facebook
twitter

Първа страница

Българите смятат, че демокрацията е в опасност

1076
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Протестите срещу избора на нов главен прокурор в България са отбелязани в доклада като пример за духа на недоволство и готовност за промяна в страната.

30 години след падането на Берлинската стена и старта на промените хората в Източна Европа масово смятат, че резултатите от мирните им революции не са на очакваното равнище. Българите не вярват, че изборите са честни, и смятат, че демокрацията в страната е в опасност. Това сочи анализ на фондация "Отворено общество" на резултати от проучване на YouGov. 

Анкетирани са били 12 500 души в България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Германия. В България в проучването са участвали 1500 души.

76% от анкетираните българи не вярват в честността на изборите, което ги нарежда на първо място сред проучваните държави. В Румъния и Унгария малко над половината анкетирани изразяват съмнения в свободния вот, а в Германия - под 1/5. 

Българите са и най-притеснени за върховенството на закона. Според 74% то е застрашено. Подобни са и резултатите в Словакия и Румъния, където на това мнение са съответно 70% и 68% от анкетираните. 

Повече от половината българи - 56%, смятат, че демокрацията е в опасност. 61% се страхуват да критикуват публично правителството. 

„Либералните ценности, които на практика свалиха комунизма, в момента са заплашени от надигащия се популизъм. Но въпреки възхода на популизма и политическия климат духът на недоволство и готовност за промяна съществува", отбелязват авторите на анализа на "Отворено общество". В него се посочва изрично поредицата от протести срещу избора на новия главен прокурор в България. Корупцията ни убива, споделя един от българските участници в анкетата, цитиран в анализа.

Българите са разделени по отношение на пазарната икономика. 39% са убедени, че тя носи негативи, а 36% я определят положително. Анкетираните българи, живели в България в края на социализма, не смятат, че падането на Берлинската стена е довело до съществени промени. Според тях те са настъпили едва след падането на правителството на Жан Виденов след масови протести.

Правителствата и медиите не се ползват с доверието на обществото, сочат резултатите от анкетата. 68% от българите изразяват недоверие към информацията, идваща от медиите или от правителството. В тази категория преди българите са само словаците и румънците. Младите хора не вярват, че медиите ще могат да бъдат критични към правителствата в следващите 10 години.

През юни национално проучване на "Отворено общество" установи, че подкрепата за демокрацията в България постепенно ерозира. 45%  са съгласни, че демо­крацията е най-добрата форма на управление за страната, но това е спад със 7% спрямо 2015 г.  Делът на несъгласните с това твърдение се покачва с 6% между 2015 и 2018 г. Всеки пети отговаря, че не може да пре­цени.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борис Джонсън получи карт бланш за бърз Брекзит

14.12.2019

158
ЦИК размисли и няма да накаже Борисов за предизборна агитация във Фейсбук

14.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

374
Тръмп и Борисов поздравиха Борис Джонсън за победата му на изборите

13.12.2019

1104 22

Коментари

н16
снимка на н16

Тия от "Отворено общество", дето ги забраниха в Унгария, щото имало информация, че се занимават с неправилна дейност. 
 

Stern

Ама в България и демокрация ли имало?

Какво мисли правоверната герберастия по въпроса?

venchev

Това, което твърдят соросоидите от т.нар. отворено общество, не трябва да интересува никой мислещ българин. Истината е, че в България в последните 30 години никога не е имало демокрация. Най-често е била охлокрация, а в последните 10 години партокрация - и то упражнявана от хора, неуспели да се реализират поради твърде нищожни професионални и човешки качества през предходните години. В този смисъл е ликвидирана икономическата и социална основа за развитие на България. Малкото вярващи и работещи истински за своето и националното бъдеще на България са обречени на неуспех. И вероятно ще напуснат странат в следващите години. И тогава ще насптъпи времето на Йоханес Хан-овите твърдения в неговия доклад-прозрение (от времето на Берлинския конгрес, не от 2013) ,че....Българите нямат нужда от държава....останалото е мълчание....

Интервал

Като оставим настрана бозата сътворена от "Отровено общество", няма как да е в опасност нещо, което не е съществувало.

Хулиган

Не е важно, дали е съществувала.

Важното е българите да вярват, че е в опасност.

Нещо като гениалната сцена с воя на сирената от филма Ъндърграунд на Кустурица.

Или старият брежневски виц - пускаме пердетата в купето и приемаме че влакът на кому.., пардон, на демокрацията продължава да се движи...

http://www.drago.info/index.php/2019/05/28/rezulta...

Verbis verbis

„Либералните ценности, които на практика свалиха комунизма, в момента са заплашени от надигащия се популизъм. Но въпреки възхода на популизма и политическия климат духът на недоволство и готовност за промяна съществува", отбелязват авторите на анализа на "Отворено общество". ..... Корупцията ни убива, ...

Анкетираните българи, живели в България в края на социализма, не смятат, че падането на Берлинската стена е довело до съществени промени. Според тях те са настъпили едва след падането на правителството на Жан Виденов след масови протести.„

 

Зад измислени проучвания и проценти, известната ни фондация за насаждане на морално лично и обществено разложение, наречено либерални ценности, се опитва да изхвърли някаква мисла в обществото..?

