Тезата за олигарсите вече бе застъпена от Пламен Георгиев, преди той да излезе в принудителен отпуск. В момента срещу него тече проверка на НАП и прокуратурата за тризонета и доходите, с които той го е купил. 

 

Проверки

Прокуратурата е възложила на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да провери имоти на министъра на туризма Николина Ангелкова и на депутата от БСП Валери Жеблянов, съобщиха от държавното обвинение. Това става след сигнал от депутати от НФСБ и медийни публикации. Миналата седмица прокуратурата образува проверки и срещу зам. главния прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов и председателя на ВКС Лозан Панов.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4394 10
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1794 8
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

16.09.2020

Обновена

1380 5

Коментари

Хулиган

Да разбираме ли, че ПЛЮСЪТ е взел да става минус и БЕЗНАКАЗАНИЯТ е пуснат да скача с празната раница, защото парашутът на борда е само един.

И се полага на Него...

.........................................................

http://www.drago.info/

buratinob

Май му туриха един апартамент с асансьор в раницата за по-сигурно.?

цензура

Тц, изобщо не се говори за цвичка... пак ви хвърлят в размисли и страсти ?

 

 ❗️ не им научихте мурафетите начи...

Васик

Тази комисия на какво основание участваше в ареста на Иванчева? Ако в цялата държава няма кой да зададе този въпрос, не виждам за какво говорим

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Hear, hear ?

 

Да ги разкарват навързани на синджир както Иванчева?  Ако само с това се разминат, кяр са.

Знаят ли те какво е Божието наказание? Да водят тотално безмислено съществувание. Това наказание ги не плаши,  всъщност те вече го изтърпяват и дори им се много харесва. Страшното идва към края на жизнерадостното плюскане, с равносметката. Не ми се мисли що за ужас е това вглеждане в бездната.

 

(а ТТ ще им приседне, ще се задавят, ще им влезне в кривото гърло, ще кашлят, ще се бият по гърбините един друг да се не задушат... и накрая ще се изръсят да купят Капитал, белким им олекне ?)

Nika Ni

Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на >>

>> http://Sexydrom.Com


*******************************************************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте > > >

 

http://XXmacho.Com

Ерих

 

"2 млрд и 200 млн. причини"

Егати тъпизма...

Конпири, сър...

Domi

Защо да се притеснява от проверката ако е чист като "момина сълза".. то моми не останаха в политиката..само парясници и гамяри на  политическата гротеска....

Damyan Diamandiev
снимка на Damyan Diamandiev

Хубав виц от https://haha.bg :D

В края на учебната година полицай иска бележника на сина си. Отворил бележника и вътре имало 20 лв.
- Ох, на тати отличника!

Влез или се регистрирай за да коментираш