Медия без
политическа реклама

Българите смятат, че демокрацията е в опасност

06 Ноем. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Протестите срещу избора на нов главен прокурор в България са отбелязани в доклада като пример за духа на недоволство и готовност за промяна в страната.

30 години след падането на Берлинската стена и старта на промените хората в Източна Европа масово смятат, че резултатите от мирните им революции не са на очакваното равнище. Българите не вярват, че изборите са честни, и смятат, че демокрацията в страната е в опасност. Това сочи анализ на фондация "Отворено общество" на резултати от проучване на YouGov. 

Анкетирани са били 12 500 души в България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Германия. В България в проучването са участвали 1500 души.

76% от анкетираните българи не вярват в честността на изборите, което ги нарежда на първо място сред проучваните държави. В Румъния и Унгария малко над половината анкетирани изразяват съмнения в свободния вот, а в Германия - под 1/5. 

Българите са и най-притеснени за върховенството на закона. Според 74% то е застрашено. Подобни са и резултатите в Словакия и Румъния, където на това мнение са съответно 70% и 68% от анкетираните. 

Повече от половината българи - 56%, смятат, че демокрацията е в опасност. 61% се страхуват да критикуват публично правителството. 

„Либералните ценности, които на практика свалиха комунизма, в момента са заплашени от надигащия се популизъм. Но въпреки възхода на популизма и политическия климат духът на недоволство и готовност за промяна съществува", отбелязват авторите на анализа на "Отворено общество". В него се посочва изрично поредицата от протести срещу избора на новия главен прокурор в България. Корупцията ни убива, споделя един от българските участници в анкетата, цитиран в анализа.

Българите са разделени по отношение на пазарната икономика. 39% са убедени, че тя носи негативи, а 36% я определят положително. Анкетираните българи, живели в България в края на социализма, не смятат, че падането на Берлинската стена е довело до съществени промени. Според тях те са настъпили едва след падането на правителството на Жан Виденов след масови протести.

Правителствата и медиите не се ползват с доверието на обществото, сочат резултатите от анкетата. 68% от българите изразяват недоверие към информацията, идваща от медиите или от правителството. В тази категория преди българите са само словаците и румънците. Младите хора не вярват, че медиите ще могат да бъдат критични към правителствата в следващите 10 години.

През юни национално проучване на "Отворено общество" установи, че подкрепата за демокрацията в България постепенно ерозира. 45%  са съгласни, че демо­крацията е най-добрата форма на управление за страната, но това е спад със 7% спрямо 2015 г.  Делът на несъгласните с това твърдение се покачва с 6% между 2015 и 2018 г. Всеки пети отговаря, че не може да пре­цени.

Още по темата