„Недоволство и готовност за промяна съществуват„,..     

Нов Славчо се търси. 

Не могат и да не се похвалят и с успехите си. Нещо като ... Искала курвата да се прикрие, но радостта я издавала.

Не е ли време на другарите от отворено общество да се покаже, че вратата е отворена.

И тихо да я затворим след тях.

 

 

Интервал

Не трябва да е тихо. Тези от тихо не разбират.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Бехме тръгнали към приземяване и плурализъм, а взе че ни нападна Демокрац

Къде ще са Тържествата за 10ти ноември?

Заря няма ли да има?

Манифестация?

Евробайраци?

Софра поне?

Няма, а?

 

Да палнем по една свещичка тогава, че дълъг Преход ни чака.

 

 

 

 

н16
снимка на н16

Но какво точно искат да кажат тия, финансирани от соросовите пари? Няква "далавара" ли има - или няма? Kакъв е техния план за действие? Онова, което им е пречело - е успешно разрушено. За 28 години "демокрация" - или каквото и да е там. уж има държава, обаче модел за нейното фунциониране, кое е право и кое - криво, и накъде ще върви тя - няма. 

 

Та, какви са разликите между българската държава през 
- 1891 г
- 1903 г.
- 1939 г.
- 1959 г.
- 1981 г.

 

и 2019 година?

 

Уж държавното регулиране на икономиката било лошо. "Независимата частна ръка на пазара" - било най-доброто. Ама се оказа, че има дейности, където не може да се върви напред - само с частни капитали и частни ръченца. Там се върви успешно назад, в миналото. Или се стои на 1 място.Както и се оказа, че тия ръченца, били не чак толкова независими. Тях не ги интересувало, държавата и хората - а техните частни джобове. Пък държава, българска - май и няма. Има една фасада - и онова, което е останало от преди.

 

Erato

Докато ВСЕКИ има право да се качи на влака или самолета и да иде да работи или живее другаде, опасност няма.

Опасно беше някога, по времето на комунистическата демокрация с кльоновете, вишките, изходните визи и "паспортите" с които можеше само да "паснеш порта" на нужника.

н16
снимка на н16

Опасно беше някога, по времето на комунистическата демокрация с кльоновете, вишките, изходните визи и "паспортите"

Опасно или не, тогава в България са живеели, и то нормално (дори и без банани) - към 9 милиона и половина. Нито в царско, нито и след Освобождението, както и при Демокрацията от 1990 година, не е имало толкова българи - в България.

 

Може би и защото оттогава, та до днес - няма вече държава. Преди е имало, а след преврата (11.1989 г.) вече няма.


И чак толкова опасно едва ли ще да е било, щото тогава хората понякога не си и заключваха, вратите.

 

Сега пък вече, като няма нито вишки, нито гранична бразда, нито застави, нито народна армия, нито държавно регулирано селско стопанство, като приватизираха държавните предприятия, ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове - всичко цъфна и върза. Плащат на хората по 3-4 хиляди евро/ месец и изнасят продукция за стотици милиарди?

 

Verbis verbis

От комунизма в България избягаха няколко десетки, а от демократична България - над 2 милиона.

Тъжна статистика.

kaily
снимка на kaily

Не е в опасност демокрацията. Нея изобщо я нямя и никога не я е имало. Не се е раждала.

Освен това започнете, че демокрация и капитализъм не са едно и също!

Докато демокрация никога не е била тъдява, капитализъмът се вихри с пълна сила с най-високата си степен на долнопробност.

 

н16
снимка на н16

Освен това започнете, че демокрация и капитализъм не са едно и също!

Държава какво е? (Само) организация на хората на една територия, за да могат да живеят те добре и нормално? 


Демокрация какво е? Как да се организира, тая "самоорганизация" на населението на 1 територия (наречена държава). Избират се разни хора, които да решават какво - как да става.


А какво е и "капитализъм" ? Когато интересите на капитала, е основна цел на обществото.

Има и капитализъм по китайски.)
 

н16
снимка на н16

Докато ВСЕКИ има право да се качи на влака или самолета и да иде да работи или живее другаде, опасност няма.

А там, където и да иде - държава няма ли? Когато всички отидат на едно място, за да работят и за да живеят там, то там ще има ли място - за всички?

 

И какво ще стане, с териториите на предишните им държави - ще се закрият ли? Ще се заселват там - бежанци и мигранти? А те там, какво ще работят и как ще живеят?

н16
снимка на н16

Може би нещо подобно е било, когато е идвала и се е създавала - Османската империя. Като няма държава - идват други хора. А в ЕС, с така наречените "европейци" - ще бъдат заселени ислямо- изповядващи, от други места на света. Наречени от официален ЕС - "бежанци". 
 

america1332002

Плащат на хората по 3-4 хиляди евро/ месец и изнасят продукция за стотици милиарди?

Плащат на хората по 3-4 хиляди евро/ месец и изнасят продукция за стотици милиарди?

не е вярно. на мен ми плащат повече от 3-4. а пък който не е учил като мен сам си е виновен

Влез или се регистрирай за да коментираш

×