facebook
twitter

Първа страница

Обучението срещу пране на пари става нов сладък бизнес

Лекциите варират между 180 и 240 лв. на човек, ще се държи изпит и дори поправителен
5130
Фейсбук
В петък пред ДАНС се изви опашка от чакащи да се доберат до деловодството на агенцията.

Новият закон за прането на пари, който предвижда задължителни обучения за десетки хиляди души, отвори добра бизнес ниша за организаторите на семинари. Фирми вече предлагат обучения и обещават сертификати. Цените, на които "Сега" попадна в онлайн обявите, са между 180 и 240 лв. на участник, като за повече записани от дадена фирма има отстъпки. На финала обучените ще държат изпит и който има по-малко от 70% верни отговора, ще ходи на поправителен. 

Освен бизнеса задължени да се обучат са кметове, политически партии, фондации, спортни клубове. Всички те трябваше да изпратят до петък в ДАНС уведомленията си за обучение на служителите си през 2019 г., а до май трябва да пратят и подробни планове. ДАНС блокира в последния ден от седмицата - и физически, и дигитално. Пред агенцията се изви опашка, а предоставеният имейл се препълни и спря да приема изпратените планове, алармираха счетоводители. Това е една от професиите, засегнати от новите правила, а форумите за счетоводство прегряха от възмущение. Трудности в последните дни имаше и със сайта на ДАНС. Вероятно тези сцени ще се повтарят всяка година, тъй като плановете за обучение ще трябва да се представят в ДАНС ежегодно. 

"Това е поредната кампания с нулев резултат. Ефектът от това задължение ще е главно за куриерските фирми, които ще генерират огромни приходи от тази иначе безсмислена дейност", написа счетоводител в професионален форум. Негов колега напомни, че на обучение подлежат и чистачките и портиерите. "Сега половин България трябва да станат доносници по закон, за да си свършат службите работата. Ние, счетоводителите, подаваме предостатъчно информация на кого ли не. Да се хващат "експертите" в институциите да работят и да анализират данните, които ние им снасяме", написа трети.

От Камарата на частните съдебни изпълнители също ще организират обученията централно и членовете й няма да изпращат нищо. Нотариалната камара е раздала примерни планове, но всеки нотариус сам трябва да праща в ДАНС плановете си за обучение.

 

БУНТ

Огромно недоволство изригна сред адвокатите. Те веднага се организираха да протестират в понеделник и четвъртък в София, защото е недопустимо да докладват клиентите си при съмнение, че перат пари. Висшият адвокатски съвет се принуди да се срещне с ръководството на ДАНС и получи указания, че няма нужда всеки адвокат да пише и праща планове. Обученията щели да бъдат правени от адвокатските съвети и били задължителни. Адвокатите ще се учат как да действат с клиенти, чийто рисков профил показва завишен риск от извършване на съмнителни операции, и как да оценяват рисковете и да изясняват произхода на средствата, с които клиентите им правят сделки и им плащат. В плана за обучение има и точка за "клиенти - видни политически личности". Адвокатско дружество вече е атакувало пред Върховния административен съд текста от правилника към закона за прането на пари, който регламентира писането на планове всяка година и пращането им в ДАНС.

Все още няма коментари

Още

Колко струва един български паспорт?
Белгия е останала неутрална при гласуването на "черния списък" на ЕК

08.03.2019

1136 2
Всеки сам ще решава как да се обучава срещу прането на пари

Влез или се регистрирай за да коментираш

×