facebook
twitter

Първа страница

Чистачки ще декларират имоти, а общинските съветници - не

ГЕРБ и ДПС превръщат антикорупционната комисия във все по-мощна машина за репресии
7355
Илияна Кирилова
Данаил Кирилов сътвори два проекта за поправки на антикорупционния закон само за седмица.

Заради местните избори догодина управляващите разпъват чадър над общинските съветници, като ги вадят от списъка на публичните личности. Така те няма да декларират имущество и интереси - свои, на съпрузите си и на хората, с които живеят без брак. В същото време дори най-дребните държавни служители ще останат задължени всяка година да се отчитат имат ли яхти и самолети. Само общинарите, при които корупционният риск е сериозен, а често партийните черни каси се пълнят през тях, няма да подават декларации. Те и в момента са освободени - веднага след като в началото на годината влезе в сила антикорупционният закон, той беше променен и действието му спрямо общинарите беше отложено за следващия мандат.

Под скандалните законови поправки, предложени от ГЕРБ и ДПС, с които, освен че се опъва чадър, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще се превърне в още по-репресивен орган, са се подписали юридическото острие на ГЕРБ и шеф на правната комисия Данаил Кирилов и колегата му от ДПС Хамид Хамид. Това е втори законопроект за КПКОНПИ, който Кирилов успява да произведе в рамките на седмица. С първите се заобикаля Тълкувателното решение на Върховния касационен съд, което обвързва гражданската конфискация по стария закон с изхода от наказателните дела. Тези поправки вече спешно минаха на първо четене. И вече има нови предложения.

Безобразната привилегия на общинските съветници се прокарва с абсурдния мотив, че комисията няма капацитет да ги проверява. "С добавянето на тази категория лица ще се блокира системата за деклариране на лицата, заемащи висши публични длъжности, без да са преценени разходите за реализацията на този вид дейност, като използваните средства ще надвишат значително ползите. Ще са необхoдими много повече човешки и материални ресурси, които ще са значителни, в сравнение с постигане на някакъв конкретен положителен резултат", пише в мотивите на двамата законотворци. 

Освен че махат общинарите от списъка с публичните личности, Кирилов и Хамид предлагат да се увеличат и сроковете за конфискационното производство, за да може безпроблемно да бъдат тормозени критиците на управляващите. Освен това комисията ще получи правото МВР да й води принудително гражданите, които без уважителни причини не са се явили на призовката й, и ще ги глобява от 100 до 2000 лв. при първо неявяване, а при повторно - от 500 до 5000 лв. Според проекта принудителното довеждане става през деня, "освен ако не търпи отлагане", тоест и през нощта.

Освен това комисията се освобождава от държавни такси независимо от изхода на делата, които води. Това ще й спести огромни разходи, защото цените на исковете й са за стотици хиляди, а таксата за загубилия е 4%.

Проектозаконът регламентира, че служителите на комисията ще могат да носят качулки и маски по време на акциите си - нещо, което правят и сега. Шефът на комисията пък получава мерки за защита, подобни на главния прокурор - кола и охрана от НСО. "Пазим го от всички", коментира Кирилов пред БНР. Според него комисията работи "срещу силните". Депутатът обаче даде да се разбере, че изобщо не е ясно дали в бюджета има пари за този лукс.

Кирилов твърди още, че тези промени ще бъдат подложени на обществено обсъждане, за разлика от спешната поправка. Обяснението е абсурдно: "Разделихме двата законопроекта - този, който изисква решение на въпроса във времето, е отделен и вече е преминал на първо четене. А този, който е с отделните детайли по прилагането на действащия закон, обхваща една по-цялостна ревизия,  ще се движи с нормална законодателна скорост и не изключва обществено обсъждане - и в комисията, и с всички заинтересовани", каза той пред БНР.

Когато се приемаха промените, свързани с тълкувателното решение на ВКС, Кирилов критикуваше съда, че не се допитал до никого. Това обаче не е вярно, защото тълкувателното дело вися 2 години в съда и бяха търсени становища от широк кръг юристи и други специалисти. Той обаче очевидно е пропуснал да се изкаже.

 

КРЪСТНИКЪТ

Изтече срокът, в който антикорупционната комисия трябваше да провери, по нареждане на прокуратурата, факти около апартамента, ползван безвъзмездно от финансовия министър Владислав Горанов, но притежаван от кръстника му Иван Сариев. "Сега" попита комисията дали проверката е приключила и какъв е резултатът, но оттам поискаха въпросите да бъдат зададени по Закона за достъп до обществена информация, което удължава времето за отговор. От прокуратурата казаха, че все още нищо не са получили от КПКОНПИ.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управляващите неохотно смениха ръководството на ЦИК

21.03.2019

Людмил Илиев

83
Отнемат имущество за половин милион от бизнесмен и известна актриса

18.03.2019

2583 23
Лозан Панов: В завладяната ни държава уверено вървим към автокрация

06.03.2019

Доротея Дачкова

13095 73

Коментари

rurade
снимка на rurade

 Антикорупциона комисия има ,а корупция няма!

Това е някакво чудо на чудесата....

Solace

Да кажеш за Барни Ръбъл, че е острие - смешно и крайно невярно. Той е неостър до безобразие!

За Хламид също нямам хубави думи...

кертик
снимка на кертик

Ние си ги избрахме. И ние ще си преизберем.

Повярвай ми така е, сънувах го-така е!

 

"Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная!"

"Аз не мога!" - общ е глас"

 

fractal

За милиони няма закони

за кокошка няма прошка

mr_self_destruct

Ловко, доста ловко👍

генек

Тия дали не се сещат, че има два варианта за падане? През затвора и по клоните. Май са избрали втория...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Дерсу Узала

Най-тъмно е преди разсъмване.

Sapienti_sat

На 22 септември 1780 г. е документирано първото линчуване в САЩ. Всъщност терминът е възникнал по-късно, а тогава просто незаконно е раздадено извънсъдебно правосъдие

 

 

 

 


 ... но пък от друга страна е съблазнително! Какво ще кажеш Барни?

 

По-меко наказание е предаване на обвиняемия на позор, за което е мазан с катран, овалван в перушина, окачван е на дърво и така е прекарван през целия град.

 

 

https://www.blitz.bg/obshtestvo/2291780-g-izvrshen...

 

 

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Освен че е ловко, но замириса на бахур и суджук.

Пряко

   8.7 инча-безплатно!!!,,,,,,,,ей тъй,докат си работиш,да ге!!!👃

mick

Ще мине още малко време и вече никой няма да иска да живее в демокрация. Щото при демокрацията най-тъпите и най-алчни отиват в управлението на държавата. И най-безочливите.

 

Не бъркайте демокрацията в развитите държави - там си имат роби които да им я поддържат. Ние и останалия свят. И там са същите, но когато има пари почти на корем.. глупостта, алчността и безочието не се усещат толкова.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×