Quantcast
Бюджетният излишък расте с 200 млн. лева на месец | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Бюджетният излишък расте с 200 млн. лева на месец

893
 Pixabay

След като в края на май бюджетният излишък достигна 3 милиарда лева, към края на юни той вече е 3.198 млрд. лева, показват предварителните данни на финансовото министерство. Това означава, че излишъкът расте със скорост 200 млн. лева на месец.

Значителното превишение на приходите над разходите по това време на годината вече се превърна в традиция. То не се дължи на някакъв бум на постъпленията, а на лошия навик на правителството да задържа най-важните бюджетни разходи - големите инвестиции в инфраструктура. В самия край на годината, обикновено около Коледа, започва голямото харчене, но тогава парите обикновено отиват не за проектите и целите, за които са били предназначени. Неслучайно управляващите търпят критики, че разходват непрозрачно и неефективно публични средства и преправят бюджета без санкцията на парламента.

Данните на МФ показват, че същото се случва и сега - в средата  на 2019 г. приходите в  хазната са 50.8% от годишния разчет, докато изпълнението на разходите значително изостава - извършени са 42.9% от планираните харчове. „През втората половина на годината ще се приложи планираното индексиране на пенсиите, което е заложено в годишния разчет. Освен това голяма част от планираните за годината капиталови разходи се извършват през втората половина на годината поради строителния сезон и други фактори“, обяснява финансовото министерство. 

Тази година голямото харченето на излишъка може да започне нетипично рано  - още в ранната есен, защото през октомври са местните избори и управляващите ще искат да впечатлят предизборно електората. На последното правителствено заседание вече бяха раздадени допълнително 7 милиона за пътища в няколко общини.

За първото полугодие в хазната са влезли 22 273,3 млн. лв., посочва финансовото министерство. Спрямо юни 2018 г. общите приходи се увеличават с 3 млрд. лева, като само данъчните постъпления са с 1.7 млрд. повече от миналата година, което е нормално за икономика, която расте. 

 

Ключови думи:

бюджет, излишък, юни 2019 г.

Още

Бюджетът в края на май: над 20 млрд. лв. разходи и нов дефицит

31.05.2021

2292
Новият кабинет ще завари дефицит с 2 млрд. лв. по-голям от планирания

11.05.2021

4371
В ковидкризата падна потреблението на цигари и алкохол

06.05.2021

МИЛА КИСЬОВА

1025